Janne Harjula profiilikuva
Janne
Harjula
dosentti, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
yliopisto-opettaja, Arkeologia ja Suomen historia
Yliopisto-opettaja, arkeologia / University teacher, archaeology

Contact

+358 29 450 2997
+358 50 528 8784
Akatemiankatu 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Arkeologia
rautakausi
keskiaika
uuden ajan alku
aineellinen kulttuuri
esinetutkimus
pukeutuminen ja varustautuminen
kirjallistuminen
koulutus
kristillistyminen
käsityöläisyys
urbanisaatio

Biografia

Valmistuin arkeologiasta vuonna 1997 ja väittelin 2008. Vuonna 2011 sain historiallisen arkeologian dosentuurin Turun yliopistossa. Pääosan työurastani olen tehnyt apurahatutkijana sekä eri säätiöiden ja Suomen Akatemian rahoittamissa tutkimushankkeissa esimerkiksi Turun yliopistossa, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (nyk. Luonnonvarakeskus) sekä Turun museokeskuksessa. Vuodesta 2016 alkaen työskentelin kolmen vuoden ajan Turun yliopiston arkeologian oppiaineessa ma. yliopistonlehtorina. Syksystä 2019 alkaen olen työskennellyt vakituisena yliopisto-opettajana samassa oppiaineessa.

Opetus

Työskentelen Turun yliopiston arkeologian oppiaineessa yliopisto-opettajana. Työnkuvani on suurimmaksi osaksi perus-, aine- ja syventävien opintojen opetusta. Toimin myös oppiaineen hops-ohjaajana. Ohjaan myös graduja ja väitöskirjoja. Kuulun HKT-laitoksen opetuksen kehittämisen työryhmään ja omaa opetustani pyrin kehittämään erityisesti opetuksen vuorovaikutteisuuden sekä opiskelijoiden ja oppimisen aktivoinnin suuntaan.

Tutkimus

Olen tutkinut erityisesti päättyvän rautakauden ja historiallisen ajan aineellisen kulttuurin ilmiöitä arkeologian näkökulmasta. Tutkimusalueinani ovat olleet Suomi ja Itämeren piiri. 2010-luvulla tutkimusteemojani ovat olleet muun muassa kirjallistuminen, kirkollisten kohteiden arkeologia sekä keskiajan kaupunkien esineellinen kulttuuri.

Julkaisut

Järjestä: