Oskar
Laaksonen
Docent, Department of Life Technologies
University Lecturer, Food Sciences
PhD, Docent
Links
Areas of expertise
Sensory quality of food
Sensory evaluation
Flavor chemistry
Taste
Berries
Phenolic compounds
Liquid chromatography
Gas chromatography
Multivariate statistics in food sciences
Teaching
Sensory Evaluation of Food
Applied Multivariate Methods in Food Sciences
Research
- Impact of processing on sensory quality of food
- Flavor and taste chemistry of plant-based foods
- Sensomics of foods
Publications
Selecting autochthonous lactic acid bacteria for co-inoculation in Chinese bayberry wine production: Stress response, starter cultures application and volatilomic study (2024)
Food Research International
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Potential of cyclodextrins in food processing for improving sensory properties of food (2024)
Food Innovation and Advances
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))
Exploring the Sensory Properties and Preferences of Fruit Wines Based on an Online Survey and Partial Projective Mapping (2023)
Foods
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Comparison of anthocyanin and volatile organic compounds in juices and fruit wines made from blood oranges (Citrus sinensis L. Osbeck) at different maturity stages (2023)
Food Bioscience
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Comparison of phenolic composition and sensory quality among pear beverages made using Saccharomyces cerevisiae and Torulaspora delbrueckii (2023)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Ultrasonication-assisted enzymatic bioprocessing as a green method for valorizing oat hulls (2023)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Wholegrain oat quality indicators for production of extruded snacks (2023)
LWT - Food Science and Technology
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
The Stability of Phenolic Compounds in Fruit, Berry, and Vegetable Purees Based on Accelerated Shelf-Life Testing Methodology (2023)
Foods
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Screening respondents to increase data quality in consumer tests (2023)
Food Quality and Preference
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Effects of fermentation and enzymatic treatment on phenolic compounds and soluble proteins in oil press cakes of canola (Brassica napus) (2023)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))