
Oskar
Laaksonen
dosentti, bioteknologian laitos
yliopistonlehtori, elintarviketieteet
PhD, Docent
Linkit
Asiantuntijuusalueet
Elintarvikkeiden aistittava laatu
Aistinvaraisen laadun tutkimusmenetelmät
Flavorien kemia
Maku
Marjat
Fenoliset yhdisteet
Nestekromatografia
Kaasukromatografia
Tilastolliset monimuuttujamenetelmät elintarviketieteissä
Opetus
- Elintarvikkeiden aistinvarainen arviointi
- Tilastollisten monimuuttujamallien soveltaminen elintarviketieteissä
Tutkimus
- Elintarvikkeiden prosessoinnin vaikutus aistittavaan laatuun
- Kasviperäisten elintarvikkeiden flavorien ja makujen kemia
- Elintarvikkeiden sensomiikka
Julkaisut
Characterization of Commercial Non-Alcoholic Beers in Two Locations, Finland and China (2025)
Beverages
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Sensory profiles and oxidative stability of linseed oil microencapsulated with pea, soy, and whey proteins in high-fat food models (2025)
LWT - Food Science and Technology
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Towards new properties of strawberry : Chemical composition and sensory properties of species-reconstructed garden strawberry progenies (2025)
Food Chemistry
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Sensory and volatile compound profiles in tempeh-like products from faba bean and oats (2025)
Current Research in Food Science
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Potential of cyclodextrins in food processing for improving sensory properties of food (2024)
Food Innovation and Advances
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))
Impact of yeast selection on composition of vinegar fermented from pomace of a Finnish apple cultivar (2024)
Food Bioscience
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Selecting autochthonous lactic acid bacteria for co-inoculation in Chinese bayberry wine production: Stress response, starter cultures application and volatilomic study (2024)
Food Research International
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Characterization of first-generation interspecific strawberry hybrids, crossing of first generation of F. chiloensis and F. virginiana, by metabolomics analysis (1H NMR), volatile analysis (GC-MS), phenolic analysis (LC-MS), and sensory evaluation (2024)
Metabolomics
(Konferenssiposteri)
Chemical and sensory characteristics of lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) alcoholic beverages produced using Saccharomyces cerevisiae, Torulaspora delbrueckii and Metschnikowia pulcherrima yeasts (2024)
Food Bioscience
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Comparison of phenolic composition and sensory quality among pear beverages made using Saccharomyces cerevisiae and Torulaspora delbrueckii (2023)
Food Chemistry
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )