Kaisa Ilmonen profiilikuva
Kaisa
Ilmonen
yliopistonlehtori, kirjallisuustieteet ja kirjoittaminen
dosentti, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
PhD, Docent (Habilitation; Adjunct professor)

Contact

+358 29 450 3490
+358 50 329 0979
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Vähemmistökirjallisuudet
intersektionaalisuus
sukupuoli kirjallisuudessa
postkoloniaalinen tutkimus
queer tutkimus

Biografia

Olen yleisen kirjallisuustieteen, erityisesti vähemmistökirjallisuuksien tutkimuksen dosentti. Väittelin yleisen kirjallisuustieteen oppiaineessa tohtoriksi karibialaista naiskirjallisuutta käsittelevällä väitöskirjalla. Tutkimusintresseihini kuuluvat erityisesti intersektionaalisuuden teoria, identiteettiproblematiikan ja vähemmistökirjallisuuksien kysymykset, postkoloniaalisen ja queer-tutkimuksen traditiot sekä siirtomaaromaanin tutkimus.

Yhdessä Lasse Kekin kanssa julkaisin vuonna 2004 Suomen ensimmäisen queer-kirjallisuudentutkimuksen antologian ja vuonna 2008 yhdessä kolmen englantilaisen filologian laitoksen tutkijan, Elina Valovirran, Janne Korkan ja Tuomas Huttusen kanssa diasporakirjallisuutta koskevan kansainvälisen artikkelikokoelman.Vuodet 2014 muodostimme yhdessä Elina Valovirran ja Janne Korkan kanssa tutkimusryhmän Out of the Ordinary,  jota johti prof. Joel Kuortti ja rahoitti Suomen akatemia.

Opetus

Työ- ja opetuskokemukseni Turun yliopistossa on monipuolinen. Yleisen kirjallisuustieteen oppiaineessa olen toiminut niin tuntiopettajana, tutkijana, assistenttina kuin lehtorinakin. Olen opettanut oppiaineessa vuodesta 2000. Myös monitieteinen, erityisesti sukupuolentutkimuksellinen, opetuskokemukseni on laaja. Vuodet 2015-2017 sain olla osa Turku Institute for Advanced Studies –tutkijakollegiumia, ja kevään 2018 toimin sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina. Olen pitkäaikainen Suomen Queer-tutkimuksen Seuran hallituksen jäsen, SQS lehden entinen päätoimittaja sekä pohjoismaisen queer-tutkimusjournaalin Lambda Nordican toimituskunnan jäsen.
Vuosina 2007-2008 ja 2010 toimin taiteiden tutkimuksen laitoksen koordinaattorina, jossa tärkeimpinä töinäni olivat laitoksen sekä perusopetuksen, jatkokoulutuksen että tutkimuksen kehittämishankkeiden valmistelu. Tämän lisäksi olen toiminut humanistisen tiedekunnan opinto-ohjaajana, ja yhdessä opiskelijoiden kanssa tehtävä työ on minulle tärkeää.

Tutkimus

Tutkimuksessani minua kiinnostavat kysymykset siitä, millaisen tiedontuotannon tapaan tutkija kietoutuu käyttäessään termejä ”intersektionaalisuus”, ”queer” tai ”postkoloniaalisuus”. Postdoc-tutkimukseni keskiöön olen nostanut erityisesti kysymyksen siitä, miten kaunokirjallisuus ja teoreettinen teksti muotoutuvat kietoutuneina toisiinsa, ja keskityn erityisesti intersektionaalisuuden kerronnalliseen argumentaatioon. Olen myös tehnyt pitkään tutkimustyötä karibialaisen kirjallisuuden ja postkoloniaalisen kirjallisuudentutkimuksen parissa.Tällä hetkellä työskentelen Aino Mäkikallin johtamassa Koneen säätiön hankkeessa Miten luemme?

Julkaisut

Järjestä:

Elettyjä kertomuksia (2022)

Agricolan kirja-arvostelut
Kaisa Ilmonen
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1))

Michelle Cliff (2022)

Ilmonen Kaisa
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))

Michelle Cliff (2022)

Ilmonen Kaisa
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))

Intersectionality (2020)

Ilmonen Kaisa
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))

Mitä on romanttinen mieli? (2019)

Hiiskuttua: Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan verkkolehti
Ilmonen Kaisa
(Artikkeli ammattilehdessä tai kirjoitus ammatillisessa blogissa (D1))