Seppo
Salminen
Nutrition and Food Research Center (NuFo)
MSc, MS, PhD
Links
Areas of expertise
Professor, Director
gut microbiota, probiotics and prebiotics, nutrition and food safety, EU regulations
Teaching
Functional Foods and EU legislation, Lactic acid biotechnology
Research
Food and health, intestinal microbiota, probiotics, prebiotics, functional foods, food legislation, health claims, novel foods
Publications
Postbiotics: a perspective on their quantification (2025)
Frontiers in Nutrition
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Comments on a recently proposed alternative definition for postbiotics (2025)
Trends in Food Science and Technology
(B1 Vertaisarvioitu muu artikkeli (esim. pääkirjoitus, letter, comment) tieteellisessä lehdessä)
Microbiota, chronic inflammation, and health: The promise of inflammatome and inflammatomics for precision medicine and health care (2025)
hLife
(A2 Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä lehdessä)
Identification of stemness-related glycosylation changes in head and neck squamous cell carcinoma (2024)
BMC Cancer
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Lactic Acid Bacteria : Microbiological and Functional Aspects (2024)
(C2 Toimitustyö tieteelliselle kokoomateokselle)Nutrition Economics : Adding Value to Fermented Foods and Biotics (2024)
Microbiological and Functional Aspects
(A3 Vertaisarvioitu kirjan tai muun kokoomateoksen osa)
Health benefits and risks of fermented foods—the PIMENTO initiative (2024)
Frontiers in Nutrition
(A2 Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä lehdessä)
Fecal microbiota profiles of growing pigs and their relation to growth performance (2024)
PLoS ONE
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Fewer culturable Lactobacillaceae species identified in faecal samples of pigs performing manipulative behaviour (2024)
Scientific Reports
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )