Studycast podcast: Yliopisto-opiskelijan harrastusmahdollisuudet

Tällä kertaa Studycastin keskustelua siivittävät oikisopiskelija Emilia, biokemian opiskelija Laura sekä luokanopettajaksi opiskeleva Antti.
Utulähettiläät keskustelevat omista harrastuksistaan ja tuovat esille Turun korkeakoulukulttuurin monipuolista harrastustarjontaa. Miten paljon opiskelijalla riittää aikaa vapaa-ajalle tai harrastuksiin? Vastauksen selvität kuuntelemalla jakson!

Podcastin tekstivastine

Podcast julkaistu 19.3.2021

Tervetuloa kuuntelemaan studycastia. Tämä on podcast, jossa Turun yliopiston opiskelijalähettiläät keskustelevat monenlaisista opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvistä asioista. Jos sinua kiinnostaa kuulla, millaista opiskelu yliopistossa on, olet oikean podcastin äärellä.

Antti: Tervetuloa uuden Studycastin jakson pariin. Tällä kertaa meillä mikrofonien takana täällä on Antti, kolmannen vuoden luokanopettajaopiskelija. Keitäs muita meiltä täältä löytyy?

Emilia: Moikka, mun nimi on Emilia ja mä opiskelen oikeustiedettä viidettä vuotta.

Laura: Ja moikka, mä oon Laura ja mä ite opiskelen viidettä vuotta nyt biokemiaa.

Antti: Jes. Kiva olla taas mikrofonin takana pitkästä aikaa. Tällä kertaa me keskustellaan erilaisista harrastusmahdollisuuksista ja erilaisista asioista mitä yliopistolla ja ylipäätään korkeakouluympäristössä pystyy tehdä vapaa-ajalla. Meillä on kaikilla täällä, Emilialla, Lauralla ja mulla (Antilla) vähän erilaisia harrastustaustoja meidän opiskelujen ohella. Ja mä haluaisinkin kysyy ekaks Emilialta, et millaisia harrastuksii sulla on opiskelujen ohessa?

Emilia: Voi ehkä sanoa imperfektissä tällee vanhoina hyvinä aikoina kun koronasta tuli mieleen vaan olut ja pandemiasta lähinnä joku rutto niin puuhailin aika paljon tos meidän speksissä, joka on tällanen opiskelijamusikaali. Niin tota se on oikeastaan se, mitä mä oon harrastanut tässä yliopistoympäristössä.

Antti: Speksi?

Emilia: Joo.

Antti: Kuin paljon sulla on kokemusta speksihommista?

Emilia: Mä oon ollu ihan fuksivuodesta asti mukana eli ehdin olla kolmessa toteutuneessa speksissä. Sit mun nelosopiskeluvuonna tuli tämä kaikkien tuntema pandemia ja peruttiin toi speksi et silleen mut siinäkin mä ehdin niinku treenailla. Ja oon erilaisia hommia tehnyt siellä kyllä.

Antti: Nyt saattoi tulla monta vaikeaa sanaa, niin mikä on speksi ja mikä on fuksi?

Emilia: Fuksi on ensimmäisen vuoden opiskelija ja speksi on opiskelijamusikaali, josta tekee erityisen sen, et se on interaktiivinen eli yleisö saa osallistua siihen huutamalla minkä tahansa repliikin, biisin tai tanssin jälkeen "omstart", jolloin tää esittäjä improvisoi jotain eli näyttelijä improvisoi uuden repliikin tai bändi soittaa jotain improvisoidusti tai tanssijat improvisoivat jotain tanssia.

Antti: Joo eli se ei oo semmosta tavallaan jäykkää teatterimeininkiä, vaan siit tekee hauskan se improvisaatioaspekti.

Emilia: Joo.

Antti: Ooks sä Laura ollut ikinä kattomas speksiä?

Laura: Oon ollu katsomassa ja oon nauttinut näistä esityksistä hyvin paljon, ne on tosi hauskoja.

 

Antti: Mäkin oon kerran kerran olin katsomassa sillon ku pääsi vielä nauttimaan tämmösistä jutuista. Toivottavasti päästään taas päästään tulevaisuudessa. Oliks sul mitään muuta ton speksin lisäksi?

Emilia: Oon mä noita CampusSportin eli opiskelijaliikunnan palveluita käyttänyt.

Antti: Syvennytään siihen tota hetken päästä enemmän, mut Laura millaista vapaa-ajanvietettä sulla on ollut?

