Laura Kakkola profiilikuva
Laura
Kakkola
dosentti, Biolääketieteen laitos
laboratoriopäällikkö, Biolääketieteen laitos
Adjunct Professor

Ota yhteyttä

+358 29 450 4555
+358 46 921 4211
Kiinamyllynkatu 10
20520
Turku

Asiantuntijuusalueet

virus
virologia
immunologia
infektio

Biografia

Olen solubiologi ja kiinnostunut solunsisäisistä tapahtumista virusinfektioiden aikana, luontaisen ja opitun immuniteetin vasteista virusinfektioille, geneettisten tekijöiden vaikutuksesta infektiotauteihin ja siitä kuinka virukset pyrkivät hyödyntämään, välttämään ja estämään näitä ilmiöitä. Lisäksi olen kiinnostunut uudelleen ilmaantuvista patogeeneista, virusten seurannasta ja diagnostiikasta. Toimin Biolääketieteen laitoksen bioturvapäällikkönä ja tehtäviini kuuluu koordinoida, valvoa ja opettaa infektiivisten patogeenien (virukset ja bakteerit) kanssa työskentelyä ja valvoa vaarallisten jätteiden käsittelyä. Toimin myös tutkijana ja opetan yliopiston kursseilla, ohjaan maisteri- ja väitöskirjatyöntekijöitä ja teen itsenäistä tutkimustyötä.

Opetus

Olen suorittanut Turun yliopistossa Lääketieteellisen pedagogiikan kurssin (10 op). Olen mukana ohjaamassa mm. ammattikorkeakoulun lopputyötään ja pro gradu -työtään suorittavia opiskelijoita, sekä väitöskirjaan tähtäävää tutkimustyötä tekeviä nuoria tutkijoita. Toimin myös väitöskirjaopiskelijoiden seurantaryhmien jäsenenä. Olen pitänyt luentoja ja ohjannut laboratoriotöitä yliopiston kursseilla, sekä luennoinut erilaisissa yliopistojen seminaarisarjoissa ja ammattikorkeakoulussa.

Tutkimus

Tutkimusaiheenani on virus-soluvuorovaikutukset, kuinka virukset estävät puolustusjärjestelmän vasteita ja pystyisikö näitä tapahtumia hyödyntämään rokotteiden, lääkeaineiden tai diagnostiikan kehittämisessä. Tällä hetkellä tutkin influnessa-, filo-, flavi- ja RS-viruksia.

Julkaisut

Järjestä:

Novel activities of safe-in-human broad-spectrum antiviral agents (2018)

Antiviral Research
Aleksandr Ianevski, Eva Zusinaite, Suvi Kuivanen, Mårten Strand, Hilde Lysvand, Mona Teppor, Laura Kakkola, Henrik Paavilainen, Mira Laajala, Hannimari Kallio-Kokko, Miia Valkonen, Anu Kantele, Kaidi Telling, Irja Lutsar, Pille Letjuka, Natalja Metelitsa, Valentyn Oksenych, Magnar Bjørås, Svein Arne Nordbø, Uga Dumpis, Astra Vitkauskiene, Christina Öhrmalm, Kåre Bondeson, Anders Bergqvist, Tero Aittokallio, Rebecca J. Cox, Magnus Evander, Veijo Hukkanen, Varpu Marjomaki, Ilkka Julkunen, Olli Vapalahti, Tanel Tenson, Andres Merits, Denis Kainov
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)