Markku Lehtimäki profiilikuva
Markku
Lehtimäki
professori, kirjallisuustieteet ja kirjoittaminen
Ph.D., Professor of Comparative Literature

Ota yhteyttä

+358 29 450 4864
+358 50 355 0498
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

kertomuksen teoria
ekokritiikki
visuaalinen kulttuuri
nykyromaani
amerikkalainen kirjallisuus

Biografia

 Aiemmin olen työskennellyt Tampereen yliopistossa yleisen kirjallisuustieteen assistenttina ja yliassistenttina vuosina 2002–2012 ja sen jälkeen Itä-Suomen yliopistossa kirjallisuuden yliopistonlehtorina vuodesta 2012 alkaen, minkä lisäksi hoidin Itä-Suomen yliopiston kirjallisuuden professorin määräaikaista tehtävää vuosina 2016–2017. Toimin Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen määräaikaisena professorina lukuvuonna 2018–2019. Toukokuusta 2020 lähtien olen ollut Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori. Väittelin Tampereella vuonna 2005 yleisestä kirjallisuustieteestä ja sain oppiaineen dosentuurin vuonna 2008. Työskentelin vierailevana tutkijana Project Narrative -tutkimusohjelmassa Ohion yliopistossa, Yhdysvalloissa, vuonna 2011.

Opetus

Vastuualueelleni kuuluvat erityisesti syventävien opintojen opetus, graduseminaari, maisterivaiheen HOPS ja jatkokoulutus sekä pro gradu -tutkielmien ja väitöskirjojen ohjaus. Pidän myös erikoiskursseja omiin tutkimusaiheisiini liittyvistä teemoista kuten ekokriittisestä kirjallisuudentutkimuksesta ja retorisesta kertomusteoriasta, joissa aineisto tulee ennen kaikkea angloamerikkalaisesta kirjallisuudesta ja kirjallisuusteoriasta.


Tutkimus

Olen väitellyt amerikkalaisen ei-fiktiivisen kerronnan poetiikasta ja retoriikasta, minkä jälkeen tutkimusaiheeni ovat liittyneet amerikkalaisen kirjallisuuden ohella narratologiaan ja retoriseen kertomusteoriaan, ekokritiikkiin ja ympäristöaiheiseen kirjallisuuteen, visuaaliseen kulttuuriin ja elokuvaan sekä osittain myös suomalaiseen nykyromaaniin. Tutkimusprojektejani ovat olleet Suomen Akatemian rahoittama tutkijatohtorin projekti ”Natural Narratology, Cognitive Poetics, and Ecocriticism” (2009–2011) sekä niin ikään Suomen Akatemian rahoittama ”The Changing Environment of the North: Cultural Representations and Uses of Water” (2017–2021), parhaillaan käynnissä oleva konsortio, jonka vastuullisena johtajana toimin.

https://sites.utu.fi/aqua-cen/en/

Uudet julkaisuhankkeeni liittyvät arktisen ja pohjoisen visuaaliseen esittämiseen, narratologian ja ekokritiikin yhdistämiseen sekä kertomuksen retoriikkaan nykyromaanissa.


Julkaisut

Järjestä:

Pohjoisen muuttuva ympäristö (2021)

Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain
Lehtimäki Markku, Rosenholm Arja
(Kirjoitus tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (B1))