Podcast: STUDYCast - Oikealla uralla? Poliittinen historia ja uskontotiede keskustelussa

Mitä tarkoittaa generalistinen ala, entä missä humanistit voivat tulevaisuudessa työskennellä? Tuleeko poliittisen historian opiskelijoista poliitikkoja, tai uskontotieteilijöistä pappeja? Pureudumme jaksossa humanistisiin aineisiin ja tavoitteenamme on rikkoa ennakkoluuloja, joita humanistisen alan opiskelijoista liikkuu. Poliittisen historian opiskelija Odeya ja uskontotieteen opiskelija Adele kertovat, miten ovat päätyneet Turun yliopistolle, millaista opiskelu on ja paljon muuta aiheesta ja vähän sen vierestä. 

Podcastin tekstivastine

Odeya : Ovatko Poliittisen historian opiskelijat vain takakiireitä poliitikkoja?

Adele :   Ovatko uskontotieteilijä tulevia pappeja?

Odeya :  Onko generalistit oikeasti vain jotain tyhjäntoimittajia?

Adele : Jos et vielä tiedä tämän jakson jälkeen varmasti tiedät.

Odeya : Tervetuloa Tervetuloa tää on Study Castin uusi jakso kausihan on oikealla Uralla.

Tänään ootte taas kuulemassa uutta jaksoa. Tervetuloa siis.

Adele : Mun nimi on siis Adele ja tota opiskelen kolmatta vuotta tällä hetkellä Turun yliopistossa ja pääaineena mulla on uskontotiede.

Tosi moni luulee et musta tulee pappi isona heti kun mä sanoin että tota mä luen uskontotiedettä mut se ei oo totta ja tota musta ei voi tulla edes pappii Mut me tullaan tänään vähän kertoo ja juttelemaan näistä asioista teille Odeyan kanssa. Odeya esittäytyy meille nyt.

Odeya :  Kiitos Mä oon Odeya ja ja mä opiskelen toista vuotta poliittista historiaa. Yleensä kaikki heti ensimmäisenä luulee et musta tulee seuraava pääministeri tai presidentti kun mä kerron mitä mä opiskelen mut sehän ei oo tota.

Koska sä voit tehdä paljon muutakin kun sä opiskelet politiikkaa ja siitä kohta lisää.

Adele : Kyllä. Me tosiaan Odeyan kanssa opiskellaan molemmat niin sanottuja generalistialoja. Elikkä se tarkoittaa sitä, että me ei valmistuta suoraan mihinkään ammattiin niin sanotusti, vaan me voidaan tehdä melkein niinku mitä vaan meidän pohjakoulutuksella ja erikoistua mihin vaan periaatteeessa. Meitä generalisteja ei arvosteta ehkä niin paljon kuin pitäisi, me ollaan moniosaaja.

Odeya : Kyllä nimemme mukaisesti ja pakko sanoa että et se mikä yleensä niinku on hämmentävää varsinkin teille jotka ootte hakemassa yliopistoon on just se että mitä ne opinnot käytännössä tarkoittaa

Odeya : ja mihin niistä voi valmistua.

Adele : Nimenomaan.

Odeya : Mitä mä voin tehdä kun mä valmistun, koska poliittinen historia ja uskontotiede kuulostaa molemmat niin semmoselta niinku metatason asialta et et menee vaan niinku korvien ohi ja tota ymmärryksen yli, mutta mitä pidempää opiskelee, sitä enemmän ymmärtää sitä ja me ollaan täällä sitä varten voidaan kertoa teille että mitä se tarkoittaa.

Adele :  Todellakin. Ehkä tärkein mun mielestä se et niinku se tykkäät siitä sä tuut niinku opiskelemaan. Et esimerkiksi ite mä päädyin uskontotiedettä lukemaan just sen takia kun oon tykännyt uskonnosta ja historiasta psykastakin. Luin lukiossa sitä ja sit mä päätin vaan niinku et et en tiedä oikein, et mitä haluaisin tehdä.Sitten lähdin uskontotiedettä lukemaan ja tällä linjalla ollaan et tota silleen.  Mites Odeya sulla?

Odeya : Mulla kävi silleen että kun mä synnyin niin mä synnyin perheeseen, jossa monet on hyvin yhteiskunnallisesti valveutuneita ja mulla on kaksi sukulaista, jotka on opiskellu molemmat valtiotieteitä. Kun mä olin nuori niin sit mä näin sitä arkea, että minkälaista se on se politiikan opiskeleminen. Ja sit mua alko hirveesti kiinnostamaan se ja sit mä päätin

13-vuotiaana, että musta tulee valtiotieteiden maisteri isona, mikä on aika iso päätös tehdä 13-vuotiaana, mutta tota.Tänne sitten päädyin hakemaan. Mä oon tosin tullut niinku pienen tämmösen syrjähypyn kautta Turkuun. Mä hain ensimmäisenä vuonna opiskelemaan, niinku lukion jälkeen ensimmäisenä vuotena opiskelemaan, ympäristöpolitiikkaa, koska se tuntui siinä hetkessä mielenkiintoselta ja mä tiesin et mulla ei oo voimavaroja lukee tänne valtiotieteiden pääsykokeeseen.

Tosiaan poliittinen historia ja valtio-oppi on yhteinen koulutuskohde, josta valmistutaan valtiotieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi.  Sen takia mä puhun valtiotieteistä tämmöisenä yleisenä kokonaisuutena. Ja sit mä siellä Joensuussa asuessani niin tajusinkin että poliittinen hissa kiinnostelee vieläkin ja Turku on ihana kaupunki, niin siksi tulin tänne.Entäs, mitä niinku sulla oli niitä syitä et minkä takia sä hait sitten Turkuun opiskelemaan?

Adele : Ja mä oon sitten aina taas asunut täällä niinku Varsinais-Suomessa, ehkä sen kuulee jo puheestakin.

Odeya : Ihan totta.

Adele : Ja Turku tuntui mulle sitten sellaselta läheiseltä paikalta tavallaan, et tää oli tuttu paikka. Tää on sopivissa määrin mun mielestä iso ja pieni, semmonen hyvä kombinaatio niin sanortusti.

Odeya : Joo ehdottomasti samaa mieltä.

Adele : Täällä on kampus tosi lähellä ensinnäkin Turun keskustaa ja täällä on niinku helppo liikkua oikeesti. On helppo liikkuu kävellen, pyörällä, no autollakin.. Parkkipaikkojen ettiminen saattaa välillä olla ehkä haastavaa  ja taskuparkkeeraus kannattaa opetella.

Odeya :Todellakin.

Adele : Kantapään kautta oppineena. Mut tota Turku on oikeesti ihana paikka ja tää on tosi nätti. Aurajoki on kaunis oikeesti.

Odeya : on, mun mielestä se on niinku edukseen kaikkina vuodenaikoina. Tietysti, jos on huono sää, niin huonolla säällä mikään ei näytä kivalta. Mutta ei näytä maailman kaunein kaupunkikaan. Et niinku  Turku tosi kiva ja symppis.

Adele :  On on, todellakin todellakin.Niin tota sen ja sit se se oli yks syy miksi mä tulin Turkuun opiskelemaan, että uskontotiede ei oo joka paikassa. Et niinku täytyy nyt erottaa tässä et niinku uskontotiede ja teologia on kaks eri asiaa. Elikkä teologiaa ei opeteta esimerkiksi Turun yliopistossa ollenkaan, et sit täytyis mennä Åbo Akademiin ja sitten on myöskin Helsingissä esimerkiks tota teologiaa.

Odeya : Joo, näin mä oon kuullu.

Adele : -Joo, joo mut ne sekottuu tosi monella niinku keskenään, mutta et uskontotiede se tutkii niinku eri uskontoja ja  kaikkea siihen liittyvää niinku objektiivisesta näkökulmasta ja siinä ei oteta kantaa mihinkään uskontoon. Sitä halutaan niinku ymmärtää periaatteessa ja tota niinku kulttuuri- ja kaikki tällaiset aspektit on tosi tosi vahvasti esillä. Ja kulttuurin rooli niinku yhteiskunnan jäsentäjänä, tällasii näin. Et ne on tota ne asiat mitkä tota on uskontotieteessä merkittäviä, teologiassa sit taas niinku luetaan niinku kristinuskoa oikeastaan.Nää on tärkeitä, mutta et siinä ne syyt oli et minkä takia; et se oli lähellä ja täällä oli uskontotiede.

Odeya : Joo, korjaa mua jos mä oon väärässä, mut eiks uskontotiede nimenomaan niinku pyri myös ymmärtämään uskontoa jollakin tavalla myös yhteiskunnallisena ilmiönä?

Adele :  Todellakin todellakin.

Odeya :  Joo eli tää tavallaan niinku tekee sillain meidän kahden välille.

Adele : Joo ja itekkin noita, tai sivuaineena luen sosiaalitieteitä, ja sielläkin on se kulttuurillinen aspekti aika vahvasti läsnä ja sit mä oon vaan et "ahaa, tätä mää oon lukenu, tätä mä oon lukenu."

Odeya : Mutta joo mä oon itse asiassa tota tosiaan kun oon sieltä Joensuusta tullut niin mulla on sivuaineena sieltä tuotuja opintoja ympäristöpolitiikasta. Ja sit mulla on ranskan kieli niin kuin täällä olemassa olevana sivuaineena ja mä oon miettinyt hirveesti sitä että haluaisin uskontotieteitä, koska mä joskus lukion lopussa mietin että ois ihanaa kirjoittaa gradu niinku uskonnon ja politiikan yhteydestä

Adele :- Oi että.

Odeya : koska mä itse niinku nään sen että niiden välillä on paljon niinkun tekemistä ja tuota mä hain opiskelemaan myös niinku teologiseen silloin ekana vuonna sen takia, koska mä kirjoitin uskonnosta laudaturin ja sillä olis päässyt suoraan niinku opiskelemaan, ja mä olisin halunnut nimenomaan opiskella niinku yleistä uskontotiedettä enkä niinku sitä teologiaa. Ei kaduta että en sinne tielle päätynyt mut mäkin mietin että pitäskö mun poimia niinku siellä sun puolelta vähän niitä opintoja kans itselleni koska tota siitä ois hirveästi hyötyä

Adele : Todellakin,  ja se auttaa mun mielestä niinku nykyään maailmassa on tosi tärkeetä ymmärtää muita ihmisiä,

Odeya :  On

Adele : Eikä niinku vaan kattoo niinku laput silmillä eteenpäin omasta näkökulmastaan, tai vähän laajentaen sitä perspektiiviä ja ajattelee vähän että mitä ne muut mahdollisesti ajattelee ja minkä takia. Mun mielestä uskontotiede on siihen kauheen näppärä väline niinku et sä pystyt ymmärtämään ihmisiä niinku heidän lähtökohdistaan käsin, etkä yritä niinku asettaa ihmisiä muottiin väkisin.

Odeya :  Jep, ja koska uskonto vaikuttaa tosi paljon ihmisten niinku moraalikäsityksiin ja   maailmankuvaan, niin se vaikuttaa myös sillon tosi paljon siihen et millä tavalla ihmiset sitten toteuttaa sitä niiden moraalia. Et just monet maat länsimaissa esim kun on pohjautuneet kristinuskolle niin se vaikuttaa tosi paljon meidän niinku tapaan nähdä asiat.

Adele :Todellakin.

Odeya : Sit taas Lähi-idässä esimerkki tilanne on eri kuin siellä on taas sitte niinku eri uskonto on vallalla, saatikka sitten esimerkiksi Aasiassa ollaan niinku ihan eri pisteessä tai sit jos mietitään luonnonuskontoja tai tämmösiä.

Adele : Onhan tässä asiassa ihan valtavia niinku näkemyseroja oikeesti on ja sit ku miettii esim. suomalaista lainsäädäntöä, niin kuin vahvasti siellä joku kristinusko pohjalla tuomassa niinku arvoja tällaisiin. Mut haluutko sä kertoa niistä sun opinnoista, mitä sä oot tuonut sieltä joensuusta?

Odeya :  Mä voin kertoo joo, se on yleensä semmonen mikä niinku ihmisiä kiinnostaa, koska monet miettii aina sitä että "Apua et teenkö mä  väärän valinnan kun mä haen jonnekkin?" Mä ite tosiaan uskaltauduin hakemaan toiselle paikkakunnalle ja toiselle alalle vielä mitä oli alunperin miettinyt just sen takia et mä ajattelen, että elämässä pitää kokeilla asioita ja sitten se ei onnistu niin sit mennään niinku kantapään kautta oppineena, ja niinku kohti sitten niitä omia unelmia ja tota Joensuussa käytännössä siis mä kerkesin opiskelee perusopinnot ympäristöpolitiikasta ja maantieteestä, mikä on siellä niinku yhteinen koulutuskokonaisuus,  ja tota sitten kun mä hain pois niin ihan ensimmäisenä mä selvitin just, että jos mä pääsen Turkuun niin miten mä voin niinku hyödyntää niitä mun opintoja? Ja se oli aika helppoa koska mä olin opiskelu yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan perus niinku

määräyksiin pohjautuvat kieli- ja viestintäopinnot esimerkiksi, mä olin tehnyt niinku just ympäristöpolitiikan perusopinnot mitkä suoraan niinku voidaan hyväksilukea yhdeksi kokonaiseksi niinku opintokokonaisuudeksi, niin tota mä sitten toi sivuaineen ja kieli- ja viestintäopinnot sieltä mukanani ja jatkoin elämää onnellisena vähän niinku jo rikkaampana. Adele : - Waau, elikkä sulla oli sit nyt kun sä tulit Turkuun, niin valmis sivuainekokonaisuus ja kieliopinnot niinku kasassa?

Odeya : Joo

Adele :-Elikkä sit sä kävit poliittisen historian perus- ja aineopinnot täällä?

Odeya : Joo, joo.  Mulla on tällä hetkellä on tilanne se että että mä oon niinku aineopintojen keskellä, mä tosiaan kun oon toista vuotta opiskelemassa niin mulla on aineopinnoista niinku kaksi kolmasosaa nyt suunnilleen tehtynä.

Adele : Joo

Odeya : Ja sitten niin kun kolmantena opintovuotena tulee sit kandidaatintutkielma, mistä aiotaan puhua vähän myöhemminkin mutta tota perusopinnot on käytännössä Just ekan vuoden homma niinku kaikista muistakin tutkinnoissa ja sitte aineopinnot meillä poliittisessa historiassa määrittyy vähän sen mukaan että mikä on niinku Opiskelijan oma kiinnostus. Meillä voi niinku esimerkiksi erikoistua sotahistoriaan, voi erikoistua poliittisiin organisaatioihin, voi erikoistua itä-Aasian historiaan, voi erikoistua

Pohjois-Amerikan historiaan tai sit Euroopan historiaan,  kansainvälisiin suhteisiin. Ja tota mä ite on valinnut, vaikka tää oli vaikeita, mä olisin halunnut ottaa kaikki,  mutta kaikki niin mä oon valinnu itelle niinku tän Euroopan historian. Me käsitellään niinku Euroopan integraatiota ja Euroopan Unionin syntyaikoja ja sit myös niinku poliittista historiaa ennen Euroopan Unionia. Ja tuota se on ollut tosi mielenkiintosta, koska Eurooppa on tosi iso kokonaisuus. On ollut paljon asioita mitä mä oon jo tiennyt, mä oon esimerkiksi ollut vaihdossa Ranskassa niin mä oon niinku opetellu siellä jo myös vähän niinku niiden omaa historiaa vähän eri perspektiivistä kuin Suomessa, mut silti on tosi paljon mitä ei oo vielä tiennyt.

Adele : Miten sä päädyit tähän valintaan, koska musta kuulosti et noi kaikki on niin hienon kuulosia kokonaisuuksia, että miten sä oot ikinä voinut valita?

Odeya : Varmaan niinku sen perusteella et mitkä ne kurssit oli, et se mitä mä sanoisin. niinku jokaiselle joka miettii niinku poliittisen historian valitsemista ja tällaista kysymystä et "Miksi kannattaa tulla Turun yliopistoon opiskelemaan?" Niin mä sanoisin ihan ekana että katsokaa tarkkaan että minkälaisia kursseja teillä on niinku tarjolla, koska se vaikuttaa tosi paljon siihen miltä sun opinnot oikeasti näyttää. Mä ite tota... No, mä tiesin joka tapauksessa että mä haen Turkuun, jos mä haen opiskelee poliittista historiaa, Suomessa ei voi opiskella kun Helsingin yliopistossa ja Turun yliopistoissa on niinku poliittista historiaa pääaineena ja tota.Tiesin et koska mä oon ite Keravalta kotoisin niin mä en haluu jäädä Helsinkiin koska se on liian lähellä niinku vanhaa ympäristöä ja tota Turku on aina viehättänyt mua, koska tää on ihana, ei tarvi sanoa enempää, tää vaan on ihana. Niin tota sitte tosiaan kattelin niitä kurssikokonaisuuksia ja sit huomasin et et siinä Eurooppa-kokonaisuudessa  oli eniten semmosia kurssia jotka niinku sai mulla heti semmosen niinku innon ja niinku kipinän syttymään. Et kun mä luin että et niinku "aa wau, päästään keskittymään Euroopan rauhan aikaan ja siihen että miten integraatio on vaikuttanut 2000-luvun maailmaan, niin sit mä olin heti silleen, et "Okei wau, mun on pakko päästä opiskelemaan näitä."

Adele : Näkeeks tota noita kurssisisältöjä  jostain tällä hetkellä, jos ei oo yliopistossa?

Odeya :  Näkee,  itseasiassa, jos osaa googlata tää on tämmönen vinkki vitonen: jos osaa googlata "peppi utu" Ja laittaa sen Googleen niin voi löytää meidän tota nää opinto-oppaat. Ja sieltä pitää osata valita sitten niinkun tutkinto-ohjelmat ja sit sieltä kandidaatin tutkinto ja sit valitaa tiedekunta ja sitten se koulutusohjelma mitä haluu kattoo ja sieltä pääsee katsomaan kaikki koulutuksen kurssit.

Adele : Elikkä itse asiassa sieltä taitaa löytyy myös uskontotieteiden kaikki opinnot tai tommoset noi, ja uskontotiede tosiaan siis kuuluu kulttuurien tutkimuksen tutkinto-ohjelmaan, elikkä uskontotieteeseen, tai siis siihen kulttuurien tutkimukseen kuuluu lisäksi folkloristiikka ja etnologia tällä hetkellä.

Odeya : Okei.

Adele : Etnologia oli tota sillon kun mä otin 3 vuotta takaperin se oli vielä kansantiede, että se on muuttunut, mutta jos sieltä peppi.fi/utu menee sinne ja sieltä valkkaa humanistinen tiedekunta ja kulttuurien tutkimuksen tutkinto-ohjelma, niin sitä kautta pääsee tutustumaan myös uskontotieteeseen. Mut älkää säikähtäkö sitä etnologiaa js folkloristiikkaa siellä, et ensimmäisen vuoden aikana kaikki lukee hiukan perusopintoja aika niitä kaikkia aineita pintaraapaisun ja sen jälkeen vasta ensimmäisen vuoden keväällä valkataan että mihinkä sä haluisit niinku just erikoistua.

Odeya : Joo, miten teillä se valinta menee? Se on niinku aina kiinnostavaa tietää

Adele : Ai et niinku valkataanko sit niinku ne tavallaan se pääaine.  Se on ihan vaan, et ilmoittautuu lukemaan jotain. Sun pitää vaan periaatteessa ite tehdä päätös, että mitä haluat lukea, ei oo mitään valintakokeita tai mitään et joo.  Mikä kiinnostaa eniten, niin sitä kohti!

Odeya : Meillä on itse asiassa sama juttu, meille on sanottu kun päästään alussa niinku kaikki valtio-opin ja poliittisen historian hakijat niin sisään niin ensin me opiskellaan tosiaan samalla lailla niin perusopinnot, jotka on siis samat kaikille, eli siellä niinku kolme peruskurssia Jotka kaikki käy ja sitten on kaksi kurssia jotka valitaan sit sen mukaan mitä niinku toivoo. Et meillä on P1,P2 ja P3,eli politiikan tutkimus 1 politiikan tutkimus 2 ja politiikan tutkimus 3, jotka on niinku samat ja sitten on P4 ja P5, jotka on sitten joko poliittisen historian tai valtio-opin. Monet käy ne molemmat eli tekee vähän niinku 30 Nopan edestä, noppa tarkoittaa siis opintopistettä ja opintopisteet tarvitaan että valmistuu. Adele : -Kyllä,

Odeya : ja että Kela on tyytyväinen, niin tota tosiaan eli. 30 nopan edestä monet sitten tekee niitä perusopintoja sitä varten et saa vähän niinku lyhyen sivuaineen sitten siitä toisesta aiheesta, joka ei oo itsellensä se pääaine. Mut meillä käytännössä pääainevalinta menee myös samalla lailla, eli me ilmottaudutaan jompaankumpaan ja sit sen jälkeen dekaani vahvistaa meidän valinnan ja yleensä se menee niin että kaikki jotka haluu Poliittisen hissan pääsee poliittiseen hissaan ja kaikki jotka haluu valtio-opin pääsee valtio-oppiin. se on hyvin harvinaista että kävisi niin että pitää kattoo arvosanoja tai muuta mutta ei ollut mitään puhetta joka lähtökohtaisesti ja se oli niinku ihana tietää et sit ku pääs sisälle niin oli heti silleen et "okei ah nyt ei tarvi enää stressata, mä voin vaan kattoo kummasta mä tykkään enemmän ja sitten niinku valita" Vaikka mä kyllä tiesin et mä haluun poliittista historiaa. – Adele : Miten muuten, kun puhuit tosta pääsemisestä niin ooksä hakenut tota todistusvalinnalla vai ontko sä mennyt pääsykokeisiin?

Odeya : Mä oon itse asiassa ensimmäisiä fukseja, jotka on tullut todistusvalinnalla sisään päässeitä. Eli mä oon hakenut 2020 keväällä sillon, kun todistusvalintauudistus tuli ja meillä tosiaan pääs niinku 51% todistuksella, joista ensikertalaisia oli joku kaksi kolmasosaa suunnilleen ja yksi kolmasosa sit ei-ensikertalaisia.  Mähän Itse olen ei-ensikertalainen, koska mä oon käynyt kerran yliopistoon  hakemassa ja ottanut paikan vastaan ja mulle kävi niin että mä olin varasijalla tosi pitkään ja toukokuussa kun ne tulokset ensin niistä todistusvalinnasta julkaistiin, niin mä olin varasijalla 30, sit mä nousin varasijalle 12. sit mä olin varasijalla 12 yli kuukauden ajan ja sitte nopeasti yhtäkkiä niinku viikon sisällä niin mä nousin sisään.

Adele : Oi että, tulee ihan kylmikset

Odeya :Ja tota joo se oli tietysti tosi jännitttävää, koska mä olin tietysti tosi pettyny ensin koska mua harmitti se etten mä päässyt ja mä olin valinnut että mä en mee pääsykokeeseen sen takia et siihen lukeminen ois ollut tosi iso urakka kun mulla oli kuitenkin toiset opinnot kesken.

Adele :Todellakin

Odeya : ja tota mun piti tietysti myös valmistautua henkisesti siihen et jos mä en pääse niin sit mä jatkan Joensuussa ja tota sit heinäkuun lopussa mä yhtäkkiä sainkin tietää, että kappas keppanaa, mulla onkin opiskelupaikka Turussa ja tota tähän voi olla hyvä mainita että et mä oon ite kirjottanut E:n paperit lukiosta, mä oon kirjoittanut lyhyestä matikasta Ja pitkästä Ranskasta E:n, uskonnosta ja historiasta laudaturit ja sitten M:n tosta äikästä ja enkusta Ja niistä niin kun kaikki paitsi enkku laskettiin siihen meidän pistelaskentaan, missä sitten niitä todistuksia laitetaan paremmuusjärjestykseen ja se että on kaksi L niin se riittää siihen just ja just pääsee sisään. Et se kertoo vähän siitä tasosta mutta tota aika moni meillä on on kirjoittanut tosi hyvin, mutta älkää lannistuko mikäli ylioppilaskirjoitukset ei oo mennyt parhaiten, kannattaa kuitenkin hakea, koska se on aina tärkeetä ja jos ei pääse sisälle niin sit ainakin tietää et korottomalla pystyy päästä.

Adele :niinpä,  ja näkee vähän just niinku, toki teillä nyt ei oo välttämättä niinku haku- tai sitä pääsykoetta mut tota jos menette pääsykokeeseen niin ottakaa se  vähän silleen et se on Tiedätte ensi kertaa varten jo että mitä te niinku

Odeya :Se on harjoitusta aina.

Adele :Niin sitä juuri, et mä ite voin esimerkiksi sanoa, mä hain 2019 tänne.

Odeya : Joo, kerro vaan että miten teille pääsee sisälle.

Adele : No, mä olin sitten taas se  viimeinen se vuos sit justiinsa joka tuli sit vielä sillä pääsykokeella. Ja tosiaan et mun lukioaika ei ollut mitään kauheen hohdokasta, et tota mulla oli semmonen M: paperit kirjotin lukiosta. Et ei mennyt mitenkään putkeen, mä olin esimerkiksi enkusta tosi pettynyt, en muista mut se oli C tai B jopa, minkä mä kirjotin, et se meni huonosti. Se oli vaikee se koe, mä muistan sen vieläkin, vaikka siitä on joku 4 vuotta aikaa. Mut et se oli vaikee sillon ja tota Ei se haittaa! Sit mä luin sen pääsykoekirjan kertaalleen, mä en lukenu montaa kertaa, vaan mä luin sen kertaalleen ja mä tein muistiinpanoja ja mä luin sen oikeesti ajatuksella sen kirjan ja niinku silleen niinku keskityin siihen, mikä oli niinku se ydin periaatteessa. Sit tuli pääsykoepäivä ja tota sit menin sinne, jännitti ihan kauheesti. -Joo, mä oon ollu kans kerran pääsykokeessa, se on ihan kamalaa. - Siis joo, mutta et älkää siis, se on kokemus oikeesti se kokemus tuottaa hedelmää siinä kohtaa kun se saatte viestiä et "hei et sinut on hyväksytty"  Siinä kohtaa oli silleen et "Wau, mä ajoin siis autoo siinä kohtaa, siis liikennevaloista joten en mitenkään kattonut puhelinta siinä samalla, mutta tota sit mä katoin että ei oo todellista. Hyvä et mä lähin oikeeseen aikaan siitä kun vihreet vaihtu, hyvä et mä muistin lähteet ja tota sitten aloitin opinnoista syksyllä 2019 ja tota mä oon tehnyt töitä tosi paljon mä tein välivuoden aikana, mulla oli siis yks välivuosi lukion jälkeen.

Odeya : Niin, et sä oot siis valmistunut vuoden ennen mua, koska mä valmistuin 2019 keväällä.

Adele :Joo, mä oon 2018 valmistunut ja tota vuoden tein niinku töitä, mä olin Postissa töissä, se on fyysisesti...

Odeya :Mäkin oon ollu Postissa töissä!

Adele : Hei niin muuten ootkin, mä oon nähnyt jonkun sun päivityksen, ootko sä ollut jakamassa niitä reittejä? Siis se on oikeesti rankkaa.

Odeya :Joo, se on tosi tosi kasvattavaa ja ihanaakin paikoitellen, mut se on tosi rankkaa myös.

Adele : Ja mä tein sitä yli vuoden ja tota mä oon jakanut niitä reittejä, en mä ees muista kuinka montaa reittiä, mut et sit mä olin niin loppu. Mä olin silleen, että mä en jaksa. Mä olin silleen, et mä en jaksa herätä aamulla enää ja tehdä pitkiä päiviä, nyt mä haluan opiskelemaan. Mä päätin niinku et nyt mä haluan opiskelemaan. Ja m' luin sen kirjan niinku hyvin mutta, mut sit Tuli sit ku mä pääsin opiskelemaan, että miten mä pärjään taloudellisesti. Ja mä tein ihan hulluna myös sen kesän töitä, niin ja sit syksyllä kun alko opinnot, niin mä olin ihan et "hetkonen, mikäs homma tää nyt olikaan?", et en ollut tutustunut ollenkaan tähän yliopistomaailmaan ihan kauheesti, en oikeestaan ihan yhtään, ja sit mulla oli hiukan semmonen olo, et "jaahas, et mihis sitä nyt tulikaan taas nyt suostuttua?", mut et kantapäänkautta, yrityksen ja erehdyksen kautta myöskin olen oppinut pärjäämään täällä et tota haluan vaan tällä kertoa teille niin kyllä yliopistomaailma ei oo mitään rakettitiedettä

Odeya : Ei todellakaan, siihen oppii nopeasti.

Adele : Ja mäkin oikeesti ihan nollapohjalla lähin tänne näin, mut et kaikki auttaa sua. Sä voit aina kysyä apua ihan keneltä vaan, täältä saa tukea, täällä saa kavereita niinku ei tarvi jännittää mitään.

Odeya :Mites ku sä oot alottanu 2019, niin te ootte kerennyt opiskelemaan puoli vuotta ennen koronaa, niin minkälaista tää on nyt on ollut sitten kun te kerkesitte saamaan niinku maistiaisen siitä oikeasta normaalista yliopistoelämästä, niin mitä tää etäopiskeluaika on tuntunut?

