in English
 
 
Mitä ruoaksi huomenna? Suomalaisten ruoankulutusrakenteen tulevaisuus ja sitä ohjaavat muutostekijät (MIRHAMI 2030)

Hankkeessa haastateltiin neljääkymmentä ruoan kulutuksen asiantuntijaa, järjestettiin kuusi tulevaisuussuuntautunutta kuluttajaverstasta neljällä paikkakunnalla, toteutettiin kysely kuluttajille ja asiantuntijoille sekä tehtiin Finpron toimesta selvitys kansainvälisistä kulutuskäyttäytymisen trendeistä. Hankkeessa tehtiin myös koulutusyhteistyötä suomalaisten elintarvikeyritysten kanssa. Hankkeen tarkoituksena oli osaltaan tukea elintarviketalouden laatustrategian toteuttamista sekä vaikuttaa kilpailukykyyn ja korkeatasoisten vientituotteiden mahdolliseen tunnistamiseen.

MIRHAMI 2030 -hankkeen päärahoittajana toimi maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju ja sen toteutti Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskus yhdessä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT), Kuluttajatutkimuskeskuksen (KTK) ja Finpron kanssa.

Hankkeen johtajana toimi professori Markku Wilenius. Hankkeen yrityspartnereiksi saatiin edustajia elintarvikeketjun eri portailta: Raisio Yhtymä elintarvikkeita jalostavasta teollisuudesta, Saarioinen Oy valmisruokien puolelta, Fazer-konserni makeis-, leivonta- ja lounaspalvelujen tuottajana, SOK kaupan osalta, Olvi juomateollisuudesta ja YTV jätehuollon edustajana. Hanke oli kolmivuotinen ja se toteutettiin vuosina 2006-2008.

Ruoankulutuksen tulevaisuuden skenaariot ja loppuraportti julkaistiin Helsingin Säätytalossa pidetyssä loppuseminaarissa 10.12.2008.

Hanke liittyi läheisesti Suomen Akatemian rahoittamaan BRIGADE-hankkeeseen, jossa tutkittiin sitä, kuinka kuluttajat arvioivat eri tuotteiden eettisyyttä.

Lisätietoja:

Leena Jokinen
Anna Kirveennummi
Riikka Saarimaa

 

 

 

Asiasana:
Tagit:

Loppuseminaari 10.12.2008:

MIRHAMI-hankkeen loppuraportti:

Syödään leväpullia pimeässä. Tähtikartastoja suomalaisten ruoan kulutukseen vuonna 2030.
 Ruudulta selattava pdf (1,4 mb)
 Tulostettava pdf (4,7 mb)

 

Lehdistötiedote 10.12.2008

MIRHAMI-tutkijoiden esitys 
Anna Kirveennummi & Riikka Saarimaa, 10.12.2008, Säätytalo, Helsinki
 
Muut hankkeen raportit: