Nora Schuurman profiilikuva
Nora
Schuurman
akatemiatutkija, Yleinen historia ja kulttuurihistoria
dosentti, Humanistinen tiedekunta
YTT, dosentti
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen eläintutkimus

Contact

Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Eläinsuhde
relationaalinen tila
toimijuus
ihmisen ja eläinten välinen raja
hoiva
kuolema
ekonationalismi

Biografia

Olen taustaltani maantieteilijä ja erikoistunut ihmisten ja eläinten välisten suhteiden monitieteiseen tutkimukseen. Työskentelin aiemmin Itä-Suomen yliopistossa, mutta vuodesta 2018 lähtien olen työskennellyt Turun yliopistossa akatemiatutkijana hankkeessani Lajienvälisen hoivan maisemat: ihmisen ja eläimen välinen raja eläintenhoidon käytännöissä (2018--2023). Olen yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen dosentti Turun yliopistossa sekä eläinmaantieteen dosentti Itä-Suomen yliopistossa, ja johdan Turun yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen verkostoa (TYKE).

Tutkimus

Tutkimuksessani olen kiinnostunut ihmisten ja eläinten välisistä suhteista tilallisesta näkökulmasta, erityisesti hevos- ja lemmikkikulttuurissa. Olen tutkinut lajienväliseen hoivaan, eläinten hyvinvointiin ja kuolemaan liittyviä kulttuurisia käsityksiä ja käytäntöjä sekä niihin liittyen eläinten toimijuutta, ihmisten ja eläinten välistä rajaa, performatiivisuutta, tunteita, tietoa ja asiantuntijuutta sekä eläimiä koskevia ekonationalistisia diskursseja.

Olen soveltanut tutkimuksessani erilaisia laadullisia menetelmiä ja käyttänyt aineistona esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluja ja blogeja, kokemuskertomuksia, valokuvia, videoita ja haastatteluja. Työni keskittyy eurooppalaisiin konteksteihin, pääasiassa Suomeen ja Britanniaan.

Julkaisut

Järjestä:

Johdanto (2020)

Schuurman Nora, Räsänen Tuomas
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))