Asiasana: keskiajan tutkimus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Keskiajan Turussa nautittiin ulkomailta tuotuja ruokia – tutkijat analysoivat keskiaikaisen käymälän sisällön

31.01.2022

Turun yliopiston tutkijat analysoivat arkeologien löytämän keskiaikaisen käymälän sisällön tutkiakseen 1400–1500-lukujen ihmisten elämää ja ruokavaliota. Yksi kiinnostavimmista löydöistä oli Afrikassa kasvava meleguetapippuri, jota käytettiin mustapippurin ohella ruoan maustamiseen. Tutkimus osoittaa, että Turun keskiaikaisilla asukkailla oli kontakteja ulkomaille ja myös paikallisen luonnonympäristön resursseja hyödynnettiin.

Väitöstutkimus sydänkeskiajan maallikoista kertoo pyhimykseksi ja harhaoppiseksi julistamisen häilyvyydestä (Väitös: FM Pekka Tolonen, 5.12.2020, uskontotiede)

Filosofian maisteri Pekka Tolonen kokosi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan yhteen keskiaikaisen, harhaopiksi tuomitun valdesilaisuuden alkuvaiheista muistiin merkityt hajanaiset kertomukset. Tutkimus osoitti, kuinka Ranskassa syntynyt maallikkohengellisyyttä korostanut liike häilyi aikalaisten kertomuksissa ja tulkinnoissa oikeaoppisuuden ja harhaoppisuuden rajamailla. Pyhimyskulttien syntymistä Tolonen tarkasteli analysoimalla erakkonainen Mathildasta säilyneitä kertomuksia.