Anna-Elena Pääkkölä profiilikuva
Anna-Elena
Pääkkölä
median, musiikin ja taiteen tutkimus
PhD

Asiantuntijuusalueet

Musiikkitiede
kulttuurinen musiikin tutkimus
feministinen musiikintutkimus
queer-musiikintutkimus
sukupuolentutkimus
queer-tutkimus
musiikki ja teknologia
luomis-tutkiminen
musiikkimedia
musiikkivideot
elokuvamusiikki
elokuvaäänet
populaarimusiikki
klassinen musiikki
suomalainen populaarimusiikki

Biografia

Toimin ma. yliopisto-opettajana musiikkitieteen oppiaineessa vuodesta 2017 vuoteen 2019 (heinäkuu). Väittelin tohtoriksi vuonna 2017. Olen toiminut post doc-tutkijana Suomen Kulttuurirahaston tutkijana vuonna 2017.

Aikaisempiin työtehtäviini kuuluu mm. vuoden vt. tuntiopettajan virka Kuhmon yhteislukiossa, moni musikaaliprojekti, pianon ja laulunopettaja, sekä kuoronjohtajana. Työskentelin symposiumsihteerinä Suomen musiikkitieteellisen seuran 100v. juhlasymposiumissa vuonna 2011 sekä Suomen musiikkitieteellisen seuran sihteerinä vuosina 2011-2012. Olen toiminut Suomen Etnomusikologisen seuran hallituksessa. Teen vapaaehtoistyötä Turun Tyttöjen Talolla. Populaarityylinen laulaminen sekä tanssi ovat edelleen rakkaita harrastuksia. Kirjoitan blogia populaarikulttuuriaiheista. Sävellän parhaillani myös omaa musiikkia sekä teen soolokeikkoja taiteilijanimi ALANAn takana, sekä keikkailen Slow Floe-yhtyeessä. Soitan myös useita soittimia, viimeisin sydänkäpy-instrumenttini on saksalaistekoinen kantele, jonka pelastin roskalavalta muutama vuosi sitten.

Opetus

Opetukseeni kuuluu monenlainen perusopintojen kurssiopetus, mm. taiteiden tutkimuksen peruskäsitteet, näkökulmia kuviin ja ääniin, sekä muuttuva taide ja kulttuuri.

Olen opettanut kursseja klassisen musiikin historiasta, populaarimusiikin historiasta, musiikin ja sukupuolen teemoista, audiovisuaalisesta musiikin ja äänen tutkimuksesta, musiikkivideoista (myös kansallinen web-kurssi) sekä oopperasta ja musikaaleista.

Tutkimus

Tutkimukseni punaisena lankana toimii kulttuurinen musiikintutkimus, varsinkin sukupuoli- ja queer-tutkimus ovat keskeisiä tutkimuksen kiintopisteitä. Kiinnostukseni kohteina ovat monenlaiset musiikilliset genret ja tutkimuskohteet, tärkeimpinä globaali sekä suomalainen populaarimusiikki, klassinen musiikki ja ooppera, musikaali- ja teatterimusiikki, elokuvamusiikki sekä visuaalinen musiikkimedia.     Tämän hetkinen tutkimukseni koskee suomalaisuutta populaarimusiikissa 2010-luvun loppupuolella. Tutkimuksessani kehitän eteenpäin tilallisen kuuntelun ajatusta, jossa soivan kappaleen tilallisuus vaikuttaa siihen, millaisia mielikuvia musiikkikappale tuottaa, ja miten tämä liittyy tyypillisen tai ideaalin suomalaisuuden esitykseen. Tutkin, millaisia lihavuuden kuvauksia suomalaisessa populaarimusiikissa välittyy. Toinen tutkimusprojektini liittyy musiikin ja feministisen aktivismin kytköksiin. Yhdessä projektissani keskityn suomalaisten naismuusikkojen tekijyyteen.

Teen artikkeleita mm. Tom of Finland-musikaalista, Alman musiikkivideosta Dye My Hair sekä sen naiskuvasta, Regina Spektorin ja Björkin musiikkivideioista sekä suomalaisten uusnatsien audiovisuaalisista teksteistä.
  Vuonna 2016 julkaistu väitöskirjani Sound Kinks: Sadomasochistic Erotica in Audiovisual Music Performances perustuu laajalti musiikin kulttuuriseen tulkintaan, ja se soveltaa queer-teoriaa ja sadomasokismin teoriaa mm. populaarimusiikkiin ja musiikkivideoon, oopperaan sekä elokuvamusiikkiin. Tutkin sadomasokistista kuvastoa, erotiikkaa ja esityksiä musiikin parissa sekä valtamediassa audiovisuaalisen tutkimuksen kautta. Otan kantaa muun muassa sukupuolten asemaan visuaalisessa kulttuurissa camp-strategian ja performatiivisuuden kautta, sekä argumentoin että sadomasokistinen erotiikka perustuu mm. vastakkaisuuksien korostamiselle, neosurrealistiselle fantasialle, ja näkyvän ja näkymättömän suhteelle. Olen esitelmöinyt aiheesta suomalaisten seminaaritapahtumien lisäksi mm. Oslossa, Wienissä, Lontoossa ja New Yorkissa.  

Julkaisut

Järjestä: