in English

Ajankohtaista - aktuellt

​Mars 2017

29/3 Professor Sinikka Lahtinen tilldelades Christoffer Grönholms pris för lärare i svenska vid finska läroinrättningar av Svenska folkskolans vänner.

​December 2016

9/12 Fil. mag. Eveliina Tolvanen disputerar i nordiska språk med avhandlingen Myndighetskommunikation på två språk – pensionstexter på svenska och finska i Finland och Sverige i ett systemisk-funktionellt perspektiv. Disputationen hålls i sal Edu 2 i Educarium och börjar kl. 10. Opponent på avhandlingen är professor Merja Koskela från Vasa universitet.

​Oktober 2016

5/10 Nordister i Åbo, finns dom? Intervju med Piia Aidantausta och Klaus Kurki som studerar nordiska språk vid Åbo universitet. YLE, Radio Vega Åboland.

​April 2016

21/4 Fil.mag. Mari Mäkilä har tilldelats ett pris av Svenska litteratursällskapet i Finland för sin avhandling Syntaktisk komplexitet och korrekthet – en studie av syntaktiskt komplexa strukturer i finska gymnasisters skrivna L2 svenska. Se pressmeddelande för närmare uppgifter.

​Mars 2016

23/3 Intervju med doktorand Eveliina Tolvanen på Sisuradio, Sveriges radio: Suomen ja Ruotsin eläkeviranomaiset puhuttelevat asiakkaita eri sävyyn.

Februari 2016

5/2 Professor Camilla Wide höll festföredraget på Svenska litteratursällskapets i Finland årshögtid: Din svenska, min svenska, vår svenska – om språklig variation i ett jämförande perspektiv

3/2 Månadens forskare vid Svenska litteratursällskapet i Finland: Eveliina Tolvanen.

November 2015

Ny bok redigerad av Catrin Norrby och Camilla Wide: Address Practice As Social Action. European Perspectives (Palgrave Macmillan).

​Oktober 2015

2/10 Mikko Kauko disputerar på avhandlingen Jöns Budde och hans skrifter – yngre fornsvenskt textmaterial och mannen bakom det (opponent: Henrik Williams, Uppsala universitet). För mer information se universitetets kalender samt pressmeddelande på finska​.

September ​2015

​30/9 Sinikka Lahtinen håller sin professorsföreläsning i Tauno Nurmela-salen. Tillställningen börjar kl. 18.15. För mer information se universitetets kalender

​2/9: Ny bok av Therese Leinonen: Talet lever! Fyra studier i svenskt talspråk i Finland​ (Svenska litteratursällskapet i Finland).

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​