EU-koulutus

Järjestämme tilauksesta eurooppaoikeuden koulutusta. Alla esimerkki koulutusohjelman sisällöstä. Koulutusta voi tilata soveltuvin osin taikka uudelleen räätälöitynä. Olethan yhteydessä oik-taydennyskoulutus@utu.fi tai professori Jaakko Ossa.

​Eurooppaoikeutta, tilauskoulutus

Yleinen osa

1. EU-oikeuden vaikutus kansallisissa tuomioistuimissa (3h)

Tässä osiossa käsitellään niitä EU-oikeuden keskeisiä periaatteita, jotka antavat sille vaikutuksen myös kansallisissa tuomioistuimissa, eli erityisesti tarkastellaan välitöntä vaikutusta, etusijaa ja tulkinnanvaikutusta. Tarkoituksena on osoittaa näiden periaatteiden lähtökohdat, niiden sisältö ja niiden rajat, erityisesti kansallisen tuomarin näkökulmasta. Luennot keskittyvät EU:n tuomioistuimen oikeuskäytäntöön, joka on jatkuvassa kehityksessä näidenkin periaatteiden osalta.

2. EU-oikeus ja kansallinen oikeudenkäyntiprosessi (tehokkuus- ja vastaavuusperiaatteet, ennakkoratkaisupyynnöt) (3h)

Tässä osiossa käsitellään EU-oikeuden merkitystä ja vaikutusta kansallisen oikeudenkäyntiprosessiin. Yhtäältä on kysymys EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä kehittyneiden tehokkuus- ja vastaavuusperiaatteiden tarkastelusta. Toisaalta tarkasteluun tulee ennakkoratkaisumenettely. Tarkoituksena on pohtia niitä EU-oikeuden sisältöjä ja periaatteita, jotka vaikuttavat menettelyihin oikeudenkäynneissä kansallisella tasolla ja asettavat siten vaatimuksia myös kansallisessa tuomioistuimessa toimivalle tuomarille.

Erityinen osa

1. Rikosoikeus (3h)

  • Rikosoikeus osana EU:n oikeudellista rakennetta
  • EU-rikosoikeuden kansalliseen voimaansaattamiseen liittyviä kysymyksiä
  • EU-rikosoikeudellisia tyyppitilanteita
  • Aineellisen rikoslainsäädännön lähentämisen kysymyksiä
  • Vastavuoroiseen tunnustamiseen liittyviä kysymyksiä
  • Esimerkkejä viimeaikaisista EU:ssa annetuista rikosoikeudellisista direktiiveistä ja niiden implementoinnista.

Ohjelmallista oheislukemista:

  • Sakari Melander: EU-rikosoikeus (2. uud. p., 2015) sivut 125-155.
  • Merita Kettunen: Eurooppalainen kriminaalipolitiikka ja kriminalisointiperiaatteet, Lakimies 3-4/2016, sivut 460-487.

2. EU:n kansainvälinen yksityisoikeus (3h)

Tässä osiossa käsitellään EU:n kansainvälistä yksityisoikeutta. Tarkoituksena on kartoittaa niitä yhtenäistettyjä säännöksiä, jotka ohjaavat yhtäältä tuomioistuimen kansainvälisen toimivallan ja toisaalta sovellettavan aineellisen lain määräytymistä. Myös oikeusjärjestelmien rajat ylittävien oikeusvaikutusten säännöspohja käydään lävitse. Säännösten yksityiskohtaisen tarkastelun sijasta tarkoitus on siten kokonaiskatsauksen luominen ja tulkintaa ohjaavien yleisten oppien läpikäyminen rajat ylittävissä oikeustapauksissa.