Mika Kallioinen profiilikuva
Mika
Kallioinen
dosentti, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
yliopistonlehtori, historia ja arkeologia
FT, dosentti

Ota yhteyttä

+358 29 450 3439
+358 50 328 9409
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

taloushistoria
liiketoiminnan historia
tartuntatautien historia
lamat
kartellit
perheyritykset

Biografia

Vuonna 2000 valmistunut väitöskirjani käsitteli Turun porvariyhteisöä ja kaupan organisaatiota keskiajalla ja 1500-luvulla. Sen jälkeen olen työskennellyt Turun yliopistossa useissa eri tutkija- ja opetustehtävissä. Toimin Suomen historian yliopistonlehtorina.

Opetus


Opetuskokemusta minulle on kertynyt usealta vuosikymmeneltä ja useista eri opetustehtävistä. Yliopistonlehtorina osallistun opetukseen niin perus-, aine- kuin syventävien opintojen tasolla.
Tutkimus

Tutkimustyössäni olen keskittynyt liiketoiminnan historiaan pitkällä aikavälillä. Erityisesti olen kiinnostunut talouden instituutioiden toiminnasta: miten yrittäjät ja yritykset ovat kyenneet voittamaan yhteistyön esteenä olleen keskinäisen epäluottamuksen? Tämän pääteeman ohella olen tutkinut muun muassa tartuntatautien historiaa. Keskeistä kaikessa toiminnassani on ollut poikkitieteellinen lähestymistapa, jossa olen yhdistänyt historian ja yhteiskuntatutkimuksen menetelmiä.   

Viimeisimmät tutkimushankkeeni ovat käsittelleet kartellien merkitystä Suomen taloudessa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvulla sekä perheyrittäjyyden historiaa 1950-luvulta nykypäivään. Tällä hetkellä tutkin yritysten sopeutumista 1930-luvun lamaan.

Julkaisut

Järjestä:

Yrittäjyyden juurilla (2022)

Kallioinen Mika, Vainio-Korhonen Kirsi
(Kirjan tai muun kokoomateoksen osa (B2))