Podcast: STUDYcast - Sivuaineet opinnoissa

Yliopisto-opinnot koostuvat suurimmassa osassa tiedekuntia pää- ja sivuaineesta. Mitä eroa näillä on? Entä onko mahdollista opiskella sivuaineena jotain muuta ainetta, kuin omaan pääaineeseen liittyviä aineita?

Tässä jaksossa lähettiläät Anni ja Laura keskustelevat sivuaineista sekä niihin liittyvästä valinnanvapaudesta ja eroista eri tiedekuntien välillä. Samalla raapaistaan myös sivuaineen vaihtamisen mahdollisuutta, josta kummallakin lähettiläällä on omakohtaista kokemusta.

Podcastin tekstivastine

Anni: Moi, mä oon Anni 

Laura: Ja mä oon Laura. 

Anni: Ja tänään me ajateltiin vähän puhua sivuaineista ja niiden laajuudesta ja sit kans vähän siitä, kuinka paljon meillä on sivuainetarjontaa täällä Turun yliopistossa. Eritoten perehdytään meidän omiin sivuaineisiin ja mitä oppiaine tarjoaa, mutta keskustellaan myös vähän siitä, millaisia yleisesti on tarjolla Turun yliopistossa. Tosi kiva kun tulit kuuntelemaan meidän jaksoa ja jos herää mitään kysymyksiä tai ajatuksia niin laittakaa meille niitä vaikka Instagramin kautta osoitteeseen @uniturku. 

 

Laura: Jep ja ennen kuin siirrytään päivän aiheeseen niin olis ehkä paikallaan kertoa, että keitä täällä mikin takana on ja mitä me opiskellaan. Anni haluutko kertoa vähän tarkemmin, että kuka oot ja mistä tuut? 

Anni: Mä oon tosiaan Anni ja opiskelen nyt kolmatta vuotta yliopistossa. Aloitin ensin yliopisto-opinnot Åbo Akademin puolella. Mä oon kotoisin Helsingistä ja valmistuin kesällä 2019 Helsingin normaalilyseon lukiosta ylioppilaaksi. Mä opiskelen tällä hetkellä yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa, poliittinen historia pääaineena ja sivuaineena mulla on valtio-oppi, ranskan kieliopintokokonaisus ja ens syksynä mun ois tarkotus lähteä suorittamaan kolmas sivuainekokonaisuus maanpuolustuskorkeakouluun eli kadettikouluun Santahaminassa. 

Laura: Joo vitsit toi on mielenkiintoinen toi maanpuolustuskorkeakoulun sivuaineet. Ehkä kerrot lisää siitä myöhemmin. 

Anni: Kyllä ehdottomasti kerron. 

Laura: Joo ja mä oon tosiaan Laura, ihan Turusta kotoisin ja nyt sitten pitkän harkinnan jälkeen jäin myös turkulaiseksi. Oon tosiaan toisen vuoden opiskelija kauppakorkean puolella. Mulla on pääaineena markkinointi ja sivuaineena vastuullisen liiketoiminnan johtaminen.  

Anni: Sul kuulostaa kans tosi mielenkiintoiselta opinnot ja ollaan selvästi ihan eri linjoilla niin kiva päästä vähän juttelemaan näistä meidän sivuaineista ja muutenkin opinnoista. 

Laura: Jep ihan totta. Pitäiskö vähän eka ennen kuin mennään tarkemmin tohon, mitä meillä on sivuaineena niin määritellä vähän, mikä on sivuaine. 