Laura: Jees eli mä oon ite ollut mukana meidän biokemian ja kemian opiskelijoiden ainejärjestössä eli Tyk ry:ssä. Sillä nyt ei niin väliä mistä tämä niin tulee, mutta tosiaan siellä mä olin vuoden viime vuonna hallituksessa. Ja muuten oon ollut toimihenkilönä eli vähän sellaista vapaampaa ettei oo niin sitoutunut mihinkään, mutta oman maun mukaan pääsee tekemään ja auttamaan. Ja ainejärjestöthän siis opiskelijoille järjestää kaiken maailman virkistystapahtumia, bileitä, sitsejä ja muuta ja sen lisäks kaikkii lajikokeiluja ja pelikerhoja, et hyvin monipuolista toimintaa. Ja tän lisäks mä oon itekin kokeillut noita CampusSportin eri palveluja.

Antti: Joo. Nice. Sä mainitsitkin vähän tuosta et mitä ainejärjestöt tavallaan tekee, niin mitä sä oot tehnyt, millasii hommia sä oot tehny ainejärjestössä?

Laura: No mä olin viime vuonna ja mulla oli viisi erilaista pestiä.

Antti: Ihan tollanen niinku kevyt setti.

Laura: Mutta niissä oli muun muassa ympäristövastaava ja yhdenvertaisuusvastaavaa, mitkä ei vaatinut välttämättä niin sellaista konkreettista tekemistä hirveesti, mut tän lisäksi mä olin esimerkiks meidän somevastaava et päivittelin ainejärjestön Instagramia ja Facebookiin välillä ja sitten lisäksi tällasta sosiaalipoliittista toimintaa et järjestin muun muassa verenluovutustempausta meidän ainejärjestölle, et on siinä vähän tällasta konkreettistakin hommaa.

Antti: Nice, aikamoinen tuota kokemuspaketti näköjään taustalla. Paljon oot päässyt tekee kaikkea, kuulostaa hienolta.

Laura: Mites sä ite Antti sitten?

Antti: No tota mä oon enemmän ollu nois urheilu hommissa sitten, et mä oon käyny niinku oman ainejärjestön liikuntavuoroilla. Opex on järjestäny liikuntavuoroja ja sit mä ite aloitin toisena opiskeluvuotena syksyllä pelaa amerikkalaista jalkapalloa meidän Turun yliopiston amerikkalaisen jalkapallon seuran riveissä ja samana syksynä sitten aloitin hallitushommat tossa samassa seurassa ja siellä on mennyt nyt vähän yli vuosi puolitoistavuotta kivasti. Kivaa puuhaa, oon tykännyt siitä kolistelusta ja sit myös siitä niin kuin hallitusaspektista siinä harrastuksessa ja sit oon kans samalla tavalla kuin te niin hyödyntänyt noit Campus Sportin meininkejä. Mutta muuten se jää kyllä siihen niinku urheilupuoleen.

Emilia: Onks teillä ollu eri lajeja noilla ainejärjestön liikuntavuoroilla vai miten?

Antti: Joo se on sellainen, et meillä on tavallaan ollu aina tiistaisin semmonen tunnin setti ja sit siellä järjestetään erilaisia juttuja. Muistan et on ollut salibandia, kaupunkisotaa, futsal-jalkapalloo ja koripalloo. Siellä on niinku kaikenlaist, ryhmäliikuntatyyppistä bungeeta tai tämmösii niinku ryhmäliikuntajuttujakin et niinku tosi monipuolist settii.

Laura: Käyks niissä ihan hyvin porukkaa aina?

Antti: Joo, kyl sen verran mitä mä oon käynyt. Et tietty en nyt hetken aikaan oo käyny nyt ku ei oo päässy käymään, mutta ainakin sillon kun mä kävin niin kävi ja se oli tosi mukavaa, mukavaa meininkiä.

Emilia: En kyl ihmettele, jos siellä pääsee pelaa kaupunkisotaa, koska mitkä muistot jostain yläasteen liikkatunneilta, jossa kaupunkisota oli paras laji ikinä, paitsi et pojat sylki niihin palloihin et kukaan muu ei haluis koskee niihin ja sit heitteli niitä sylkisiä palloja. Et toivottavasti yliopiston liikuntavuoroilla ollaan siitä päästy yli, Antti ei oo sitä siellä tehnyt.

Antti: En, en oo, voin melkein jopa luvata etten oo tehnyt näin. All right, all right.

Laura: Miten paljon teil tuohon harrastukseen menee yleensä aikaa ja mitä kaikkea se sisältää?

Emilia: No mä voin vaikka aloittaa. Se riippuu tosi paljon siitä että mitä tekee speksissä, tai et mullakin on eri vuonna menny eri verran aikaa kun mä kahtena ekana vuonna näyttelin, sitten toisena ja kolmantena vuonna olin käsikirjoitusvastaava ja kolmantena vuonna olin sen lisäksi ohjaaja. Niin sillon kun mä näyttelin ja treenattiin näytöksiin keväälle niin näytelmätreenejä oli ehkä kolmesti viikossa ja sit kun esitykset lähesty niin oli tommosia treeniviikonloppuja koko produktiolla. Et oli me näyttelijät ja tanssijat ja bändi ja näin, mut sitte tota sillon ku ei oo treenattu mihinkään produktioon niin meillä on ollut improharkkoja kerran viikossa eli menee sieltä ihan minimillään sellanen kerran viikossa ja sitten toisaalta kun olin ohjaaja niin käytin silleen niinku 30 tuntia vuorokaudessa tähän et silleen. Se riippuu tosi paljon et mitä tekee et niinku se on tosi kiva harrastus siinä mielessä et se antaa tavallaan vaihtoehtoja olla mukana sen verran kun oma aikataulu antaa periksi ja innostusta riittää.

Antti: Ja varmaan just silleen, et sit ku se ne esitykset alkaa lähestymään niin sit tulee intensiivisempi jakso et sit syksyn puolella se on vähän semmost rauhallisempaa tutustumista, sillee mä oon ymmärtänyt.

Emilia: Joo kyllä. Keväällä sitte kun on just niitä viikonloppuja niin ne vie sit oman aikansa.

Antti: Meillä on ollut aina viikossa parit treenit, kaksi kappaletta treenejä ollu tuota molempina vuosina ja ja siihen menee semmonen niinku nelisen tuntia ehkä aikaa. Treenit on se puoltoist tuntii, ja sitten matkustaminen. Menee neljä tuntia viikossa about siihen ja sitten kevätpuolella, kun on ollut pelejä niin sitten pelireissuihin saattaa mennä aikaa. Viime kaudellakin tehtiin reissu Vaasaan vieraspeliin, niin siinä meni sitten kokonainen päivä. Oli tosi mukava reissu. Et se on siinä kans meillä just sillee, et ku kevätpuolella pelikausi alkaa niin siihen käyttää vähän enemmän aikaa tietysti. Mites Laura sulla?

Laura: Joo no aikalailla sama vastaus et riippuu tottakai ihan ajanjaksosta ja sit siitä, että mikä pesti sulla siin hallituksessa on, esimerkiksi tapahtumavastaavilla saattaa olla eniten hommaa mielestäni mitä nyt oon ymmärtänyt ja varsinkin jotkut vappuviikot ja muut on aika tapahtumarikkaita täällä niin totta kai siinä on sit enemmän hommaa, mut yleensä se on vähän kans siitä kuinka paljon sä ite jaksat panostaa ja käyttää aikaa. Et eihän ketään velvota sua tekemään loppujen lopuks ihan hirveesti mitään, paitsi nyt no puheenjohtaja tottakai, mutta sit yleisesti harvemmin ketään varmaan lähtee noihin hallitushommiin jos ei nyt kiinnosta tehdä hirveesti mitään. Mut meilläkin on ainakin ollut kokouksia kerran viikossa et siihen meni aikaa, mut nekin oli ehkä tunnin mittaisia ja sit on vuodessa syyskokous ja kevätkokous mitkä on vähän pidempiä. Muuten ei sellasta, et mä en osaa mitään aikamäärää heittää, et paljon mä käytin aikaa mut sekin on yleensä sellasta kivaa tekemistä koska sul on se hyvä porukka siinä kenen kans tehdä yhdessä, et se ei tunnu mitenkään sellaselt työläältä sit, vaan hauskaa se on.

Antti: Jep. Kaikki tämmöset harrastukset tarjoo tosi hyvin semmost vastapainoo sille opiskelulle ja opiskelujen ohella ku harrastaa jotain missä se viitekehys on, niinku opiskelijat, niin yleisesti me kaikki täs todettiin niin se toiminta on tavallaan sellasta oman ajan mukaan toimintaa. Osa saattaa olla töissä töissä niinku opiskelujen ohella ja muuten niin ei oo mitenkään semmost tosi kovin sitoutunutta, ihan oman ajan mukaan. Sen mä unohdin kans mainita et meil on kans tos hallituksen puolella seuran hallituksen puolella niin on kokouksii about ehkä kerran kuukaudessa. Mut loppujen lopuks kun sitä miettii niin ei se ihan hirveesti vie aikaa tavallaan viikosta.

