in English
 
 
Feeniks-kirjasto (ent. pääkirjasto) avataan täysin uudistuneena 27.2.2015 klo 9.

​Lainaus- ja palautusautomaatit nopeuttavat palvelua

”Tilojen suunnittelussa on pyritty luomaan uudenlainen oppimisympäristö, jossa tilat on jaettu eri hiljaisuusasteisiin ja otettu käyttöön mahdollisimman laajasti uudenlaisen automatiikan tuomat hyödyt asiakaspalvelussa.”, kertoo kirjaston palvelupäällikkö Heli Kokkinen.
 
Kirjastossa on RFID-teknologiaa hyväkseen käyttävät itsepalveluautomaatit kirjojen lainausta ja palautusta varten. 
 • Palautusautomaatti on kirjaston ensimmäisen kerroksen sisääntuloaulassa heti pääsisäänkäynnin läheisyydessä
 • Lainausautomaatteja on toisessa ja kolmannessa kerroksessa.
”Nyt kun lainaaminen ja palauttaminen on mahdollista suorittaa automaattien avulla, asiakaspalvelijamme ovat entistä paremmin käytettävissä asiakkaiden tiedonhakuun ja aineiston paikantamiseen liittyvissä asioissa”, mainostaa Heli Kokkinen.
 
Asiakkaiden toiveita on huomioitu siinä, että uudet sanomalehdet on siirretty ensimmäiseen kerrokseen pääsisäänkäynnin läheisyyteen.
Lainausautomaattien läheisyydessä ovat kirjaston uudet infopisteet, joissa kirjaston asiantuntijat antavat apua. 
 
Toisessa kerroksessa on myös itsepalveluhylly, josta voi noutaa varastosta tilatut aineistot ja varaukset ja lainata ne kätevästi automaatilla. Ne aineistot, joita ei saa kotilainaksi voi jättää säilytykseen uusiin kolmannen kerroksen lokerikkoihin. Varastotilausten tekeminen vapaakappaleaineistoon ja muuhun varastossa olevaan aineistoon jatkuu entiseen tapaan. Varastotilauksia noudetaan varastosta kerran päivässä.
 
Toisessa kerroksessa ovat myös mikrofilmien lukulaitteet ja skanneri. Lisäksi samassa kerroksessa ovat asiakkaiden käytössä kulttuuriaineistojen työasema eli suomalainen verkkoarkisto ja radio- ja TV-arkisto( KAVI).
 

Kielten kirjat ja –kurssikirjat

Kielten kirjat Jusleniasta ja Signumista ovat nyt siirtyneet Feeniks-kirjastoon. Kirjallisuustiede ja kaunokirjallisuus sijaitsevat toisessa kerroksessa ja kielitiede kolmannessa kerroksessa.
 
Kielten kurssikirjat on sijoitettu Feeniks-kirjaston toiseen kerrokseen, lainausautomaatin välittömään läheisyyteen, jotta kurssikirjamateriaali olisi mahdollisimman helposti asiakkaiden lainattavissa.
 
”Kun eri rakennuksista yhdistyneiden kielten kirjastojen lisäksi Jusleniassa eri kerroksissa olleet kielten aineistot  on siirretty Feeniks-kirjastoon on saatu selkeä kokonaisuus. Uudessa kirjastossa on käytössä myös yksi yhtenäinen hyllyluokkajärjestys, joka helpottaa huomattavasti kirjaston käyttöä: esim. yleinen kielitiede löytyy yhdestä paikasta” toteaa informaatikko Mika Sarlin.
 

Lisää tilaa asiakkaille

Kirjastossa on eri hiljaisuusasteisia opiskelutiloja; rauhallista, hiljaista lukutilaa sitä tarvitseville ja lisäksi paikkoja kannettavalla tietokoneella työskentelyä ja opiskelua varten. Kirjaston asiakkaiden käytössä on nyt koko kolmas kerros, jonne on asiakkaiden LibQUAL-asiakastyytyväisyyskyselyssä antamien palautteiden johdosta avattu uusia varattavia ryhmätyötiloja sekä täysin hiljainen opiskelutila.
 
Uudet tilat tullaan merkitsemään värikoodeilla, jotta niiden käyttötarkoitukset erottuisivat helposti toisistaan:
 
Vihreä tila
 • ensimmäisen kerroksen vihreä tila on avointa, opiskelulle, keskustelulle ja oleilulle varattua tilaa
 • puhelimen ja kannettavan tietokoneen käyttö on sallittua, samoin normaali keskustelu ja ryhmätyöskentely
 • suurin osa kirjaston toisesta kerroksesta on avointa vihreää tilaa
 • kolmannessa kerroksessa vain uudet varattavat ryhmätyötilat ovat vihreää tilaa
 • kolmannessa kerroksessa on myös viihtyisä ulkoparveke, jossa on mukava kauniilla ilmalla pitää taukoa opiskelusta ja nauttia näköalasta
 
Keltainen tila
 • toisessa kerroksessa on suuri opiskelutila, jossa on mahdollisuus käyttää kannettavaa tietokonetta ja keskustella hillitysti
 • suurin osa kolmannesta kerroksesta on keltaista aluetta, esim. asiakkaiden käyttöön avattu sisäparveke, jota voi käyttää opiskelutilana
 • kolmannessa kerroksessa on myös sohvia asiakkaiden käyttöön
 
Punainen tila
 • kolmannessa kerroksessa on täysin hiljainen opiskelutila, jossa ei saa käyttää kannettavaa tietokonetta eikä puhelinta
 
Toivomme asiakkaidemme antavan palautetta uusista tiloistamme, jotta voisimme kehittää niitä edelleen.  Sähköposti: kirjasto-palaute@utu.fi
 
 
Lisätietoja:
Palvelupäällikkö Heli Kokkinen
 
 
 
Asiasana: pääkirjasto;muuttaminen;
Tagit:
Julkaistu 19.2.2015 15:15 ,  Päivitetty 11.5.2018 10:25