Kati Hanhineva profiilikuva
Kati
Hanhineva
professori, elintarviketieteet

Ota yhteyttä

+358 29 450 4044
+358 50 472 1814

Biografia

Olen elintarvikekehityksen professori elintarvikekemian yksikössä Turun yliopiston biokemian laitoksella 2020 lähtien. Professuurini erityisalueena on pohjoismaiset elintarvikkeet ja niiden terveysvaikutukset. Lisäksi osa tutkimusryhmääni sijaitsee Itä-Suomen yliopistossa kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitoksella, missä toimin tutkimusjohtajana. 2019 syksystä lähtien olen toiminut myös vierailevana tutkijana (Marie Curie MoRE2020-Fellow) elintarvike- ja ravitsemustieteen yksikössä Chalmersin teknillisessä yliopistossa Göteborgissa Ruotsissa. Minulla on ravitsemus- ja elintarvikemetabolomiikan dosentuuri Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

Olen väitellyt bioteknologian alalta Kuopion Yliopistosta 2008. Vuosina 2008-2014 toimin tutkijana Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksessa Itä-Suomen yliopistossa ja kävin useilla tutkimusvierailuilla Weizmann Instituutissa Israelissa. 2014 lähtien olen toiminut elintarvike- ja ravitsemusmetabolomiikan ryhmänjohtajana ja osallistunut ja johtanut useita kansallisista ja EU-lähteistä rahoitettuja tutkimusprojekteja, mukaan lukien Akatemiatutkijan projekti 2014-2019.

Tutkimus

Tutkimukseni pääpainoalueena on elintarvikkeiden biokemiallisen koostumuksen karakterisointi ja prosessoinnin, kuten fermentaation vaikutuksen selvittäminen, keskittyen erityisesti kasviperäisen ruoan fytokemikaaliyhdisteisiin. Myöskin mielenkiintoni kohteena on suoliston mikrobiston ja ruoan vuorovaikutus, ja sen heijastuminen aineenvaihduntaan ja sitä kautta terveyteen. Tärkein tutkimuksissani käytetty menetelmä on massaspektrometri-perusteinen metabolomiikka-analytiikka, jota olen aktiivisesti kehittänyt ja hyödyntänyt useissa tutkimusprojekteissa elintarvike- ja ravitsemustieteissä, erityisesti täysjyväviljatuotteiden terveysvaikutuksiin liittyvissä tutkimusprojekteissa.

Julkaisut

Järjestä:

Metabolic changes in response to varying whole-grain wheat and rye intake (2024)

npj Science of Food
Koistinen Ville M., Haldar Sumanto, Tuomainen Marjo, Lehtonen Marko, Klåvus Anton, Draper John, Lloyd Amanda, Beckmann Manfred, Bal Wendy, Ross Alastair B., Brandt Kirsten, Fawcett Lee, Seal Chris, Hanhineva Kati
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

Cold-stimulated brown adipose tissue activation is related to changes in serum metabolites relevant to NAD+ metabolism in humans (2023)

Cell Reports
U-Din Mueez, de Mello Vanessa D, Tuomainen Marjo, Raiko Juho, Niemi Tarja, Fromme Tobias, Klåvus Anton, Gautier Nadine, Haimilahti Kimmo, Lehtonen Marko, Kristiansen Karsten, Newman John W, Pietiläinen Kirsi H, Pihlajamäki Jussi, Amri Ez-Zoubir, Klingenspor Martin, Nuutila Pirjo, Pirinen Eija, Hanhineva Kati, Virtanen Kirsi A
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

Changes in liver metabolic pathways demonstrate efficacy of the combined dietary and microbial therapeutic intervention in MASLD mouse model (2023)

Molecular Metabolism
Iannone V, Babu AF, Lok J, Gómez-Gallego C, D'Auria G, Vazquez-Uribe R, Vaaben TH, Bongers M, Mikkonen S, Vaittinen M, Tikkanen I, Kettunen M, Klåvus A, Sehgal R, Kaminska D, Pihlajamaki J, Hanhineva K, El-Nezami H, Sommer MOA, Kolehmainen M
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

Associations of altered hepatic gene expression in American lifestyle-induced obesity syndrome diet-fed mice with metabolic changes during NAFLD development and progression (2023)

Journal of Nutritional Biochemistry
Iannone Valeria, Lok Johnson, Babu Ambrin Farizah, Gómez-Gallego Carlos, Willman Roosa Maria, Koistinen Ville Mikael, Klåvus Anton, Kettunen Mikko I, Kårlund Anna, Schwab Ursula, Hanhineva Kati, Kolehmainen Marjukka, El-Nezami Hani
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))