Laura: Ei vie ja itekki just syksyllä ehdin ihan hyvin samalla opiskelee, käymään töissä ja olee hallitushommissa mukana. Tietty koronan takia nyt ylläri ei ollut ihan niin paljon kaikkee tapahtumaa ja muuta, mut kuitenkin et ihan hyvin saa tasapainotettuu sen arjen.

Antti: Ja mun mielest, tää nyt vaan on mun subjektiivinen mielipide, mut tavallaan silleen ku on paljon tekemistä tai sitä voi olla tietty liikaa, mut sillee riittävästi tekemistä erilaisii juttuja, on harrastuksii ja opiskeluja ja saattaa käydä töissäkin välillä, niin tota se luo semmost struktuurii siihen arkeen et on tavallaan jos on joku homma mikä pitää tehä, pitää kirjottaa vaiks tutkielmaa tai jotain esseetä niin sillon kun sul on se tietty aika maanantaina kello 5-7 ennen reenejä millon sun pitää saada se tehtyy niin sillon tavallaan sellanen pieni tuli tota pakaroiden alla on hyvä ainakin mulle niinku siivittämään sitä työskentelyä et se tavallaan tarjoo sitä struktuurii siihen arkeen.

Laura: Joo aivan samaa mieltä et tulee sellanen produktiivisempi olo ehkä kun ja sit muutenkin ainakin nyt olin tosi kiitollinen kun oli toi korona et sit lähti monet muut arjen ilot että sitten kuitenkin kun oli noita hallituksen kokouksia vaikka oli zoomissa tai muussa että sai sellasta vuorovaikutusta ja tekemistä et tuli niinku tosi kiva olo.

Antti: Ja sit mä huomasin et siin kohtaa siin yhes kohtaa opiskeluja kun ei ollu mitään harrastusta eikä käyny edes töissä niin oli jotenkin tosi saamaton olo kun oli vaan pelkkä opiskelu, mut sitten tavallaan sitä aikaa oli niin paljo et sit siihen aikaan hukku eikä välttämät silti ollu yhtään sen tehokkaampi tai saanu yhtään sen enempää aikaan. Mun henkilökohtainen suositus on sellaset hyvät strukturoidut systeemit ja kivat tekemiset arkeen. Hyvä, tota palataan vähän taaksepäin. Mua rupes kiinnostaa et mistä teillä lähti innostus siihen teidän omaan harrastukseen? Tai mistä löysitte, mistä Emilia sä just löysit speksin?

Emilia: No se oli oikeastaan jännä koska siis sillon kun mä alotin opiskelut niin mulla ei ollu mitään käsitystä minne mä oon tulossa, mä olin sillee yliopisto, siellä kai opiskellaan jotain, mut siis opiskelijaelämästä mulla ei ollu mitään käsitystä, mut jostain syystä mä olin kuullut speksistä. Mä en yhtään muista et mistä mä olin kuullut, mut se oli semmonen minkä mä tiesin, ja sit kun mulla on pitkä teatteritausta, et joskus hyvä kun opin puhumaan ja kävelee niin vedin jotain todella laadukkaita korkeakulttuuria edustavaa teatteriesityksiä meidän mökillä. Sit jostain kumman syystä äiti jossain vaiheessa kyllästy kattoo niitä ja päästi mut jonnekki teatterikerhoon tai tällaseen niin sit mä oonkin harrastanu teatteria jostain nelos-viitosluokalta sit lukion loppuun. Mul oli yks välivuosi ja sit olikin jo sellanen pieni teatteri-ikävä. Sit kun tiesin, että speksi on olemassa ja jotain teatteriin se liittyy, niin sit just tällä fuksiviikolla eli ensimmäisellä opiskeluviikolla kun meidän ainejärjestön eri toimijat kävi esittäytyy niin tuli nää speksi-ihmiset joille mä olin heti innoissani "ootteko te siitä speksistä" ja sit ne kerto jotain et missä on improt ja milloin ja tällee ja siitä se sitten lähti ja loppu on historiaa.

Antti: Aika tuollanen niinku luonnollinen jatkumo.