Anni: Sivuaine on siis vähän suppeampi opintokokonaisuus, joka tehdään pääaineopintojen lisäksi, kandi- ja maisteriopintojen aikana. Ne on yleensä sellaisia 25 opintopisteen kokonaisuuksia, mutta tää voi vaihdella paljon aloittain. Jokainen tiedekunta tarjoaa omia sivuainekokonaisuuksia tiedekunnan ulkopuolisille opiskelijoille eli Turun yliopistossa ei tarvitse olla sen itse tiedekunnan opiskelija, että voi ottaa sen tiedekunnasta tarjottavia sivuaineita. Meillä yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa niin voi esimerkiksi opiskella valtio-opin tai poliittisen historian sivuainekokonaisuuden, mutta meiltä löytyy myös vähän erikoisempia sivuainekokonaisuuksia esimerkiksi Itä-Aasian tutkimus ja European studies nimisiä kokonaisuuksia. Mut Laura mites kauppiksen sivuainetarjonta? 

Laura: Joo, kauppatieteissä kuten monissa muissakin aineissa yliopistossa on melko suuri valinnanvapaus sivuaineen suhteen. Se voi olla esimerkiksi kieli, kuten sulla esimerkiksi toi ranska tai se voi olla joku sellainen, mitä me tarjotaan pääaineena. Esimerkiksi kun mulla on markkinointi pääaineena niin voit opiskella sitä toisaalta myös sivuaineena. Aika pitkälti ne pääainevaihtoehdot on sit myös sivuaineissa. Ja meillä kauppiksessa on kans sillä tavalla, että on erikseen tarkoitettu sivuaineet niille, ketkä opiskelee kauppakorkeassa ja sit on niitä, mitkä meidän kauppakorkea tarjoaa muiden tiedekuntien opiskelijoille. Ne on aika samanlaiset, mut niis on kans vähän eroavaisuuksia huomioiden sen, jos on jotain pääaineopintoja ni ei ihan samoja toisteta enää sivuaineessa. Ne on tosiaan hyvin mielenkiintoisia paketteja, jos vaikka haluaa ottaa jonkun erilaisen sivuaineen ni voi hyvin ottaa toisesta tiedekunnasta. Ei ole pakko ottaa niitä, mitä meillä tarjotaan. 

Anni: Joo, ja mun mielestä ehkä toi että voi valita periaatteessa kaikesta yliopiston tarjonnasta oman sivuaineen, toki joitain rajoitteita esimerkiksi lääkiksen sivuaineissa ja sitten muistaakseni psykologian taisi olla oma kokeensa tai motivaatiokirje, mutta yleisesti ottaen kaikki opinnot on vapaita sivuaineissa kaikille opiskelijoille. Se on tosi kiva juttu. 

Laura: Jep ja just se ettei jämähdä ikään kuin sellaiseen kaavamaisuuteen, että ajattelee että nyt on vaikka rahoitus pääaineena ja siihen ois periaatteessa paperilla hyvä olla sivuaineena vaikka yritysjuridiikka. Se on niin helppo ajatella että se ois joku sellainen tietty paketti, joka olis hyödyllinen työelämässä, mutta faktahan on se, että työelämä kehittyy ja varmasti seuraavana 10 vuoden aikanakin kun mennään työelämään niin voi olla, että jälkikäteen hoksaa, ettei sillä oikeesti ollut mitään sellaista kaavamaista väliä sillä, mikä se sivuaine on ollut. 

Anni: Se on totta ja kyllä mä rohkaisisin kaikkia valitsemaan sellaisen, mikä itseä oikeasti kiinnostaa eikä niinkään ajatella sen puolesta, että mikä nyt näyttäisi parhaimmalta CV:ssä. 

Laura: Jep, toi on toki helpompi sanoa kuin tehdä. Siitäkin on kokemusta, että on tavallaan seurannut sitä polkua, jonka ulkopuoliset ajattelee olevan hyödyllisin. Sitten kesken opintojen on todennut, että on järjetöntä, kun tuntuu ihan pakkopullalta ja täällä opiskellaan kuitenkin sen takia, että saisi perehtyä siihen omaan mielenkiinnonkohteeseen toki sitten haastaen itseään. Mut me vähän sivuttiin tosiaan sitä, mikä sivuaine on tai kerroit tosi hyvin, että mikä sen homman nimi on. Miten konkreettisesti sitten selittäisit, mikä on pää- ja sivuaineen ero? 

