UNICOM (2021) -hanke on päättynyt ja sen työtä jatkaa uusi UNICOM+ (2025-2027) -hanke. Lue lisää täältä.
UNITING COMPANIES AND INTERNATIONAL UNIVERSITY TALENTS oli ESR-rahoitteinen hanke, joka toteutetttiin 1.3.2021-30.6.2023. Hanke oli osa Kokka kohti Suomea - Kansainvälisistä osaajista kasvua ja kilpailukykyä kasvukeskuksiin -kokonaisuutta, jonka tavoitteena oli turvata yritysten kasvua edistämällä kansainvälisten osaajien sijoittumista Suomen työmarkkinoille. UNICOM-hanke toteutettiin osana työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoimaa Talent Boost -toimenpideohjelmaa. Turun yliopisto toimi hankkeen päätoteuttajana ja hanke toteutettiin yhteistyössä Åbo Akademin ja Turku Science Park Oy:n kanssa.
UNICOM-hanke vastasi varsinaissuomalaisten yritysten osaajapulaan valituilla kärkialoilla: Tech, Health, Clean. Hanke lisäsi alueen työmarkkinoiden avoimuutta ja houkuttelevuutta alueella jo asuville korkeakoulutetuille kansainvälisille osaajille. Hankkeen taustalla oli alueen kasvavien ja rekrytoivien yritysten keskuudessa nousseet tarpeet esimerkiksi tutkimus-, tuotekehitys- ja liiketoimintaosaamisen puutteesta erityisesti seuraavilla aloilla: robotiikka ja automaatio, sähköinen liikkuminen ja akkuteknologia, diagnostiikka ja biotieteet sekä ICT. Näihin tarpeisiin vastasi parhaiten alihyödynnetty kansainvälisten väitöskirjatutkijoiden ja tutkijatohtoreiden kohderyhmä sekä kansainväliset maisteriopiskelijat.
UNICOM-hankkeen toimenpiteitä pilotoitiin ja kehitettiin yhdessä hankkeeseen jo hakuvaiheessa sitoutuneiden kummiyritysten kanssa. Toimenpiteet oli jaettu kolmeen työpakettiin:
- yritystyöskentelyjaksot kansainvälisille väitöskirjatutkijoille ja tutkijatohtoreille
- kansainvälisten osaajien työelämävalmiuksia kehittävät valmennukset
- yrityskampanjat ja yritysten tukipalvelut.
UNICOM-hankkeen konsortio oli koottu yritystarpeiden perusteella tarvelähtöisesti. Hankkeen yrityspalveluista vastasi alueen Talent Hubin koordinaatioroolissakin yhdessä Turun kaupungin kanssa toimiva elinkeinoyhtiö Turku Science Park Oy. Kv-osaajapalveluista hankkeessa vastasi Turun yliopisto ja Åbo Akademi (kehittämis-, tutkijaura- ja työelämäpalvelut). Hankkeen yhteistyökumppaneina olivat Turun kaupungin lisäksi Salon seudun elinkeinoyhtiö Yrityssalo Oy, Varsinais-Suomen TE-palvelut/EURES, Turun Kauppakamari ja kärkialojen pk-yrityksiä Varsinais-Suomen alueelta.
Lisätietoja työpaketeista hankkeen englanninkielisiltä sivuilta sekä Career in Southwest Finland sivustolta.