Emilia: Joo, se on kyllä kiva et niinku monissa harrastuksissa löytyy sit just vaikka urheiluharrastuksissa tai sit teatterissa tai tanssissa tai bändissä tai soittaminen ja laulaminen. Kaikki on sellasia mitä vaikka speksissä voi tehä. Niin monet harrastukset on sellasia et niitä ei tarvi jättää kun lähtee opiskelemaan vaan voi sit niinku yliopiston harrastuspiireistäkin löytää sen harrastusmahdollisuuden.

Antti: Ja tost tulikin mieleen et yliopistollahan on ihan sika monta tai TYY:llä on ihan sika monta erilaist järjestöö tavallaan niinku ihan mikä tahansa kiinnostaa niin voisin melkein sanoa et löytyy jonkinnäköinen seura tai tota poppoo erilaisel tekemiselle.

Emilia: Ja laulamiseen on siis esimerkiks kuorojakin tai ainakin kuoro tai ehkä useampia en oo varma niin tota just TYY:llä eli tol Turun yliopiston ylioppilaskunnalla et jos speksiin jostain kumman syystä ei haluaisi, en ymmärtäisi miksi joku ei haluaisi, mut tota et sekään ei oo ainut paikka mis voi laulaa.

Antti: Mites Laura, mist sul lähti innostus?

Laura: Hallitushommiin, no sitä ennen mä olin toimihenkilönä eli just autoin sen verran kun teki mieli käytännössä.

Antti: Onks toimihenkilö niinku hallituksen joku tavallaan apukäsi?

Laura: Joo, et mä en tiedä onko kaikilla ainejärjestöillä sama juttu, mut meil oli sillai et saa hakee vaikka nyt ihan yleiseksi toimihenkilöksi. Sä voit auttaa missä haluut tai sit meil oli nyt ainakin esimerkiks tänä vuonna mä oon yritysyhteistyötoimihenkilö, koulutuspoliittinen toimihenkilö sekä meidän ainejärjestön Tykki-lehden toimihenkilönä.

Antti: Eli ne on vähän niinku sellasii kätyreitä?

Laura: Joo, et sitte sieltä tulee hallituslaiselta kenen vastuualueella on tämä tietty asia tulee että hei että ehtisittekö auttaa tässä tai pyytää ja me autetaan sen verran kun ehditään. Ja joo se on ollu kivaa ja just lähinnä kun aluks hain toimariksi sillon eli siis toimihenkilö toimari. Niin se innosti vaan koska mä tiesin että siellä kuitenkin tutustuu paljon uusiin ihmisiin ja halusin nähä vähän että miten toimii noi ainejärjestöhommat. En ihan sillon uskaltanu hakee viel hallitukseen, mut siitä sai sit taas sen innostuksen kun oli toimarina ensin et no hei et kyl mua kiinnostais noi hallitushommat ja sit meillä oli sellanen kymmenen hengen hallitus ja kaikista tuli tosi hyvii kavereita ja sekin oli kivaa ja voin sanoa et työelämän kannalta on varmasti niinku tosi paljon hyötyy noista hommista ja se kuuluisa verkostoituminen. Tulee muiden alojen opiskelijoiden kanssa myös tehtyy paljon yhteistyötä niin se oli tosi palkitsevaa.

Antti: Mut tollee vähän niinku pikkuhiljaa ja sillee et halus vaikuttaa asioihin ja löys tota kautta sen polun niin se on kyl jees. Et jokasel ainejärjestöl löytyy kyl sellanen oma polku mitä kautta tai mitä pitkin pääsee vaikuttaa niihin oman ainejärjestön asioihin tavallaan niinku just ainejärjestötoiminnan kautta.

Laura: Mites sulla Antti sit?

Antti: Mä oon aina urheillut niin kauan ku muistan. Joskus pikkupoikana Amerikan reissulla katoin telkkarista amerikkalaista jalkapalloa ja iskäkin on sitä joskus pelannu ja ikinä en sitä uskaltanu ite niinku harrastuksena oikeest kunnolla alottaa. Jonkun verran mä kävin sitä jossain kohtaa koittamassa, mut joo se on tarina sikseen. Sit kun tulin yliopistoon niin yks opiskelukaveri alotti sen ja pelas ekan vuoden ja veti mut mukaan sit toisena opiskeluvuonna sinne ja sit the rest is history. Eli se vei vähän niinku mukanaan siinä kohtaa. Ja hauskaa on ollut.

Emilia: Mikä teidän mielestä on kaikist parasta siinä teidän harrastuksessa? Tai mikä on parasta mitä se on tuonut teidän elämään?

Antti: Mä sanoisin et tota kaverisuhteet, ystävyyssuhteet ja sit myös se liikunnan ilo et pääsee liikkumaan. Toi meidän harrastus on vähän viel semmonen et siel pääsee ainakin purkaa sit ne ylimääräset energiat ku väännetään tuolla tota Impivaaran Lepakkovuorella kello 22-23 maanantai-illalla. Vähän kolistellaan niin tota siel purkautuu kyl kaikki ylimääränen semmonen negatiivinen energia pois ja sen jälkeen on sit mukava lähtee seuraavaan päivään uudella energialla. Et tavallaan semmonen se on vähän myös puhdistavaa toimintaa tietys määrin. Entäs Laura?

Laura: No mulla oli just kans ehkä tai on palkitsevinta ollu toi uusiin ihmisiin tutustuminen just kun on saanut tosi paljon hyvii ystäviä tosta harrastustoiminnasta ja just oppinu tosi paljon työelämän kannalta tärkeitä taitoja, varmaan CV:ssäkin näyttää ihan hyvältä et varmaan myöhemminkin hyötyy et ne on niinku parhaimmat jutut ollu.

Emilia: Joo, noist ihmisist kyl voi kompata, et niinku mä vähän arvasin et tää vastaus tulee kaikilta, mut et se on kyl ollu tosi hyvä paikka tutustua muihin opiskelijoihin ja vuosikurssirajoista välittämättä. On sit monelta vuosikurssilta porukkaa mukana ja sit myös se et tavallaan kuin monenlaisia juttuja on päässy tekemään. Et vaik mäkin oon aiemmin harrastanu teatteria niin sit se on rajoittunu näyttelemiseen ja joitain sillee niinku yhdessä käsikirjoittamiseen, mut tuolla on sit päässy kun speksi toteutetaan kokonaan opiskelijavoimin,niin päässy just esimerkiks ohjaamaan mistä ei ollu aiempaa kokemusta. Ja päässy puvustamaan ja lavastamaan ja just vetämään sitä käsikirjottamista ja tollasta. Niin se et kuin monipuolisesti on päässy tekee niin se on kyl niinku toinen tosi kiva juttu noiden ihmisiin tutustumisen lisäks.

Antti: Jees. No entäs sit mitä muita puuhailumahdollisuuksii meidän yliopiston ympäristö tarjoaa?

Emilia: No oikeastaan me kaikkihan sanottiin alussa siitä et Campus Sportia on tullu käytettyä niin tota haluatteks te vaikka kertoo et mitä Campus Sportin palveluita te ootte käyttäny ja onks teillä vaikka jotain lemppareita siellä?

Laura: Joo, no mä ite kaks vuotta käytin niiden kuntosaleja ja sit ryhmäliikunnoissa kävin. Ite tykkäsin noista HIIT-treeneistä ja oisinko mä käyny kans tässä bodypumpissa, mut ne oli ainakin kivoja ja sen lisäks nyt mä löysin kesän lopussa noi hieronnat mitkä siellä on tosi edullisia et ne on ihan super edullisia ja itehän toi Campus Sportin jäsenyyskin on todella halpa. Se on vuodelta varmaan joku seittemänkymppiä, et ja joo saat käyttää siis kuntosaleja ja käydä ryhmäliikunnoissa ja hieronnatkin oisko se ollu nyt kolmekymppii tunnilta että ei todellakaan paha.

Antti: Joo se on aika hyvä joo. Pitää itekin ottaa toi sit käyttöön. Joo mä on kans no oikeestaan lähinnä kuntosalei käyttäny. Ja Campus Sport on järjestäny ainejärjestöille niinku jalkapalloturnauksia ja pesäpalloturnauksii mis on sit päässy pelaamaan muit ainejärjestöi vastaan.

Laura: Joo niil oli kuplafutiski eikö ollukki?

Antti: Siin mä en ainakaan ollu, mut kuulostaa hauskalta. Mut joo, futisturnauksessa ja pesäpalloturnauksessa oon ite pelannu mitkä on ollu tosi hauskoja. Sit sen lisäks ihan perus kuntosali, jumppailu ja pumppailu on tullu tutuks Campus Sportin kautta.

Emilia: Joo mä en ite oo viel uskaltautunu siel kuntosalille kun mä oisin siellä varmaan ihan hukassa, mut ryhmäliikunnoissa oon käyny ja tota just toi bodypump on ihan lempparitunti ja sit jotain tommosii tanssituntei. Siellä on zumbaa ja sit on semmosii tanssitunteja mis tehään myös niinku vaikka samaa koreografiaa neljä kertaa putkeen niin ne on kyl tosi monipuolisii ne Campus Sportin tunnit. Ja sitte kun osa ainakin niin isoissa saleissa et sinne mahtuu tosi hyvin porukkaa niin oikeestaan aina on päässy tunnille jos on halunnu jos on vaan ajois varannu tai ajoissa menny paikan päälle.

Antti: Pitää mennä sillee mukavuusalueen ulkopuolelle, et jos sä meet kuntosalille niin mä meen sit tommosel tanssitunnille.

Emilia: Okei joo.

Laura: Ja siellähän kuntosalilla on näit tällasii, mitä personal trainereita tai sellasia apuhenkilöitä että heitäkin löytyy jos on vähän hukassa.

Antti: Mun mielest oli joku sellainen vakioaika aina tyyliin keskiviikkoisin johonkin aikaan tai jotain vastaavaa.

Emilia: Mut et sit Antti saa mennä takariville tanssitunnilla vaan eturiviin menet.

Antti: Oh no, kai se on pakko kun on menty lupaamaan.

Laura: Hyvä. Sitten lisäks niillä on noita erilaisii kursseja. Siellähän on kendo-kurssia ja mitä kaikkee, kuten potkunyrkkeilyä. Yritin itse ilmoittautua kendo-kurssille mutta se oli täynnä.

Emilia: Joo mä kävin kuntonyrkkeilykurssin joskus. Just tällaseen negatiivisen energian purkamiseen mihin Antti käyttää jefua niin.

Antti: Joo tommoset on just tosi jees, kuulostaa just hyvältä.

Emilia: Joo ja ne kurssitkin on siis edullisia verrattuna niinku muihin tämmösiin kursseihin.

Antti: Ihan niinku opiskelijahintasii, ku on tavallaan niinku opiskelijatoiminnasta kyse. Ja ja niinku me täs kaikki todettiin niin tosi monipuolista toimintaa, et tosi monipuolinen tarjonta.

Laura: Juu ja no sen lisäks nyt kun on puhuttu urheilusta ja ainejärjestöhommista ja muusta niin aattelin et on hyvä mainita varmaan ku mä ainakin ite oon ollu mukana meidän laitoksen tollases koulutuksen kehittämistyöryhmässä. Myös sillai helppo päästä opiskelijoidenkin vaikuttaa no niin sanotusti. En mä nyt voi sanoa että tärkeempiin asioihin, mut tollasiin niinku tärkeisiin hallinnollisiinkin asioihin ja sit just toi TYY mikä mainittiinkin niin siel on toi oma edustajisto ja siellä TYY:n hallitus et saa opiskelijat äänensä kuuluviin ainakin.

Emilia: Joo ne on jotain parin vuoden välein ne edarivaalit, jossa opiskelijat sit saa äänestää ja noi edustajistoryhmät.

Antti: Ne on semmosii aika hyviä väyliä niinku jos haluaa vaikuttaa asioihin ja jos haluaa päästä tommoseen järjestötoimintaan enemmän ja enemmän esille ja saada enemmän kokemusta niin näkisin et semmoseen hommaan ne on oikein hyvii ratkaisui ja jos haluu vaikuttaa asioihin niin tota just oikee mesta. Tos vähän aikasemmin puhuttiinki noist kaikista tota TYY:n alajärjestöistä ja harrastusmahollisuuksista ja niit olikin se jossain kohtaa Emilia sanoit kuin mont niitä on tavallaan TYY:n järjestöi?

Emilia: Tänään jos muistan oikein niin yli 100 järjestöö toimii TYY:n alaisuudessa, et sieltä löytyy kyl paljon kaikenlaista.

Antti: Eli ihan sikana, löytyy jokaselle jotakin ja me käytiinkin jokainen tota selailemassa, järjestöjä ja valittiin sieltä itellemme kaikkein mielenkiintoisimmat järjestöt tai jos teil on joku muu kategoria niin voitte sen mainita, mut mikä semmonen järjestö sieltä listalta ponnahti teille esille?

Emilia: No tää on ollut mun pitkäaikainen suosikki, ku mä oon joskus aiemminki tähän listaan tutustunu ja siellä on tämmönen kun Turun akateeminen gangsta rap -seura, jonka toimiala on siellä TYY:n sivuilla tumma rytmimusiikki/rikollisuus. Niin tää on sillee, et jos mä kaipaisin uutta harrastusta niin mä lähtisin tähän ehottomasti.

Antti: Noin niinku oikisopiskelijana niin miltä kannalta tää rikollisuus sillee kiinnostaa, et onks täs niinku joo okei ehkä se on sitä sitte no joo.

Emilia: Se jääköön arvoitukseksi.

Laura: Joo tällä gangstaseuralla TAGSilla on myös oma hallitus mihin voi hakea sit jos haluaa. Sinne vaan kuule vaikuttamaan. Joo no mä valitsin oman lempparini mikä tais olla jo sillon ekasta vuodesta asti kun jossain avajaiskarnevaalilla törmäsin heidän haalarimerkkimyyntiin oli tää Akademic Nintendo Club, että se oli ja mul on yks tuttu heidän tuolla sähköpostilistalla, niin siel on kaikenmaailman Nintendo-turnauksia aina ja kaikkea hauskaa että.

Antti: Pääsis pelaamaan Mario Kartia. Tai jotain vastaavaa, joo kuulostaa hauskalta. Mä valitsin tietty oman tuota sydänkäpyni tänne. Turun yliopiston amerikkalaisen jalkapallon seura, toimialana amerikkalainen jalkapallo.

Emilia: Kuka olisi arvannut toimialan?

Antti: Mut mä arvasin et tää on teille sen verran tylsä, et mun piti ottaa joku toinen ja mä aattelin et tää on niinku tämmöseen opiskelukulttuuriin oikein sopiva, et mun on pakko ottaa tää. Tää niinku kutsu mua luokseen kun mä näin tän nimen niin tääl lukee Beer Pong Turku ja toimialana urheilu/lajikulttuuri.

Laura: Kunnon urheilua.

Antti: Siis ihan parasta urheilua niin tota noin niin toi kertoo mun mielest vähän myös siitä siitä semmosesta opiskelukulttuurista. Joo, se on niinku se mun tota silmiin pistävä picki tuolta listalta.

Emilia: Oikein hyvä valinta vaikka ei tietty gangsta rap -seuraa voitakaan.

Antti: No sä valitsit sen niin mä en voinu valita sitä et. Mut tota joo. Tota listaa pääsee myös ite niinku selaamaan ja tsekkaamaan. Sielt löytyy kaiken näköstä minkä sit ite haluukin valita niin sitä vaan selailemaan.

Emilia: Joo ja ehottomasti kyllä kannattaa yliopistossa lähteä joihinkin harrastuksiin mukaan. Se on yks parhaita tapoja mun mielestä saada uusii kavereita, jos on vaikka muuttanu opintojen perässä uudelle paikkakunnalle.

Antti: Mitä kaikkia me just täs käytiin läpi, et se niinku saa struktuuria elämään ja verkostoituu saa uusii ystäviä ja ja niinku ajanvietettä. Mikä varsinki tämmösenä aikana kun tommoset niinku kontaktit ja erilainen ajanviete on tosi tärkeetä, kun muuten viettää aikaa tosi paljon kotona koneella niin tota tosi tärkee. Rohkeasti vaan mukaan.

Laura: Joo ihan ekana vuonnakin kannattaa lähtee rohkeesti kaikkeen mukaan, että sieltä varmaan parhaiten tutustuukin sit niinku ihmisiin ja semmosta.

Antti: Kyllä, onks meillä muuta tähän jakson päätteeksi enää?

Emilia: Ei mul oo mitään sanottavaa.

Antti: Ei siinä, siinä on käyty aika tota kattavasti ja hyvin läpi harrastusmahdollisuuksia millasii kaikkii harrastuksii meillä on, millasii harrastusmahdollisuuksii yliopistost ylipäätään löytyy. Me suositellaan suuresti lähtemään just niinku sellasen harrastuksen piiriin mikä sua kiinnostaa. Ja sit taas se että jos tuntuu että opinnot välillä tökkii ja mikään ei meinaa mennä kaaliin, niin sitten polkasee pyörällä Educariumin kuntosalille ja käy ryhmäliikunnassa tai Campus Sportin salilla niin tota johan alkaa sen jälkeen menemään tota kaavat ja tota erilaiset asiat sinne aivonystyröihin paremmin, eiks näin?

Laura: Ehdottomasti.

Emilia: Juurikin näin.

Antti: Kyllä, jes, ei muuta tällä kertaa, me kuullaan seuraavassa jaksossa, kiva kun kuuntelit Studycastia ja meitä se on moimoi.