Ambientia: Arvostamme yliopiston työtä

Muotoilun ja teknologian asiantuntijayritys Ambientia on tehnyt lahjoituksen Turun yliopistolle osana yrityksen henkilökunnan liikuntahaastetta.

Turun yliopisto on saanut lahjoituksen osana Ambientian liikuntahaastetta (Ultimate Functional Training Challenge).  Ambientia on vuonna 1996 perustettu liiketoiminnan muotoilun ja teknologian asiantuntijayritys, joka toimii Suomessa ja Virossa. Yritys työllistää jo yli 200 henkilöä. Ambientia tekee yhteistyötä erityisesti julkishallinnon, teollisuuden ja kaupan alan yritysten kanssa.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä liikuntahaasteessa kerätään pisteitä, joita kerrytetään suorittamalla erilaisia liikuntalajeja ja -harjoitteita. Liikuntahaasteen tavoitteena on aktivoida taukoliikuntaan, mutta myös kehittää työpaikan kulttuuria ja yhdistää ihmisiä.

Ambientian työntekijät Karl Österlund ja Martin Lehtomaa

Haasteeseen osallistuneet Ambientian tietoverkkoasiantuntija Karl Österlund ja ohjelmistokehittäjä Martin Lehtomaa kertovat haasteen saaneen alkunsa toimistoporukan taukojumpan leikkimielisestä kilpailuhenkisyydestä vuonna 2011. Vähitellen liikuntahaaste on saanut vahvan jalansijan osana työyhteisön toimintakulttuuria jopa niin, että monenlaiset liikuntavälineet ovat tulleet osaksi toimistosisustusta. Tällä hetkellä pisteitä kerryttäviä lajeja on lukuisia.

- Pisteitä kertyy esimerkiksi tietyistä voimisteluliikkeistä, kahvakuulatreenistä, punnerruksista ja leuanvedoista. Myös rappusten käveleminen ja työmatkapyöräily kerryttävät pisteitä. Etätyöaikana myös kotona tehtävistä liikkeistä voi saada pisteitä. Tavoitteena on aktivoida taukoliikuntaan, Österlund kertoo.

Osallistujat voivat seurata pisteiden kertymistä haastetta varten kehitetystä sovelluksesta, joka on kehitetty yhteistyössä Turun yliopiston Capstone-kurssilaisten kanssa vuonna 2019.

- Sovelluksen avulla on helppo seurata tehtyjä harjoitteita ja pisteiden kertymistä, Lehtomaa lisää.

Perinteisten palkintojen sijaan asetettuun tavoitteeseen yltäneet osallistujat saavat mahdollisuuden ohjata pisteensä hyväntekeväisyyteen. Jokaisella haastekierroksella lahjoituskohteita on yhteensä kolme. Lahjoituskohteet pyritään valitsemaan mahdollisimman tasapuolisesti eri puolelta Suomea yrityksen kaikilta toimipaikoilta. Tärkeänä valintakriteerinä on myös, että valittu lahjoituskohde mukailee yrityksen omia arvoja.

- Jokainen osallistuja valitsee kolmesta vaihtoehdosta haluamansa lahjoituskohteen. Syksyllä 2021 kohteina olivat Turun yliopisto, Kuopion Hope yhdistys ja Hämeenlinnassa toimiva Kissakoti Kattila. Kaikille lahjoitettiin, kertoo Österlund

Österlund ja Lehtomaa lahjoittivat kerryttämänsä pisteet Turun yliopistolle, joka on lahjoituskohteena nyt jo toista kertaa. Turun yliopisto tuntui molemmille lahjoittajille luontevalta kohteelta.

- Halusimme ohjata lahjoituksen Turun yliopistolle, koska yliopiston työ tutkimuksen, kehitystyön ja asiantuntijuuden tiimoilla on merkittävää. Myös yhteistyön tukeminen yritysten ja yliopiston välillä on tärkeää, toteavat Österlund ja Lehtomaa.