Anni: Tosiaan suurin ero pää- ja sivuaineen välillä on laajuus. Kuten nimestäkin voi kuulla, pääaine on se sun päätoiminen opiskeluala ja sivuaineella voit täydentää osaamista. Sivuaineita tarjotaan todennäkösesti vähän enemmän kuin pääainevalintoja ja sivuaineet voi tietysti olla poikkitieteellisiä ja monitieteisiä kokonaisuuksia. Meillä Turussa tarjotaan tekoälyn monitieteistä kokonaisuutta ja se sisältää tietojärjestelmätieteen kursseja ja myös humanistisen ja oikeustieteellisen puolelta opintoja. Eli tällaisetkin on ihan mahdollisia ja näitä ehkä vähäm vähemmän on pääaineissa tällaisia tosi poikkitieteellisiä esimerkiksi kursseja. Sä opiskelet Laura sivuaineena vastuullisen liiketoiminnan johtamista, miksi sä oot valinnut juuri sen sun sivuaineeksi? 

Laura: Sinne oli oikeastaan ihan mielenkiintoinen polku, koska opiskelen markkinointia pääaineena ja ajattelin, että siihen olis hyvä tietojärjestelmätiede sivuaineeksi. Aattelin, että se tarjoaisi ehkä vähän konkreettisempaa tai eräällä lailla myös sellaista numeerisempaa lähestymistapaa markkinointiin, joskin kyllähän ihan markkinoinnin teorioissakin tulee sellaista numeroja ja siihen liittyviä kaikki tärkeitä lukuja ilmi. Tietojärjestelmätiede on hyvin mielenkiintoinen oppiaine ja ajattelin, että siitä tosiaan on A) hyötyä ja B) että siinä on valtavasti mulla kehittymisen varaa niin kuin monissa osa-alueissa ja se kyl oli sellanen niinkun jo heti ensimmäisen (meillä on pakollisena kurssina tietojärjestelmätieteen perusteet -kurssi) ja eihän se mitään superhauskaa ollut, mutta ajattelin, että kyllä se siitä tarpomalla vain tulee jossain kohtaa mielenkiintoiseksi ja tulee onnistumisen kokemuksia. Ennen kaikkea mul oli ehkä se, että jos yhtäkkiä en otakaan sitä päätettyäni sivuaineeksi niin ajattelin sen olevan vähän niinkuin epäonnistuminen tai luovuttaminen. Ja tavallaan siinä oli näytön paikka itselle, että tarvon sellaisen läpi, mikä ei ole niin mukavaa, mutta mikä on hyvin hyödyllistä ja antoisaa. Olin jo ehtinyt melkein lukuvuoden niitä opintoja käydä, ja rehellisesti sanottuna kaikista tuli ykkönen tai kakkonen yhtä lukuun ottamatta, josta sain vähän paremman. Ajattelin, onko siinä mitään järkeä, että käyn sivuainelaajuiden mittaisen määrän ja tuntuu, että joka kurssin jälkeen tuntuu, että henkinen hyvinvointi kärsii. On niin valtavasti mielenkiintoisia sivuainekokonaisuuksia ja ennen kaikkea kun on se vapaus valita niin minkä ihmeen takia pakottaa itsensä johonkin muottiin, jonka ulkopuoliset saa kuulostamaan, että on ainoa hyödyllinen kokonaisuus, koska eihän niin ole. Sitä tavallaan alkaa itse uskomaan, että tämä on ainoa järkevä kokonaisuus, kun on tietojärjestelmätiede ja markkinointi. Nyt kun jälkikäteen miettii niin eihän siinä ole mitään järkeä, että miettii, että olisi joku tietty kombinaatio, mikä on ainoastaan hyödyllinen työelämässä. Pääsin iri tästä ajatuksesta ja revittelin vielä näin maaliskuun lopussa, kuukausi ennen kuin suurin osa opinnoista on ohi ja vaihdoin sivuainetta ja pääsin vielä yhdelle sivuainekurssillekin. Se tuntuu ekaa kertaa siltä, että siihen on palo siihen sivuaineeseen ja haluaa opiskella sitä ja odottaa kursseja tosi paljon. Se on kans itseasiassa sellainen, joka ei ole vain yhtä oppiainetta, vaan yhdistää sekä johtamisen että kansainvälisen liiketoiminnan ja sieltä löytyy myös tietojärjestelmätieteen kursseja. Tämmönen kokonaisuus on mun mielestä paljon mielenkiintosempi kuin se, että se olisi vain pelkästään vaikka tietojärjestelmätiedettä. Se on toki vain mun näkökulma ja mielipide. 

