Mika Kallioinen profiilikuva
Mika
Kallioinen
dosentti, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
yliopistonlehtori, Arkeologia ja Suomen historia
FT, dosentti

Contact

+358 29 450 3439
+358 50 328 9409
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

taloushistoria
liiketoiminnan historia
tartuntatautien historia

Biografia

Vuonna 2000 valmistunut väitöskirjani käsitteli Turun porvariyhteisöä ja kaupan organisaatiota keskiajalla ja 1500-luvulla. Sen jälkeen olen työskennellyt Turun yliopistossa useissa eri tutkija- ja opetustehtävissä. Toimin Suomen historian yliopistonlehtorina.

Opetus

Opetuskokemusta minulle on kertynyt 1990-luvulta lähtien. Tällä vuosikymmenellä olen neljän eri opetustehtävän yhteydessä osallistunut Suomen historian opetukseen niin perus-, aine- kuin syventävien opintojen tasolla.Tutkimus

Tutkimustyössäni olen keskittynyt liiketoiminnan historiaan pitkällä aikavälillä. Erityisesti olen ollut kiinnostunut talouden instituutioiden toiminnasta: miten yrittäjät ja yritykset ovat kyenneet voittamaan yhteistyön esteenä olleen keskinäisen epäluottamuksen? Tämän pääteeman ohella olen tutkinut muun muassa tartuntatautien historiaa. Keskeistä kaikessa toiminnassani on ollut poikkitieteellinen lähestymistapa, jossa olen yhdistänyt historian ja yhteiskuntatutkimuksen menetelmiä.   

Viimeisin tutkimushankkeeni käsitteli liiketoiminnan sääntelyä pitkällä aikavälillä. Tällä hetkellä tutkin teollisuuden kartellien merkitystä Suomen taloudessa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvulla sekä perheyrittäjyyden historiaa 1950-luvulta nykypäivään.

Julkaisut

Järjestä:

Yrittäjyyden juurilla (2022)

Kallioinen Mika, Vainio-Korhonen Kirsi
(Kirjan tai muun kokoomateoksen osa (B2))