Reformaation myötä kirkko menetti Ruotsissa suuren osan omaisuudestaan ja kuninkaasta tuli kirkon pää. Myös ymmärrys ihmisen suhteesta Jumalaan muuttui, suomen kielestä tuli kirjakieli ja papisto sai mennä naimisiin. Pohjoinen reformaatio -teos vastaa kysymyksiin siitä, miten nämä muutokset näkyivät kirkon ja yhteiskunnan toiminnassa sekä ihmisten elämässä.
Pohjoinen reformaatio -tietokirja keskittyy reformaatioon kulttuurisena ilmiönä, uskonnollisena murroksena, jonka vaikutus näkyi yhteiskunnan eri osa-alueilla. Teoksessa reformaatiota lähestytään pitkällä aikavälillä, vasten keskiaikaista taustaa sekä 1600-luvun puhdasoppisuutta, ja esiin tuodaan niin jatkumoita kuin muutoksia.
Käsiteltävät teemat ulottuvat kirkon hallinnon ja aatelin uskonnollisuuden pohdinnasta kaupunkilaisten arkeen ja kaupunkikuvan muutoksiin. Pohjoinen reformaatio -kirjan lukuihin sisältyy myös katsauksia Eurooppaan, jotka antavat lukijalle mahdollisuuden tarkastella pohjoisen ilmiöitä suhteessa laajempaan kansainväliseen murrokseen.
Pohjoinen reformaatio -teoksen kirjoittajina on suuri joukko suomalaisia historian, arkeologian, taidehistorian ja kielentutkimuksen asiantuntijoita.
Teoksen kustantavat Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies ja Turun Historiallinen Yhdistys.
Yhteydenotot ja arvostelukappaleet: meri.heinonen(at)utu.fi