Anni: Mut toi on kyl tosi rohkaseva tarina siinä mielessä, että kun on se vapus valita just sellanen sivuaine, mikä itseä kiinnostaa niin ei kyllä todellakaan kannata arvottaa sitä CV-merkintää tai jonkun muun sanomista että "tämä nyt on se oikea vaihtoehto ja tällä saa työpaikan" . Ei kannata sitä jäädä miettimään, vaan etsiä just sitä mikä itseä kiinnostaa, koska oppiminen ei koskaan ole turhaa eikä sen pitäisi olla sellaista pakonomaista. Eniten kehittyy ihmisenä, kun pääsee tekemään sellaisia asioita, mistä tykkää. Mä oon toisaalta myös vaihtanut sivuainetta eli mulla oli ensin kansainvälinen oikeus ja nyt mä opiskelen sen tilalla ranskan kielen opintokokonaisuutta kieli- ja viestintäpuolen kautta. Se ehkä lähti siitä, että kansainvälinen oikeuden opintoja tarjottiin aika vähän sivuaineopiskelijoille ja sinne oli tosi kova tunku ja sit taas aikataulullisesti, kun mun suunnitelmat muuttui tossa syksyllä niin piti uudelleenaikatauluttaa tää oma kandivaihe ja sitten päädyin siihen, että teen ranskasta sivuaineen, kun kuitenkin niitä kieliopintoja olin sen verran tehnyt. Uskon että siitä on mulle myös tosi paljon hyötyä, koska kielten opiskelu on aina hyvä juttu. 

Laura: Jep ei ole kyllä kuullut kertaakaan, että kukaan työelämän edustaja tai opiskelija tai meidän alumni olis sanonut, että hitsit kun käytin aikaa kielten opiskeluun. Kyllä se on semmonen, että jos vaan yhtään niin kuin viitseliäisyyttä on, koska kyllähän se haastaa tosi paljon, ettei se ole vain sitä, että käy niitä kursseja, vaan että oikeasti haluaa perehtyä siihen siten, että siitä tulisi kommunikaation väline. Se vaatii myös rohkeutta puhua sitä kieltä.  

Anni: Kyllä, kauheen monta tilannetta ei vielä ole ollut, missä olisin ihan keskustelun ranskaksi kääntänyt, mutta toivottavasti semmosia myös tulee, koska kyllähän niistä pääsee huomaamaan sen oman kehittymisensä. Ja sekin tosiaan, että sanotaan ettei aikuisena kannata enää alkaa opiskelemaan kieliä, on ihan puppupuhetta, koska kyllä siitä on aina hyötyä. 

Laura: Jep ja itseasiassa meidän äiti aloitti espanjan kielen opiskelun samaan aikaan, kun aloitin sen joskus yläasteella ja hän on oiva esimerkki siitä, että voi todellakin myös aikuisena opiskella kieliä, jos jostain syystä jää opintojen aikana sivuun. Sä mainitsit tosta sun kolmannesta sivuainekokonaisuudesta maanpuolustuskorkeakoulussa niin voitko kertoa vähän lisää, koska en ole koskaan kuullut, että sellaista voi suorittaa? 

