Tiedesynttärit

Tiedesynttäreillä päästään tutkimaan laboratoriossa tieteen ihmeitä ystävien kanssa. Synttäreille mahtuu kerralla korkeintaan 16 pientä tutkijaa.

Kenelle?

Tiedesynttäreillä synttärisankari pääsee yhdessä kavereidensa kanssa tutustumaan tieteen ihmeelliseen maailmaan. Synttäreillä lapset pääsevät tutkimisen lomassa valmistamaan vahaliituja, tutustumaan värien kemiaan ja erilaisiin kemiallisiin reaktioihin.

Tiedesynttärit on tarkoitettu kaikille tieteestä kiinnostuneille. Tehtävien kokeiden luonteesta johtuen lasten tulisi olla vähintään 7-vuotiaita. Lapset saavat labratakit, mutta siitä huolimatta päälle ei kannata pukea parhaimpia vaatteita. Vanhemmat voivat halutessaan tulla katsomaan synttärien toimintaosuutta ja ottamaan esimerkiksi valokuvia.

Paikka

Tiedesynttäreitä järjestetään Turun yliopiston kemian laitoksella Arcanum -nimisessä rakennuksessa (Arcanuminkuja 4). Sisäänkäynti rakennukseen pääovista ”sisäpihan” puolelta. Ohjaaja hakee ryhmän rakennuksen aulasta. Paikalla on hyvä olla 5-10 minuuttia ennen sovittua aloitusajankohtaa, jotta synttäritoiminta päästään aloittamaan ajoissa. Lasten takit voi jättää aulan naulakoihin ja arvotavarat ruokailutilaan.

Parkkipaikat
Arcanumin takana olevat parkkipaikat ovat yliopiston pysäköintiluvalla vain klo 8-16 välisenä aikana. Näiden aikojen ulkopuolella sinne parkkeeraaminen on maksutonta. Alueelta löytyy virka-aikana kaikille tarkoitettuja maksullisia paikkoja.

Kesto ja hinta

Tiedesynttärien kesto on 1,5 tuntia, josta noin tunti kuluu tutkimusten tekemiseen ja loppuaika on varattu synttäriherkkujen syömiselle.

1-10 lasta: 150 e (yksi ohjaaja)
11-16 lasta: 200 e (kaksi ohjaajaa)

Tarjoilujen tuominen

Labratyöskentelyn jälkeen vanhemmilla on mahdollisuus tarjota tuomiaan synttäriherkkuja erillisessä tilassa. Vanhemmat vastaavat ruokien esille laittamisesta ja tilan siivoamisesta. Ruokailutila on kokoushuone, jossa on suuri pöytä ja sen ympärillä tuolit. Kaikki tarvittavat on siis tuotava itse. Tilassa ei myöskään ole siivousvälineitä. Tila tulee jättää siistiksi niin, että irtoroskat kerätään pöydiltä ja lattialta sekä pöytäpinta jätetään siistiksi.

Varaaminen ja maksaminen

Varaukset ja kysymykset voi lähettää koordinaattori Katja Puutiolle osoitteeseen katja.puutio@utu.fi. Alla on linkki kalenteriin. Synttäreitä järjestetään viikon jokaisena päivänä, arkipäivisin pääasiassa klo 17–18.30. Myös muita kellonaikoja voi tiedustella sähköpostitse. Viikonlopun ajankohta sovitaan tapauskohtaisesti.

Kun päivä on sovittu, se varataan kalenterista ja varaaja saa sähköpostin, jossa on  varaus- ja maksulinkki. Tämä lomake on sitova ja se tulee täyttää viimeistään viikkoa ennen synttäreiden ajankohtaa. Huomaa, että vain etukäteen maksetut synttärit toteutuvat.

Lounais-Suomen LUMA-keskuksen sivulta löytyvästä kalenterista voit katsella sopivia aikoja:

 Kalenteri löytyy täältä

Yhteystiedot

Tiedeleirit, -kerhot ja -synttärit
Katja Puutio
040 847 1317
katja.puutio@utu.fi
projektitutkija
Luonnontieteen ja tekniikan tiedekunta