Adele :No tota toi on tosi hyvä kysymys, tähän vois melkein yhden jakson kehittää oikeen, mutta on tää erilaista ollu, et sillon vielä ku yliopistoelämä oli ihan uutta silloin, kun mä oon alottanu, niin sillon se oli normaalia ns. niinku normaalia aikaa vielä, niin niin tota kauheen vaikeeta jotenkin verrata, koska nyt mä sit taas suurimmaks osaks tottunut opiskelemaan niinku etänä sit kuitenki tota oli kaikkii opiskelijamenoja oli huomattavasti enempi silloin syksyllä, ja tuli käytyä niissä ja sieltä tarttui kavereita et onneksi siis mun onneni tässä kohtaa oli et mä sain, mä kerkesin verkostoituu täällä niinku sillee kasvotusten ihmisiin he ystävät on yhä edelleenkin, mutta en mä oo saanu mitään sille ihan kauheesti uusia kontakteja, muuta kun sitten nyt totta kai tän lähettilästoiminnan myötä. - Suosittelemme myös vahvasti lähettilästoimintaa

 Odeya: Kyllä, kyllä.

Adele:  Mutta tota silleen oli onni onnettomuudessa et sain niinku kavereita, et se on tässä niinku suurin anti mun mielestä, mitä se anto. Sit niinku loppupeleis en mä tiedä, musta tuntuu et me ollaan vaan kans opiskeltu etänä, että en mä muista enää millaista oli kun meni tonne niinku luentosaliin ja niinku istu sinne.Paitsi sen mä muistan et välillä oli tosi rankkaa ja nyt on silleen ihanaa et saa vaan avata läppärin ja tota sit sä saat vaan niinku olla ei haittaa.

Odeya: Joo, siinä on puolensa.

Adele : On mut sit se on just varjopuoli et kuin hyvin sä sit oikeesti kuuntelet, teet muistiinpanoja, pelaaks sä jotain Candy Crushia siinä samalla

Odeya : En ikinä.

Adele :Tai jotain muuta vastaavaa, et sinänsä se oli kyl ihan näppärä et oli niinku siellä luentosalissa et se niinku focusoi sen sun, sä et voinut sitä ruveta pelaamaan mitään Candy Crushia. 

Odeya : Joo, tää on niinku mun mielestä just mielenkiintoinen vaikka nyt meidän pää focus se ei oo niinku tässä, mutta sivuta just sen takia koska tää on myös varmasti niinku tämmöinen niin kun mieltä lämmittävä kysymys niille, jotka nyt hakemassa ja miettii sitä et "apua et onks tää ihan kamalaa?", nyt korona-ajan keskellä tai korona-ajan jälkeen, mutta me voidaan niinku vannoa että ei oo.

Adele : Ja siihen tottuu tosi nopeesti et niinku jos oikeesti nyt pitäis palata niinku täysin siihen mikä oli 2019 syksyllä, niin kyl mä sanosin et sit se olis ihan tosi outoja niinku

Odeya :Se olis aika iso shokki.

Adele : Tai et nyt kun on tottunut tähän etäopiskelu niin sä oot niinku rutinoitunut siihen myöskin et sä hoidat ne hommat periaatteessa et niinku toi toi toi se ois kans iso muutos jos nyt palattais niinku siihen vanhaan normaaliin malliin tällä. Lähinnä ehkä mun henkilökohtanen toive olis, että mentäis johonkin hybridi-malliin tällä hetkellä, koska niinku

Odeya :Se olis kieltämättä kyllä aika toimiva, se vähän niinku palvelisi kaikkia, tai ainakin pyrkisi. Tää jakaa opiskelijoiden mielipiteitä tällä hetkellä tosi paljon, toiset on ihan just niinku että etäopiskelua on niin ku the best ja toiset taas on sit sitä mieltä et ei ollenkaan et mennään lähiopetukseen

Adele : Joo -Mitä mieltä sä niinku oot? Miltä susta on tuntunut tää?

Odeya : Mun on pakko sanoa, et mulla on aika paljon niinku ajatuksia just, koska oon opiskellut siellä Joensuussa läsnä nyt täällä Turussa etänä,  mulla on vielä taustana se et mä kärsin ahdistuneisuushäiriöstä ja masennuksesta muun muassa ja sen takia mä oon ollut myös pitkiä sairaslomapätkiä niin kuin pois opiskeluista. Ja tota korona-ajalla on ollut iso vaikutus siihen, koska tää maailma on muuttunut niin erilaiseksi, niinku oman arjen puolesta mutta mä sanoisin et jos pystyttäis palaamaan täysin lähiopetukseen niin kyl mä palaisin siihen mut se ois tosi outoa.  Mut samalla niinku hybridimalli tuntuis musta niinku ehkä parhaimmalta just sen takia se mahdollistaa sen joustavuuden ja toisaalta jotkut kurssit toimii tosi hyvin etänä, niinku jotkut proffat saa sen niinku toimimaan ja se tuntuu siltä kun sä olisit samassa tilassa, mutta tota tää on just vaikee, koska

Adele : Tää on tosi monisyinen juttu tai silleen just että mä käyn nin niinku opiskeluiden ohessa töissä, niin mä tota pääsen paljon näppärämmin töihin aina.

Odeya :  Tottakai.

Adele :Tai just silleen, kun tää on niin joustavaa tää etäopiskelu. 

Odeya : Totta kai, mutta mites nyt kun sä oot kolmannen vuoden opiskelija ja sä oot ilmesesti kandia kirjoitellut niin mitä sä haluaisit sanoa meidän kuulijoille, jotka ei välttämättä tiedä ihan kauheesti mitä kandi tarkoittaa ja et onks se kauheen vaikeeta ja muuta niin mitä sä haluat sanoa?

Adele :No tota jos mä oon sen tehnyt, niin tekin pystytte niinku lähtokohtasesti. Niinku oikeesti jos te ootte nyt kuunnellu täs näin mitä ollaan höpötetty

Odeya :25 minuuttia

Adele :varmasti ymmärrätte mistä puhun niin niin tota kandi on siis, se on siis se Mihin tää tutkinto periaatteessa ensin tähtään

Odeya :Ja päättyy.

Adele : Niin elikkä tän jälkeen sit tulee niinku maisterivaihe ja tota maisterivaihe on niinku syventäviä opintoja silleen niinku yleistettynä niin sanotusti ja kandidaatin tutkinto on tosiaan, uskontotieteessä kuuluu just perusopinnot ja sit kuuluu aineopinnot  sitten niitä käydään tietty määrä, sit tulee kieli- ja viestinätopinnot ja sit tulee sivuainekokonaisuudet siihen vielä. Ja nää kaikki on niinku semmosia kursseina suoritettava, mitkä käydään ja niistä tulee yhteensä 180 opintopistettä

Odeya : Meillä sama juttu.

Adele : Teillä sama juttu. Ja sit on itessään se kandi, se on semmonen maksimissaan 30-sivuinen kirjotelma meille, tieteellinen tutkimus periaatteessa jonka te teette ja tota se tehdään tälleen niinku kolmannen vuoden syksyllä meillä ainakin mutta tota siinäkin on tosi paljon joustoa, koska sen sit oikein tekee, mutta esimerkiksi mun aihe oli uskonnollisen diversiteetin managerointi työpaikalla. Tällä tarkoitetaan sitä että miten eri työpaikoilla manageroidaan just niinku uskonnollisia vähemmistöjä esimerkiksi ja miten siellä valtauskonto ja kulttuuri vaikuttaa myöskin, ja tota ideana siinä on siis se että sä valkkaat aiheen, sit sä haet siihen aiheeseen niinku tutkimuskirjallisuutta, teet jotain havaintoja ja sit sä laadit tieteellisen julkaisun siitä mitä sä oot niinku ite havainnoinut

Odeya : Joo ja eiks se oo niinku kaikessa yksinkertaisuudessaan näyte siitä että jotain on opittu?

