Kalle-Antti Suominen profiilikuva
Kalle-Antti
Suominen
professori, kvanttioptiikan laboratorio
Professor, vice-rector for research

Ota yhteyttä

+358 29 450 2774
+358 40 537 3263
Vesilinnantie 5
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

kvanttioptiikka
kylmät atomit
kvanttidynamiikka
kvantti-informaatio

Biografia

Olen fysiikan professori Turun yliopistossa, vuodesta 2000 alkaen. Opiskelin teoreettista fysiikkaa Helsingin yliopistossa 1984-1992. Työskentelin väitöskirjatyön aikana 1989-1993 Teoreettisen fysiikan tutkimuslaitoksessa, joka oli Helsingin yliopiston erillislaitos, ja väittelin 1992. Olin tutkijatohtorina Oxfordin yliopistossa 1993-1995, ja palasin Helsinkiin Fysiikan laitokselle saatuani Suomen Akatemian nuoremman tutkijan paikan. Aloitin 1997 myös projektipäällikkönä upouudessa Fysiikan tutkimuslaitoksessa (HIP), ja lisäksi 1998 Akatemian vanhempana tutkijana sekä NorFAn vierailijaprofessorina Kööpenhaminan yliopistossa. Olen Turun yliopiston Fysiikan ja tähtitieteen laitoksen Kvanttioptiikan laboratorion johtaja. Vuodesta 2012 olen ollut Turun yliopiston vararehtori, vastuualueena tutkimus ja sen edellytysten kehittäminen.

Opetus

Koska olen pääasiassa vararehtorina (85 %), en tällä hetkellä tee opetustyötä lukuunottamatta jatko-opiskelijoiden ohjausta ja pro gradu -töiden tarkastusta. Aiemmin olen luennoinut aineopintojen optiikan kurssia, sekä erikoiskursseja kvanttioptiikasta ja kvantti-informaatiosta. Vuonna 2005 ilmestyi John Wiley & Sons -kustantamon julkaisemana yhdessä Stig Stenholmin kanssa tekemäni oppikirja "Quantum Approach for Informatics".

Tutkimus

Tutkimukseni kohdistuu tällä hetkellä kvanttidynamiikkaan, tarkemmin ajasta riippuviin kahden tilan kvanttisysteemeihin, jotka voivat toimia kvanttibitteinä eli kubitteina kvantti-informaatiossa ja kvanttilaskennassa. Teen myös yhteistyötä dos. Sergey Vasilievin kokeellisen tutkimusryhmän kanssa, tarkastellen kylmien vetyatomien spinien muodostamia aaltoja ja niiden kvanttimiehityksen eli magnonien muodostamia Bosen-Einsteinin tiivistymiä. Aikaisemmin olen tutkinut myös molekyylien viritystä ja kemallisten reaktioiden ohjausta femtosekuntien pituisilla laserpulsseilla, atomien laserjäähdytystä ja kylmien atomien törmäyksiä, dekoherenssia liittyen kvanttilaskentaan sekä solitonien ja vorteksien dynamiikkaa atomisissa Bosen-Einsteinin tiivistymissä. Työni on teoreettista ja laskennallista, mutta hyvin tiiviissä yhteydessä kokeisiin, ja usein yhteistyössä kokeellisten tutkimusryhmien kanssa.

Julkaisut

Järjestä:

Bose-Einstein Condensation of Magnons in Atomic Hydrogen Gas (2015)

Physical Review Letters
O. Vainio, J. Ahokas, J. Järvinen, L. Lehtonen, S. Novotny, S. Sheludiakov, K.-A. Suominen, S. Vasiliev, D. Zvezdov, V. V. Khmelenko, D. M. Lee
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))