Pähkinäpensaan ja lepän kukinta on alkanut etelämpänä Euroopassa. Viikonloppuna Lounais-Suomeen kulkeutui pähkinän siitepölyä. Sopivien eteläisten ilmavirtausten mukana sekä pähkinän että lepän kaukokulkeumat ovat jatkossakin mahdollisia. Pähkinän ja lepän siitepölylle allergiset voivat saada niistä oireita.
Pähkinäpensaan ja lepän kukinnan alkamista saadaan Suomessa odotella niin kauan kuin kylmät ja talviset ilmat jatkuvat. Tyypillisesti pähkinäpensaan kukinta alkaa Suomessa maaliskuussa, ja lepän pian sen jälkeen.
– Maan lounaisosissa pähkinäpensaissa on kuitenkin paikoin havaittu runsaasti norkkoja, mikä voi enteillä pähkinäallergikoille hankalaa siitepölykautta, projektitutkija Sanna Pätsi kertoo.
Viime vuonna lämpimän talven johdosta ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin Suomessa poikkeuksellisesti jo tammikuussa. Euroopassa ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin tänäkin talvena jo joulukuussa Alankomaissa. Yksittäisistä pensaista ei kuitenkaan irtoa niin paljoa siitepölyä, että sitä olisi tullut kaukokulkeumana Suomeen saakka.
– Nyt kun kukinta Euroopassa on kunnolla käynnistynyt, kaukokulkeumiakin voi alkaa tulla, Pätsi sanoo.
Turun yliopiston siitepölytiedotuksen tutkijat seuraavat siitepölytilannetta ympäri vuoden. Ajantasaiset tiedot mahdollisista kaukokulkeumista päivitetään Norkko.fi -sivustolle. Säännöllinen viikoittainen tiedotus aloitetaan, kun varsinainen siitepölykausi katsotaan alkaneeksi.
Siitepölyallergian oireita voivat olla esimerkiksi vuotava tai tukkoinen nenä, aivastelu, yskä tai silmien kirvely. Kaikki hengitystieoireet eivät siis liity COVID-19-sairauteen, mutta hengitystieoireiden ilmetessä on silti syytä hakeutua koronatestiin.
Turun yliopiston siitepölytiedotus on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974 lähtien ja osallistuu laajasti siitepölyihin liittyvään tutkimukseen. Siitepölytiedotus laatii kaksi kertaa viikossa ilmestyvän siitepölytiedotteen, joka on luettavissa sivulla www.norkko.fi.
Lisätietoa:
Sanna Pätsi, projektitutkija, p. 050 345 2398, smpats@utu.fi
Turun yliopiston siitepölytiedotus p. 050 345 2398, siitepolytiedotus@utu.fi