Tiedeilta - Värikästä elintarviketekniikkaa

Aika

20.8.2025 klo 18.00 - 19.30
Tiedeillat kutsuvat lapset, nuoret ja kaikki tieteestä kiinnostuneet arki-illaksi tieteen pariin!
Illoissa pääsee kuulemaan tutkimuksesta alan tutkijalta ja osallistumaan illan teemaan liittyviin tiedeaktiviteetteihin. Illoissamme on mukana tutkijoita ja teemoja paitsi luonnontieteestä myös yliopiston muista osista ja muilta tieteenaloilta.

Oletko koskaan miettinyt, miksi mansikat ovat punaisia tai miksi ruoka muuttuu ruskeaksi uunissa? Ruuan värit ovat usein ensimmäisiä asioita, joihin kiinnitämme huomiota ruokaa valittaessa. Väri vaikuttaa odotuksiimme mausta ja tuoreudesta ja ne liittyvät vahvasti myös mielikuviin ruuan aromeista tai terveellisyydestä. Tämän elintarviketekniikan alaan johdattavan kerran luento-osuudessa yliopistonlehtori Oskar Laaksonen avaa, mistä ruuan värit koostuvat, miten värit muuttuvat ruuan valmistuksen aikana ja miksi luonnon väriyhdisteiden tutkiminen ja käyttö elintarviketeollisuudessa on sekä kiinnostavaa että haastavaa.
Illan aktiviteeteissa pääset itse testaamaan aistejasi värikkäiden elintarvikenäytteiden parissa sekä kokeilemaan ruuan värien pysyvyyttä.

Ilta pidetään Natura-rakennuksen toisessa kerroksessa.

Tiedeillat ovat maksuttomia ja niiden pääkohdeyleisönä ovat lapset ja nuoret. Niihin ovat kuitenkin lämpimästi tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Joka kerta paikalla onkin ollut myös aikuisia, niin lastensa mukana kuin itsekseenkin!