Jarkko Koivunen profiilikuva
Jarkko
Koivunen
tutkimuspäällikkö, MediCity
Docent
InFLAMES Lippulaiva

Ota yhteyttä

+358 29 450 4927
+358 50 449 4932
Tykistökatu 6
20520
Turku

Asiantuntijuusalueet

yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyö
tutkimusrahoitus
lääkekehitys

Biografia

Valmistuin orgaanisen kemian maisteriksi vuonna 2007 ja solu- ja molekyylibiologian tohtoriksi vuonna 2011 Jyväskylän yliopistosta. Väiteltyäni muutin Ouluun, jossa työskentelin tutkijana yli kymmenen vuotta. Olen toiminut InFLAMES-lippulaivan tutkimuspäällikkönä tammikuusta 2022 lähtien.

Minulla on laajat verkostot ympäri maailmaa, kaikkea lääkeaineiden tehoseulonnasta syöpätutkimukseen, yliopistoista yrityksiin. Olen valmistellut ja kirjoittanut isoja kansainvälisiä hakemuksia, etsinyt uusia kumppaneita, kommentoinut hakutekstejä ja osallistunut muihin rahoitushakemusten laatimiseen liittyviin tehtäviin. Osaamiseeni kuuluvat tärkeimmät suomalaiset ja kansainväliset säätiöt, MSCA, Horisontti Eurooppaa, Business Finland ja Suomen Akatemia.

Opetus

Olen opettanut biokemistejä sekä lääketieteenopiskelijoita yli vuosikymmenen ajan. Opetustehtäviini on kuulunut laboratoriokurssija sekä luentoja aiheista kuten aineenvaihdunta, sidekudosbiologia, rakennebiologia ja solubiologia. Lisäksi olen ollut mukana valmistelemassa ja arvostelemassa biokemian pääsykokeita sekä kehittämässä laboratoriokursseja ja datahallinnan kurssia.

Olen ohjannut kolme tohtorinväitöskirjaa loppuun saakka ja olen kahden väitöskirjatutkijan ohjaaja. Lisäksi olen ohjannut kuusi pro gradua, kolme kandidaatintutkielmaa ja useita harjoittelijoita.

Tutkimus

Olen orgaanisen kemian maisteri ja tohtorintutkintoni tein solu- ja molekyylibiologiasta yhteistyössä Biotie Therapies Oyj:n kanssa. Väitöskirjassani kehitin integriineihin kohdistettuja lääkeaihioita ja käytin useita eri menetelmiä molekyylimallinnuksesta solukokeisiin.

Viimeiset kymmenen vuotta tutkimukseni on keskittynyt sidekudosbiologiaan, erityisesti kudosten homeostaasiin, fibroosiin ja syöpään. Menetelmäosaamiseeni kuuluvat hiirityöt, mukaan lukien luuytimensiirrot, konfokaali- ja elektronimikroskopia, Crispr/Cas9, lentivirustyöt, syöpäbiologia, organ-on-a-chip ja kudosviljelmät. Sidekudosbiologian lisäksi olen ollut mukana monissa uusiin syöpälääkkeisiin tähtäävissä tutkimushankkeissa.

Julkaisut

Järjestä:

Integrin alpha 11 beta 1 is a receptor for collagen XIII (2021)

Cell and Tissue Research
Koivunen J, Tu H, Kemppainen A, Anbazhagan P, Finnila MA, Saarakkala S, Kapyla J, Lu N, Heikkinen A, Juffer AH, Heino J, Gullberg D, Pihlajaniemi T
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))