Hanna Jokela profiilikuva
Hanna
Jokela
yliopistonlehtori, kotimaiset kielet ja niiden sukukielet
FT, Suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta vastaava yliopistonlehtori

Ota yhteyttä

+358 29 450 3319
+358 50 328 9298
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

suomen kieli
kielioppi
syntaksi
suomi toisena kielenä
toisen kielen oppiminen
kontrastiivinen kielentutkimus
viron kieli

Biografia

Olen valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 2005 pääaineenani suomen kieli. Sivuaineitani olivat kotimainen kirjallisuus, Viron kieli ja kulttuuri sekä opettajan pedagogiset opinnot. Suomen ja viron nollapersoonalauseita kontrastiivisesti käsittelevä väitöskirjani on valmistunut vuonna 2012. Olen työskennellyt vierailevana Suomen kielen ja kulttuurin lehtorina Tarton yliopistossa vuosina 2011-2015. Syksystä 2015 alkaen olen työskennellyt suomen kielen yliopistonlehtorina Suomen kielen ja kulttuurin (ei-äidinkielisille) oppiaineessa Turun yliopistossa. Vuosina 2016-2018 toimin johtajana Koneen säätiön rahoittamassa Täsmäopetusta edistyneille suomenoppijoille -hankkeessa, jossa keskityttiin edistyneiden suomenpuhujien kielitaidon viimeistelyyn ja selvitettiin kielitaidon kehitykseen vaikuttavia tekijöitä. Vuosina 2019-2021 olen vastuullinen johtaja KOROKE-hankkeessa, joka tarjoaa yksilöllistä täsmäkielitukea sekä eri alojen akateemista kielitaitoa tukevia ja työelämätaitoja kehittäviä kursseja ei-äidinkielisille korkeakouluopiskelijoille ja Turun seudun korkeakoulutetuille maahanmuuttajille. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke on Turun yliopiston suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen oppiaineen ja Brahea-keskuksen yhteinen.

 Opetus

Vastaan Suomen kielen ja kulttuurin (ei-äidinkielisille) perus- ja aineopinnoista, jotka ovat kielen rakenteeseen, teoreettiseen kielentuntemukseen, käytännön kielitaitoon sekä kulttuuriin liittyviä kursseja. Lisäksi ohjaan S2-aiheisia harjoitteluja ja tutkielmia.

Tutkimus

Tutkijana minua kiinnostaa syntaksi, etenkin subjektiin ja subjektittomuuteen liittyvät kysymykset. Olen kiinnostunut myös suomen oppimisesta ja opettamisesta toisena ja vieraana kielenä.


Julkaisut

Järjestä:

Kirsti Siitonen 1951–2020 (2020)

Suomenopettajat : Suomi toisena kielenä -opettajat ry:n jäsenlehti
Satu Rakkolainen-Sossa, Hanna Jokela (koonti)
(Artikkeli ammattilehdessä tai kirjoitus ammatillisessa blogissa (D1))

Kirsti Siitonen (1951–2020) (2020)

Sananjalka
Hanna Jokela, Tommi Kurki, Sirkka Saarinen
(Kirjoitus tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (B1))