tutkijoita pääaukiolla taustalla lukee vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle päärakennuksen seinässä

Lahjoita Turun yliopistolle

Lahjoitus Turun yliopistolle tukee suoraan tutkimuksen ja opetuksen kehittämistä sekä yliopiston työtä kestävän tulevaisuuden rakentajana. Tue tiedettä, tuet tulevaisuutta!

Saimme lahjoituksina yli 2,4 miljoonaa vuonna 2023 – lämmin kiitos lahjoittaneille!

Tietoa lahjoittajille

Näin lahjoitat

Lahjoituksia yliopistolle voivat tehdä yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Lahjoituksen voi tehdä helposti verkkolahjoituksena, jolloin se maksetaan Paytrailin verkkomaksupalvelun avulla joko verkkopankissa tai yleisimmillä maksukorteilla. Lahjoituksesta saa sähköisen kuitin maksutapahtuman jälkeen.
 

Yksityishenkilön verkkolahjoitus   Yrityksen/yhteisön verkkolahjoitus


Lahjoituksen voi kohdistaa Turun yliopistolle yleisesti tai jollekin koulutusaloistamme.

Turun yliopiston koulutusalat ovat:

Suuremmista lahjoituksista ja kohdennuksesta koulutusalaa tarkemmin määriteltyihin kohteisiin keskustellaan lahjoittajan kanssa henkilökohtaisesti yhdessä yliopiston ja tiedekuntien johdon sekä varainhankinnan asiantuntijoiden kanssa. Ole yhteydessä varainhankinnan asiantuntijoihin Kumppanuudet ja vaikuttavuus -yksikössä niin kerromme lisää.

Lahjoitusten verovähennyskelpoisuus

Tieteen hyväksi tehdyt rahalahjoitukset yliopistoille ovat verovähennyskelpoisia.

Yhteisöt (osakeyhtiöt, yhdistykset ja säätiöt) voivat tehdä vähintään 850 euron ja enintään 250 000 euron lahjoituksesta verovähennyksen kalenterivuosittain. Lisätietoa lahjoitusvähennyksestä yhteisöverotuksessa.

Yksityishenkilöt ja kuolinpesät voivat vähentää verotuksessa yliopistolle antamansa vähintään 850 euron lahjoituksen kalenterivuosittain. Mahdollisuus kattaa lahjoitukset 500 000 euroon saakka. Lisätietoa lahjoitusvähennyksestä henkilöverotuksessa.

Jos lahjoituksen yhteydessä on ilmoitettu lahjoittajan henkilötunnus, Turun yliopisto ilmoittaa lahjoituksesta suoraan verottajalle vuosi-ilmoituksellaan. Lahjoituksen oikeellisuus kannattaa kuitenkin tarkistaa esitäytetystä veroehdotuksesta.

Tee testamenttilahjoitus

Testamenttilahjoituksen avulla voit tehdä merkittävän teon sivistyksen, osaamisen ja uuden tiedon synnyttämisen hyväksi. Voit tukea tutkimusta ja opetusta muistamalla yliopistoa testamentissasi. Turun yliopisto suosittaa testamenttimääräyksen tekemistä Turun Yliopistosäätiölle. Säätiön ainoa tehtävä on Turun yliopiston tukeminen.

Turun Yliopistosäätiön nimikkorahastojärjestelmässä testamentilla lahjoitettu omaisuus jää pysyvästi tuottamaan hyvää, tieteen tukea. Testamentissa varojen tuoton voi kohdentaa omalle intressialueelle. Apurahajärjestelmä takaa hyvät hakijat ja hyvät hankkeet ja tuki menee tehokkaasti saajalleen. Halutessaan nimikkorahaston voi nimetä omalle ja perheen nimelle, jolloin myös mm. apurahan saajat saavat tiedon tuen lähteestä. Turun Yliopistosäätiö hallinnoi tehokkaalla järjestelmällä yli 80 nimikkorahaston varoja, jolloin se saa myös suursijoittajan etuja.

Lisätietoja: Turun Yliopistosäätiö

Säätiön asiamies Pekka Kanervisto, +358 40 507 5900, pekka.kanervisto@utu.fi

Rahankeräyslupa

Turun yliopiston varainhankinnassa kerätään lahjoituksia yksityishenkilöiltä sekä yrityksiltä ja yhteisöiltä. Lahjoitetuilla varoilla tuetaan yliopistolain 2§:n mukaista toimintaa ja tavoitteita.

Turun yliopistolla on Poliisihallituksen myöntämä lupa rahankeräykselle. Lupa on voimassa 1.7.2020 lähtien koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Rahankeräysluvan numero on RA/2020/799. Poliisihallitus on myöntänyt luvan 30.6.2020.

Kiitos lahjoittajille

Lahjoitukset ovat tärkeä osa Turun yliopiston historiaa. Turun Suomalainen Yliopisto - maailman ensimmäinen suomenkielinen yliopisto - perustettiin laajan kansalaiskeräyksen turvin vuonna 1920, jossa kaikkiaan 22 040 lahjoittajaa tuki uuden yliopiston perustamista. Perustamiskeräyksestä ja maan itsenäisyyden alun sivistystahdosta kumpuaa yliopiston tunnuslause: ”Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle”.

Ympäröivän yhteisön ja lahjoittajien tuki on siis ollut Turun yliopistolle tärkeää koko sen olemassaolon ajan. Varsinaisten lahjoitusvarojen lisäksi tärkeää on myös henkinen tuki eli se, että yliopistomme tekemään työhön uskotaan.

Kiitämme kaikkia, niin keräyskampanjoissa kuin niiden ulkopuolella, lahjoittaneita sitoutumisesta Turun yliopiston tutkimuksen ja opetuksen kehittämiseen sekä tuesta kestävän tulevaisuuden rakentamiselle, korkeatasoiselle yliopistokoulutukselle ja vapaalle tieteelle!

Haluamme tehdä näkyväksi ne henkilöt ja yhteisöt, jotka kuuluvat tukijoukkoihimme. Julkaisemme kaikkien lahjoituksen tehneiden yhteisöjen ja yksityishenkilöiden nimet lahjoittajasivustolla, mikäli siihen on annettu lupa.

 

Lahjoittajat vuodesta 2009 alkaen

Get inspired by science.
Tue tiedettä, tuet tulevaisuutta.
Rehtori Jukka Kola päärakennuksen edessä.
Tutkimuksella ja koulutuksella sekä yhteistyöllä rakennamme kestävää tulevaisuutta - lämpimästi tervetuloa mukaan!
Jukka Kola
Rehtori