Anni: Tosiaan maanpuolustuskorkeakoulussa tarjotaan sivuainekokonaisuutta koulun ulkopuolisille opiskelijoille, joilla katsotaan olevan soveltuvat opinnot täällä siviilimaailmassa. Sinne haetaan tällasen JOO-hakemuksen kautta eli JOO tarkoittaa joustavaa opinto-oikeutta ja sen avulla pystyy hakemaan itseasiassa opinto-oikeutta mihin tahansa suomalaiseen korkeakouluun, esimerkiksi opiskelemaan sivuainekokonaisuutta, jota ei tarjota sun omassa kotikoulussa eli se on aina mahdollisuus, että vaikka täällä Turussa olis just se pääaine mitä haluat opiskella, mutta tietty sivuaine houkuttaa tosi paljon, eikä sitä tarjota täällä niin pystyt hakemaan opinto-oikeutta myöskin johonkin muuhun suomaliseen yliopistoon. Maanpuolustuskorkeakoulu tarjoaa sotatieteiden sivuainekokonaisuuden, joka on mahdollista suorittaa Santahaminassa, kun oma JOO-hakemus hyväksytään. Sinne on haku kerran vuodessa eli sen kanssa kannattaa olla aika tarkkana, että milloin haluaa suorittaa niitä opintoja ja tosiaan se ei kestä vaan yhtä lukukautta, vaan siihen pitää myös varata aikaa ja suurin osa niistä opinnoista on tosiaan Helsingissä Santahaminassa, joka on sellainen mitä kannattaa miettiä, että sopiiko se omaan elämään just sillä hetkellä. Mutta mä olin päättänyt jo aikaisemmin, että se on jotain mitä halun tehdä ja mua kuitenkin kadettikoulu kiinnosti vielä armeijan aikana ja nyt pääsee vähän näkemään, millaisi opintoja siellä on mahdollista tehdä. Mutta tosiaan sotatieteiden sivuainekokonaisuus olisi nyt luvassa ensi syksynä, kunhan toi mun JOO-hakemus hyväksytään.  

Laura: Toi on kyllä tosi jännittävää ja mielenkiintoista. Aattelitko käydä sitten pelkästään sivuaineopintoja niiden lukukausien ajan tai käytkö omia pääainekursseja vielä? 

Anni: No mulla on aika hyvässä jamassa omat pääainekurssit tällä hetkellä, että sieltä puuttuu ihan yksittäisiä kursseja enää ja sitten vuoden päästä keväällä osallistun kandisemmaan eli siinä mielessä opinnot alkaa olemaan kandin vaiheelta aika loppuvaiheessa. Tosian sen syksyn ja alkukevään ensi vuodesta omistan aikalailla tonne maanpuolustuskorkeakoulun opintoihin ja sitten toivottavasti valmistun vuoden päästä keväällä kandiksi.  

Laura: Toi on ihan hyvä suunnitelma varmasti, kun vaatii kumminkin sellaista sitoutumista ehkä jopa aikalailla eri tavalla tollanen sivuainekokonaisuus, mutta tarjoaa sitten sitäkin enemmän varmasti. 

Anni: Ihan varmasti! Mut mites Laura teillä menee sitten toi sivuainekokonaisuus kandi- ja maisterivaiheessa? Pitääkö sun jatkaa sun omaa kandivaiheessa valittua sivuainetta myös maisterivaiheessa? 