Adele : Todellakin, siinä on loistava kiteytys. Joo, kyllä semmonen on se ja tota mä sain sen just täs tammikuun tota lopussa ihan palautettuu, mutta tota sanotaan et siinä oli haastetta , mulla oli vaikeuksia, kun siihen tulee ne kaikki teoreettiset asiat ne painaa paljon ja tota ne täytyy hallita siinä kirjoitelmassa. Niin tota se oli se kaikista haastavin niin sanotusti, mut sit kun palaset loksahtaa paikoilleen niin sit se on niinku se on niinku sellanen flow-tila. Et sit vaan niinku antaa tulla, bring it on!

Odeya : Joo, mä mielenkiinnolla kuuntele myös sen takia että mulla on tosiaan ens vuonna se edessä. Meillä järjestetään kandiseminaaria, joka on siis tähän kandin tutkielman kirjoitusvaiheeseen niinku tämmönen tukeva kurssi, niin järjestetään meillä kahdesti vuodessa eli meillä on mahdollista tehdä se syksyllä tai keväällä. Et mä oon ite ajatellut että teen sen keväällä aikaisintaan, tuntuu jotenkin et niinku kaiken kanssa niin se on niinku sopiva aikataulu mut mä oon ehkä yksi harvoista ihmisistä jotka sanoo ääneen et mä haluan jo innolla päästä tekemään kandia varmaan sen takia että et mulla on niinku hirveen selkeä ollu aina se et mitä mä niinku mä haluisin tehdä. Mä haluaisin hirveesti niinku tutkia ihmisoikeushistoriaa ja Nimenomaan Euroopan ja ihmisoikeushistoriaa ja tota Odotan innolla sitä, mut se on silti semmonen aihe mikä pelottaa ja voin kuvitella et se  pelottaa vielä enemmän niitä jotka ei edes ole vielä yliopistossa

Adele :Joo, mä voin verrata tätä ehkä vähän siihen, että kun mä menin lukioon niin mä ajattelin vaan vanhojen tansseja ja sitte vanhat olikin jo ohi ja sitten tuli yhtäkkiä yo-kirjoitukset mä olin et "mitä" ja nyt kun mä menin tota yliopistoon niin mä vaan ajattelin sitä hauskanpitoa niin sanotusti ja sit yhtäkkiä tulee kandi ja mä oon et "Mitä", mut niistä selviää, niistä selviää. Ja tota sit siitä tulee niin sellanen voittajafiilis, ku sä oot tehnyt sen. Mistä tota, ootko sä miettinyt jotain aihetta niinku?

 

Odeya :En oo vielä sen tarkempaa kun tosiaan niinku just vaan se niinku se ihmisoikeushistoria olis tavallaan se isompi kategoria ja se tietysti hahmottuu sen mukaan kun pääsen sinne ja sinne seminaariin ja ruvetaan muodostama tutkimussuunnitelmaan muuta mutta. Mutta tota mä yritän olla stressaamatta liikaa niistä mut mä Jotenkin silleen tiedän, että se ei ehkä tuu olemaan se suurin haaste siinä et ite kun on aika tämmönen Sosiaalinen ja impulsiivinen persoona ja hyvin aktiivinen niin se että istuu paikallaan kirjoittamassani on se haaste

Adele : se on ihan et niinku se on tiedon haku lähinnä.

Odeya :- ja just että niinku oikeesti tunteja koska se on 10 opintopisteen arvoinen suoritus niin se vaatii myös aika paljon tunteja kyllä Siihen tulee tukea kuitenkin sen verran että niinku sitten niinku orientoitunut periaatteeessa yliopistoelämää ettei tuu niinku yllätyksenä et kuin paljon se tulee vaatimaan että siinä kohtaa kun sä pääset kirjoittamaan niin vähän niinku tiedät mitä sieltä niin sanotusti tulossa

Adele :Niinpä.

Odeya : Entä jännittääkö sua maisterivaihe nyt sitten kun se alkaa pian?

Adele : No jännittää siis nyt että kun mä saan tän kandin ulos niin mä mietin et niinku wau mä sain 30 sivua vähän vajaa kirjotettua ja olis seuraavaksi niinku se maisterivaihe ja siellä tulee sit se gradu.

Odeya :130 sivua.

Adele : Nimenomaan, et silleen herranjestas et mä panikoin tosta kandista, niin  mitä sit kun niinku tohon tulee yli tuplat niinku mikä tää kandi oli.

Odeya :  Moninkertainen määrä.

Adele :Nyt mä niinku ajattelen et mä tiiän mitä niinku tarkoittaa, ettei mun täydy lähtee ihan nollasta niinku liikkeelle, et mitä vaaditaan tämmösiltä tutkielmilta. Mulla on semmonen rakenne niinku et miten se niinku käytännössä rakentuu. Mä oon selaillut paljon niinku graduja meidän tota alalta mun kanditutkielmaan, koska mä tarvitsin lähteitä.  Niin mä oon selaillut  niitä jo vähän aikasemmin, et tietää mitä on odotettavissa niin sanotusti. Sit mulla on vielä ajatuksina silleen et mä haluun jatkaa tuota samaa aihetta mikä mulla niinku tossa kandissakin ollut niin myöskään se aiheen valikoituminen ei oo niin kauheen vaikeeta koska se oli mulle tosi iso haaste, että mä sain rajattua aiheen ja mä sain päätettyä sen aiheen niin sanotusti miten sitten nytten, kun sä alat olla jo silleen tavallaan lähempänä työelämän kun minä esimerkiksi oon vielä niinku kandivaiheen puolella ja ihan selkeästi niin.

Odeya : Mitä sitten voi tehdä kun valmistuu uskontotieteistä maisteriksi? Tää on nyt niinku se kuuma peruna, missä rikotaan niitä stereotypioita.

Adele :Kyllä, tosiaan papiksi ei voi valmistua että siihen vaaditaan niitä teologian opintoja ja tota mä oon ite aatellut että tota mulla on sivuaineena liiketalousosaaminen ja sosiaalitieteet ja ja tota niin niin mä sit niinku oon ajatellut et mä rakennan tämmöisen laajasti ymmärtävän kokonaisuuden ja tulevaisuudessa Haluaisin työskennellä ehkä jossain HR-alalla tai sitten jos konsultin hommissa tai jotain muuta vastaavaa, mutta et mä saisin niitä kaikkii, koko sitä mun osaamista periaattees niinku hyödynnettyä siinä mun työelämässä.

Odeya :Entäs mitä  HR tarkoittaa? Sivistä tietämätöntä.

Adele : Human resources

Odeya : Kyllä vaan

Adele :Et niitä on yrityksissä siis erilaisissa työtehtävissä niinku vastaamassa siitä, et keitä sinne yrityksiin palkataan

Odeya :Niin ja millä perusteella.

Adele :Joo, ja voisin periaatteessa hyödyntää sitä mun kandityötä, jossa oli taas niistä uskonnollisista vähemmistöistä, mä voisin toiminnallani vaikuttaa.

Odeya : Et niinku miten niitä käsitellään.

Adele :Nimenomaan, juurikin näin. Onks sulla jotain uratoiveita ja tota mitä voi tehdä jos on lukenut poliittista historiaa?

