Johanna
Jokioja
Food Sciences
PhD, Postdoctoral Researcher
Contact
Links
Areas of expertise
Food Chemistry
Flavonoids
Metabolomics
Clinical trials
Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy
Chromatography
Mass Spectrometry
Biography
PhD Johanna Jokioja is working as a Postdoctoral Researcher in the field of Food Chemistry, in the unit of Food Chemistry and Food Development, Department of Biochemistry, University of Turku.
Teaching
Johanna Jokioja has supervised several students (MSc (tech), BSc and advanced laboratory work) and research assistants.
Research
Johanna Jokioja's research is focused on foods, their chemical composition and their effect on human health exploiting clinical trials, metabolomics, nuclear magnetic resonance, chromatography and mass spectrometry.
Publications
NMR-based metabolomics approach on optimization of malolactic fermentation of sea buckthorn juice with Lactiplantibacillus plantarum (2022)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Phenolic Metabolites in the Urine and Plasma of Healthy Men After Acute Intake of Purple Potato Extract Rich in Methoxysubstituted Monoacylated Anthocyanins (2021)
Molecular Nutrition and Food Research
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Acylated anthocyanins: A review on their bioavailability and effects on postprandial carbohydrate metabolism and inflammation (2021)
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))
Effects of Anthocyanin Extracts from Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and Purple Potato (Solanum tuberosum L. var. ‘Synkeä Sakari’)on the Plasma Metabolomic Profile of Zucker Diabetic Fatty Rats (2020)
Journal of Agricultural and Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Anthocyanin-rich extract from purple potatoes decreases postprandial glycemic response and affects inflammation markers in healthy men (2020)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Postprandial effects and metabolism of acylated anthocyanins originating from purple potatoes (2020)
(Artikkeliväitöskirja (G5))NMR metabolome of Borrelia burgdorferi in vitro and in vivo in mice (2019)
Scientific Reports
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Turun Elintarviketutkijain seura juhli 60-vuotistaivaltaan (2019)
Kehittyvä elintarvike
(Artikkeli ammattilehdessä tai kirjoitus ammatillisessa blogissa (D1))
Metabolomic discrimination of the edible mushrooms Kuehneromyces mutabilis and Hypholoma capnoides (Strophariaceae, Agaricales) by NMR spectroscopy (2019)
Zeitschrift fur Naturforschung C
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
The effect of heat treatments and homogenisation of cows' milk on gastrointestinal symptoms, inflammation markers and postprandial lipid metabolism (2018)
International Dairy Journal
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))