in English

Itämeressä lainehtii valtava potentiaali – turvaako aaltoenergia saariston energiansaannin?

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa toteutettava ”Aaltoenergiaa kestävälle saaristolle" -hanke järjestää seminaarin ”Wave Energy in the Baltic Sea”
torstaina 22.11.2012, klo 8.45–12.00

Paikka: Turun kauppakorkeakoulu, Rehtorinpellonkatu 3, Turku, luentosali 16

Median edustajat ovat tervetulleita osallistumaan seminaariin.

Aaltoenergiapoiju kelluu Ahvenanmaan edustalla

Aaltoenergiasta olisi hyötyä kaikille Itämeren alueen maille. Aaltoenergialaitteita ei ole aikaisemmin suunniteltu ajoittain jäätyville merialueille, eikä niitä ole systemaattisesti testattu talviolosuhteissa. Projektin tavoitteena on löytää Itämeren alueelle parhaiten soveltuvat tavat käyttää aaltoenergiaa huomioiden erityisesti alueen olosuhteet ja erityispiirteet.

Tämän aaltoenergian käytön teknisiä ratkaisuja tutkivan projektin ensimmäinen testijakso on nyt tehty. Aaltoenergiapoiju ja generaattori on sijoitettu mereen Ahvenanmaalle Hammaruddan edustalle alkuvuonna 2012.

Ympäristövaikutusten arviointi on toteutettu yhteystyössä Åbo Akademin Husön tutkimusaseman kanssa. Tulevaa talvea varten on rakennettu uusi talviolosuhteisiin muotoilultaan ja kestävyydeltään paremmin soveltuva poiju.

Seminaarin luennoitsijat ja aiheet

• Introduction and experiences of the project WESA / Erland Strömstedt, Department of Engineering Sciences, Uppsala University
  • Wave energy from a Big Energy Company viewpoint / Sebastian Johansen, Fortum, Finland
  • Seabased technology debrief and experiences / Rafael Waters, Seabased, Sweden

Lisäksi kuullaan AX-Energyn sekä Wellon asiantuntijoiden puheenvuorot.
Tarkempi ohjelma: http://www.ffrc.utu.fi/ajankohtaista/wesa-22112012.html

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Hanna Heino, projektikoordinaattori
Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
hanna.heino(a)utu.fi, p. (02) 333 9407

Aaltoenergiaa kestävälle saaristolle – Wave energy for a Sustainable Archipelago (WESA) -hankkeen vastuullisena toteuttajana toimii Uppsalan yliopisto ja muina yhteistyökumppaneina Turun yliopisto sekä Ålands Teknikkluster. Projekti kuuluu Central Baltic Interreg IV A -ohjelmaan. Projektin toteutumista tukevat Euroopan Unioni, Euroopan aluekehitysrahasto, ELY-keskus sekä maanomistajat. Turun yliopiston osalta hankkeen rahoituksesta vastaa EU 75 % ja ELY-keskus 25 %.