Odeya : Perusvastaushan on periaatteessa niinku, kuten generalistille kuuluu, niin mitä vaan, missä vaan, milloin vaan, mutta tota käytännössä mitä poliittisen historian opiskelijoista yleensä valmistuu eli tosiaan kun meistä tulee valtiotieteiden kandidaatteja ja maistereita, niin aika monesta tulee jonkin sortin asiantuntijoita mikä voi tarkoittaa sitä et suuntaudutaan virkamiehiksi valtiolle tai sitten mennään erilaisille järjestöille, voi olla niinku tämmösiä Tota niinku Miten se sanotaan niinku tämmösiä niinku ihmisoikeusjärjestöjä ja tai sitten ihan niinku Politiikan tutkimukseen perustuvia järjestöjä tai sit saattaa olla niinku jotain tämmöisiä monikansallisia, mitkä niinku kattaa esimerkiksi niinku maailman maailman tota  tilaa ja taloutta ja eri osa-alueita, et esimerkiksi YK on niinku aika yleinen et siellä on niinku erikoistumismahdollisuuksia vaikka mihinkä suuntaan kun on sekä niinku ympäristöö että taloutta että ihmisoikeuksia että niinku Et kaikkee löytyy mutta tota niinku noi on niitä yleisimpiä, sit tietysti osa lähtee Niinku erikoistumaan muiden opintojen tai sivuaineopintoja kautta sit niinku esim. journalismia kohti ja se on hirmu yleistä että politiikan tutkijasta tulee jonkin sortin Ihminen joka kirjoittaa politiikasta et se ei oo niinku millään tavalla epätavallista ja sit monesti myös niinku päätyy ihan niinku tutkijan tai Professorin uralle et yliopistoille esimerkiksi työntekijäksi tai tutkimuslaitoksille tekemään tutkimusta politiikasta.  Mä tota ite tällä hetkellä en tiedä yhtään mitä mä haluan tehdä, vuoronperään mä haaveilen siitä että omistaisin kukkakaupan ja vuoronperään mä haaveilen sitten siitä että mä valloitan maailman niin tää on vähän niinku hankala vastaus, mutta jos mä voisin valita niin mä haluaisin tehdä jotain niinkun kansainvälisellä sektorilla erityisesti Ranskaan kohdistuneella olla niin kun alueella joko Ranskassa tai sit muissa ranskankielisissä maissa ja koska mä tosiaan niin kuin sen vaihtoni ansiosta puhun sujuvaa ranskaa ja tota mua hirveesti kiinnostaa nimeomaan ihmisoikeusasiat et voisin kuvitella niin ku olevani töissä jollain järjestöllä esimerkiksi mikään niinku Pyrkii parantamaan ihmisoikeuden niinku tilaa eri maissa ja tota Toisaalta journalistinkaan työ ei olis hullumpi se tietysti vaatii sit semmosia opintoja mitkä niinku suuntais sinne mutta koskaan ei tiedä, mut tää on käytännössä sitä millä yritetään rikkoa niitä stereotypioita että et kaikki politiikan tutkijat on takakiireitä semmosia lainuskovaisia jotka haluaa niin kuin ainoastaan mennä ja tulla presidentiksi tai vähintään poliitikoiksi.  Ja pakko sanoa etten oo ihan kauhean montaa meidän niinku alan opiskelijaa avannut jotka suoraan vaan sanonu et joo mä haluisin olla vaan poliitikko. Tosi monella on niinku kiinnostusta myös moneen muuhunkin, eikä se oo huono asia jos haluaa olla poliitikko on hyvin arvostettu ammatti myös.

Adele : Kyllä kyllä.

Odeya :Voitais itse asiassa tähän loppuun ottaa vähän Puhetta just siitä että et mitä sivuaineita voi vaikuttaa todellakin opintoihin koska ne on olemassa sitä varten et Jokainen meistä sai opiskella semmosia asioita mitkä kiinnostaa.  Adele on valinnut omansa ja mä oon valinnut omani. Ne on nimenomaan niitä valttikortteja joiden kautta meistä tulee jonain päivänä työnhakijoita jotka toivottavasti saa töitä just sen perusteella et työnantaja kattoo, että "oho, hei toi on opiskellut tuota kieltä"  tai "hei toi on tollanen osaaja",  ja tota haluatko kertoa vähän niinku et mitä kaikkea meidän yliopistossa voi opiskella sivuaineena? Tää on aika laaja kysymys.

Adele : Turun yliopistolla on tosi laaja skaala, niitä vois erotella silleen että on eri tiedekunnista  erilaisia niinku sivuainekokonaisuuksia. Esim. just mulla on yhteiskuntatieteellisestä, se ei oo humanistisen tiedekunnan,

Odeya : Niin eli tiedekuntarajojen yli pystyy opiskelemaan?

Adele : Todellakin, ne sosiaalitieteet ja sit on tää LiTo  verkkokokonaisuus niin se tehdään itseasiassa Yhteistyönä koko kaikkien yliopistojen yhteinen kokonaisuus. En oo niin paljon perehtynyt, vaan mä oon vaan tehnyt niitä verkkokursseja. Ne on ollut kyllä tosi hyviä kursseja.

Odeya :Hyvä tietää, että on olemassa myös tämmöisiä niin kun monen yliopiston kattavia kokonaisuuksia et pystyy opiskella myös toisten yliopistojen kanssa.

Adele : Juu, en oo ihan varma, mutta oiskohan tää peräti jopa Aalto-yliopiston niinku tarjoamat periaatteessa.

Odeya : Ihan mahdollista koska siellä on muita vastaavia juttuja.

Adele :Mut ihan super niinku siis semmonen kattava se antaa ne on tosi hyviä kursseja Mut tota Sit voi Kasvatustieteellisestä,  kasvatustieteet, Mikä se on?

Odeya :Joo kasvatustieteiden tiedekunnasta

Adele :opiskella esimerkiksi noi pedagogiset opinnot, itekki silloin aikasemmin ajattelin että otan sivuaineeksi psykologian ja sitten luen pedagogiset opinnot niin musta voi tulla uskontotieteen tai siis uskonnon ja psykologian opettaja. Mut suunnitelmat muuttuu ja ne elää, ei oo enää psykologia tota sivuaineena, enkä mä haaveile niistä tota kasvatustieteen pedagogisista opinnoistakaan, mut se on mahdollisuus elikkä niinku kasvatustieteellisessä voi ottaa ne perusopinnot jolloin sä saat opettajan pätevyyden myöskin.

Ja tota Mitäs kaikkea muuta Täällä voi opiskella, siis melkein mitä vaan.

Odeya : Teknillinen tiedekunta on tietysti, luonnontieteellinen tiedekunta

Adele : Niin se mun piti sanoa tota, et joihinkin on pääsykokeet. –

Odeya : Mä oon käsittänyt, et eiks psykaankin oo tietyissä opinnoissa pääsykoe?

Adele : Joo, voi olla, mä en oo lukenut.

Odeya : Ja sitten esimerkiks ranska on sellanen aine, mihin on pääsykoe, Mitä tarkoittaa siis sitä että sun Täytyy niinku joko ylittää tietynlainen kielitaitovaatimus Mitä tarkoittaa esimerkiksi ylioppilastodistuksen arvosanaa, tai sit sun täytyy käydä pääsykokeessa, se pääsykoe ei oo sama pääsykoe kun niinku niille jotka hakee opiskelemaan ranskaa pääaineena, vaan se on semmonen pienempi sivuainepääsykoe joka järjestetään niille jotka haluaa lukea sivuaineena ranskaa ja se on aina sitten elokuussa joka vuos ja useammassa kielessä on näitä. Mä ite sain oikeuden sillä että mä kirjoitin E:n tosiaan pitkästä Ranskasta ja sillä sit sain suoraan niin kun itseni sisään sinne sivuaineopintoihin, mutta tota niitä kokeita on välillä, mut hyvin monet sivuaineet on ihan niinku avonaisia, että niitä kyllä pystyy kaikki opiskelemaan.  Ite oon just ajatellut että kokeilisin rohkeasti uskontotieteitä ja esimerkiksi sukupuolentutkimusta ja mediatutkimusta tai musiikintutkimusta ihan vaan sen takia et voi kokeilla nyt ollaan yliopistossa ja otetaan ilmaisesta koulutuksesta ilo irti.

