Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi

Hampaiston purentavirheet ovat väestössä yleinen ongelma. Oikomishoidon toimenpiteillä pyritään ehkäisemään ja korjaamaan purentavirheitä ja varmistamaan toiminnallisesti ja esteettisesti hyvän purennan kehittyminen. 

Hampaiston kehitys- ja oikomisopin oppiaine antaa opetusta peruskoulutuksessa oleville hammaslääketieteen opiskelijoille, tieteellisessä jatkokoulutuksessa oleville tohtoriopiskelijoille sekä oikomishoitoon erikoistuville hammaslääkäreille.

Yhteystiedot

Turun yliopisto, Hammaslääketieteen laitos
, Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku

Palvelusihteeri Maarit Tuhkanen

Henkilökunta

Professori, HLT, EHL Juha Varrela
Dosentti, yliopistonlehtori, EHL Anna-Liisa Svedström-Oristo
Yliopisto-opettaja, EHL Susanna Kanerva 
Yliopisto-opettaja, HLT, EHL Kari Rantavuori

Tutkimus

Oppiaineessa tutkitaan purentavirheiden kehitystä ja purennan erityispiirteitä keskoslapsilla ja obstruktiivisesta uniapneasta kärsivillä potilailla.

Oikomishoidon vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta tutkitaan mm. varhaisen oikomishoidon sekä ortodonttis-kirurgisen hoidon osalta.

Yhteistyössä sosiaalihammaslääketieteen oppiaineen kanssa tutkitaan purentavirheiden ja oikomishoidon vaikutusta suomalaislasten ja -nuorten suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun ja itsetuntoon.

Oikomishoidossa käytettyjen kiinnitysmateriaalien ominaisuuksia, erityisesti kiinnityssidoksen lujuuteen vaikuttavia tekijöitä, tutkitaan yhteistyössä Biomateriaalitieteen oppiaineen kanssa.