Kaikille avoin FINSCI-hankkeen seminaari

Aika

2.6.2023 klo 10.00 - 12.00
Mitä on tiedepääoma, ja miten se jakautuu suomalaisten kesken? Onko tieteestä kiinnostumisella väliä? Millä tavoin tiedepääoman kartuttamista voisi tukea koulussa?

Tervetuloa Heurekaan kaikille avoimeen FINSCI-hankkeen ensimmäisen kauden päätösjuhlaan, jossa kuulet vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin. Ohjelmassa on puheenvuoroja uunituoreista tutkimustuloksistamme.

Paikalla pääset testaamaan myös oman tiedepääomasi ja saat halutessasi suosituksia tiedetoimintaan. Koulutuksesta ja opetuksesta kiinnostuneille on myös tarjolla esimerkkejä pedagogisista työkaluista tiedepääoman kartuttamiseksi luokka- ja kotiympäristöissä.

Tilaisuus alkaa klo 10 ja päättyy klo 12 kahvitarjoiluun.

Puheenvuorot suoratoistetaan FINSCIn YouTube-kanavalla.

Jos tulet paikan päälle, ilmoittaudu mukaan tästä linkistä 24.5. mennessä, niin osaamme tilata oikean määrän tarjoiluja!

Kutsun saa välittää. Tapahtuman pdf-kutsun linkki.

**

PUHEENVUOROT

Millä tolalla on suomalaisten tiedepääoma?

Puheenvuorossa avataan tiedepääoman merkitystä ja tuoreita kansallisen kyselytutkimuksemme tuloksia siitä, miten ensi kertaa Suomessa mitattu tiedepääoma kansalaisten kesken jakautuu.

Mihin tiedepääoma vaikuttaa?
Yksilön tiedepääomalla on väliä. Tässä puheenvuorossa kerrotaan tiedepääoman yhteyksistä päättelykykyyn, elämänlaatuun ja arjessa huijatuksi tulemisen todennäköisyyteen.

Miten tiedepääomaa voi kartuttaa?
Kouluissa ja oppilaitoksissa on monia mahdollisuuksia vaikuttaa tiedepääoman eri osa-alueisiin. Puheenvuorossa kuulet menetelmistä tutkivan lukemisen opettamiseen alakouluikäisille sekä pedagogisista keinoista tiedepääoman eri osa-alueiden kartuttamiseen.

Miten tieteestä saadaan kaikkien pääomaa?
On monia, joita tiede ei tavoita. Puheenvuoro valottaa haastattelututkimukseen perustuvia näkökulmia tieteeseen ja osallisuuden esteisiin. Lisäksi kuulet millä tavoin tiedekeskukset voivat edistää yhdenvertaisia oikeuksia ja osallisuutta tutkittuun tietoon, oppimisen iloon ja tiedollisiin elämyksiin.


FINSCI-hanke (Fostering Finnish Science Capital) tutkii suomalaista tiedepääomaa ja kehittää tapoja sen lisäämiseksi. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto. Hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Heureka ja Suomen tiedekeskusverkosto ry sekä Skope ry. Lisätietoa hankkeesta: www.finsci.fi.

Lisätietoja