Adele : Eikä noissa myös mitä meillä on sanottu aina et kannattaa kokeilla mut sit mä pidän myös mielessä et jos sä haluut sen sivuainekokonaisuuden niin tota sitten kannattaa ottaa niitä kursseja enemmän. Et jos haluaa niin sanotusti helpolla päästä,  miettii just et niinku et kaikki mikä tuntui pitänyt siinä käytiin kuussa hiukka enempi niin sit sä saat sen sivuainekokonaisuude

Odeya :Joo se näyttää aina hyvältä sitte siellä  tutkintotodistuksessa

Adele : Kyllä et tota jos helpolla haluaa päästä niin tekee niin ja sit ylimääräset kurssit näkyvät sitten opintorekisterissä .

Odeya :Joo ja tota ehkä niinku mitä ite just haluaa sanoa silleen opiskelijoille jotka miettii sitä että on ihan hukassa vielä ylipäätänsä sen kanssa mitä haluaa opiskella pääaineena niin sivuaineita ei tarvitse stressata Ne on olemassa vaan sitä varten et sä voit saada niistä paljon iloa irti elämää Mutta ne ei oo niinku Olemassa siksi että ois semmonen niinku kivi jota pitää raahata - Juu ei - mukana et tota ite niinku esimerkiks vaikka tiesin et haluun opiskella ranskaa sivuaineena, ja jos mulla ei olis edellisiä opintoja takana niin mä olisin myös sen kysymyksen äärellä et mitähän ihmettä mä nyt opiskelen koska tota valinnanvaraa on niin paljon täällä on niin paljon kaikkia hienoja kokonaisuuksia Mistä haluaisi ottaa opintoja

Adele :Joo ja sun täytyy vähän ostaja navigoida justiinsa että Mistä löydät mitäkin tavallaan Odeya :- Niinpä niinpä 

Adele :Se on ehkä myöskin tuota sitten niinku viidakko loppupeleissä,  Ja sit just eka sun täytyy navigoida sinne Mikä tiedekunta ja sit kun sen alta paljastuu ne alat ja sit ne alat ei vielä kerro sitä et et mitä sä voit sä opiskelet meilläkin kulttuurintutkimus niin et niinku se on tavallaan Niin monen tavallaan klikkauksen takana. Yliopiston niinku tutkinto on kuitenkin sen verran laaja että siinä on niinku joo.

Odeya :Tavallaan niinku sopivasti kaikkea ja aina niin kun just tälleen generalistialalle hakijalle niin yritetään niinku valottaa sitä että sä voit saada kaikenlaiset kombot  toimimaan jos sä oot aidosti kiinnostunut niistä niin sit vaikka opiskelisi jotain niinku vai pääaineena niinku poliittista historiaa ja sit jotain ötökkätutkimusta sivuaineena jos mä oon molempiin niinku tosi tosi intohimoisesti suhtautuva ihminen niin mä voin tehä niistä niinku upeen uran vielä itelleni ja se on ehkä hienointa mitä niinku yliopistossa on. sen minkä on just tajunnut, et "Hei että jonain päivänä ihmiset haluavat mut töihin Sen takia mä oon just se kuka mä oon" eikä Sen takia mä sanon että tosi asiakaspalveluhenkinen ja sosiaalinen ihminen mä tykkään tosi paljon ihmisistä Mikä pitää aina sanoa jos haluutte töihin esim kauppaan. Ja tää ei oo nyt niinku mä en sano tätä Sen takia et mä haluaisin jotenkin dumata kaupan työntekijöitä tai kaupassa työskentelemistä Mut niin kun se on hienoa kun huomaa että sut voidaan haluta töihin siksi että sä oot just sä

Adele : Niinku kääntää just se voitoks että on vähän erilainen, ja yliopistossa on niinku erilaisia ihmisiä niin kaikki on tervetulleita, kaikki saa olla sellasia kun oikeasti haluaa olla, musta se on ihan superhienoa ja sen niinku itelläkin oli pieni kynnys silleen niinku että uskallanko mä lukemaan uskontotiedettä koska lukiossa Ei meillä ollut kerrottu uskontieteestä ja sit kun siinä on semmonen vahva sana-assosiaatio niin sanotusti että uskonto niin se tarkoittaa automaattisesti kristinuskoa Ja sittense tarkoittaa jotain pappiin viittaavaa. Niin tota sen takia mietin et mitä sanon mun kaverille esimerkiksi et mitä mä Opiskelen niin tota tota ei kannata semmosesta välittää tavallaan et rohkeasti tekee sitä mitä ite niinku haluu niinku et ottaa selvää asioista niin  ja et seuraa sitä et niinku siihen Mä rohkaisen.

Odeya :Toi on ihan totta koska siis itsekin on välillä aina niinku miettinyt sitä just että apua mitenhän ihmisten reagoi kun mä sanon et mä luen poliittista historiaa ja ajatteleeks ne et mä oon niinku semmonen fanaatikko joka niinku puhuu vaan koko ajan mun mielipiteitä vaikka Politiikan tutkijana mun tavoitehan on nimenomaan pystyy olemaan objektiivinen tarkastelija joka niinku tutkii ilmiöitä ja se on sit ihan eri asiat et mitä mä ajattelen niinku henkilökohtaisessa elämässä mutta tota. Sana-assosiaatiot on yleensä tosi vahvoja eri aloihin liittyen, mut nää on just niitä semmosia keskustelua Mitkä rikkoo niitä stereotypioita ja se onkin tää meidän niinku kauden kantava Teema et me halutaan olla avaamassa uramahdollisuuksia ja erilaisia alavaihtoehtoja mut sit samalla myöskin rikkoa niitä stereotypioita jotka hirmu niinku sillee pinttyneesti yleensä on kiinni ihmisten verkkokalvoilla.

Adele : Todellakin, just se että uskaltakaa seurata niitä omien mielenkiinnon kohteita se on ihan super tärkeää ettei tarvi tehdä Niinku kaverit tekee

Odeya : Nimenomaan tee niinku sä haluut tehdä

Adele : Nimenomaan.

Odeya :Mä luulen et me ollaan nyt tänään lätisty ihan tarpeeksi

Adele :Kyllä

Odeya :oli erittäin hauskaa

Adele :oli oli

Odeya :tota Katsotaan että tuleeko meille vielä uusia jaksoja, ikinä sitä koskaan tietää, Never Say Never No mutta joka tapauksessa tiedätte kaavan: meidän tota Turun yliopiston instagramista löytyy tietoa meistä lähettiläitä meidän yliopistossa opiskelusta. Turun yliopisto -nimellä löytyy Myös spotifysta tämäkin podcast ja muut Turun yliopiston julkaisut. ja @utu.fi ! Ilman sitä et merkkiä koska at-merkki ei laiteta Internettiin eli utu.fi -osoitteesta löydät myös sitten kaiken niinku tarpeellisen tiedon ihan Turun yliopistosta ja perusteista lähtien

Adele : kyllä, ja opintopolku on kans semmonen näppärä kanava niin tota kirjoitat sinne vaan et mikä sua kiinnostais, mut mä löysin uskonto sanan kirjoittamaan sinne, kirjoittakaa sinne vaikka niitten mielenkiinnonkohteitanne.

Odeya :Podcast palaa sitten seuraavassa jaksossa taas eli kuulemisiin.

Adele : Kuulemisiin!