Laura: Meillä tosiaan, kuten varmasti monissa muissakin tiedekunnissa, voi vaihtaa sivuaineen hyvin kandin jälkeen. Se on sen saman 25 opintopistettä, mikä on se sivuainekokonaisuus ja voi olla että on joitain vähän erilaisia sivuainevaihtoehtoja ottaen huomioon sen, jos vaikka pitää sivuaineen niin käy niistä syventäviä kursseja. Siten voit myös hyvin pitää saman. En nyt kyllä keksisi itse ihan heti, mikä mulla voisi olla toinen sivuaine maisterissa, en toki ikinä lyö mitään lukkoon, kun suunnitelmat voi vaihtua, mutta esimerkiksi nyt mulla on hyvin perustason kursseja vastuullisen liiketoiminnan johtamisesta ja sitten maisterivaiheessa siitä samasta kokonaisuudesta löytyy myös niitä syventäviä kursseja. Sit se on enemmän niiden suorittamista. Toki siitä saa aika paljon syventävämmän kokonaisuuden, jos jatkaa sitä sivuainetta, mutta jos jossain kohtaa tulee sellainen, että haluaa laajemman kokonaisuuden tai eri näkökulmia opintoihin niin ehdottomasti voi vaihtaa sivuaineen kandin jälkeen. Entä miten teillä menee?  

Anni: Meillä on aika lailla samalla kaavalla. Kandivaiheessa suositellaan valitsemaan ainakin kaksi sivuainetta eli meillä pitää saada vähintään 50 opintopistettä yhteensä sivuaineista. Se kaksi on tavallaan se minimisuositus ja sitten tietysti pystyy yhdistelemään kolme, jossa tarjotaan pienempiä opintokokonaisuuksia esimerkiksi 16 opintopistettä on sellainen yleinen, mitä voidaan tarjota sivuainekokonaisuuksina. Ja tosiaan meillä on sitten maisterivaiheessa 30 opintopistettä niin sanotusti muita opintoja eli sinne voi kans ottaa uuden sivuaineen tai jatkaa samaa sivuainetta, mikä on ollut kandivaiheessa. Että jos löytää jonkun sellaisen, joka tosi paljon kiinnostaa niin kyllähän se avaa uudenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi työelämässä. 

Laura: Teillä menee siis vähän eri tavalla varsinkin toi kandivaihe, kun on useampi sivuaine. Mutta kyllähän teilläkin on se 180 opintopistettä kandiopinnot? 

Anni: Joo on, se on vaan haluttu että suoritetaan opintoja oman pääaineen ulkopuolelta ja siihen on kannustettu. Sitten taas meidän pääaineopinnot on vähän suppeammat. Olen ainakin itse kokenut, että se että on saanut valita sivuaineita kylkeen on myös avannut mahdollisuuksia omankin pääaineen puolelta. Esimerkiksi jos opiskelee kieltä niin se avaa mahdollisuuksia tutkia aineisto joka ei ole vain suomeksi, ruotsilsi tai englanniksi.  

Laura: Toi on kyllä hyvä näkökulma, että se voi auttaa myös muissa opinnoissa, kun pääsee enemmän käsiksi tieteellisiin artikkeleihin ja tutkimuksiin. 

Anni: Jep 

Laura: Siinä oli varmaan meidän sivuaineaiheinen jakso. Mahtavaa, jos kuuntelit tänne asti ja jos heräsi mitään kommentteja tai kysymyksiä sivuaineisiin liittyen niin pistäkää ehdottomasti vaikka Instagramin kautta viestiä osoitteeseen @uniturku tai sitten sähköpostise viestiä niin vastaillaan kyllä mielellään. Ja opinto-oppaasta löytyy vielä erillinen osuus näille sivuaineille niin ehdottomasti suosittelen perehtymään siihen, koska siellä on sellaisia monitieteisiä opintoja, joita ei välttämättä tule edes esille omassa koulussa tai opinnoissa.  

Anni: Jep kannattaa tosiaan perehtyä niihin meidän opinto-oppaan tarjontaan. Ja mä haluun ainakin toivottaa kaikille pääsykokeeseen lukijoille paljon tsemppiä ja toivottavasti nähdään monet teistä kuulijoistakin sitten syksyllä täällä Turun yliopistolla. 

Laura: Ja jos olet jo Turun yliopiston tai muun Turun koulun opiskelija niin tsemppiä kevään viimisiin rutistuksiin koulun osalta ja toivottavasti pääsee myös kesälomaa viettämään rennosti. Jes, kiitos ja kiitos Anni! 

Anni: Kiitos Laura!