Nora Schuurman profiilikuva
Nora
Schuurman
dosentti, humanistinen tiedekunta
historia ja arkeologia
YTT, dosentti
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen eläintutkimus, kulttuurinen metsäntutkimus

Ota yhteyttä

Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Eläinsuhde
metsäsuhde
koti
relationaalinen tila
toimijuus
ihmisen ja eläinten välinen raja
hoiva
kuolema
ekonationalismi

Biografia

Olen taustaltani maantieteilijä ja erikoistunut ihmisten ja eläinten välisten suhteiden monitieteiseen tutkimukseen. Olen työskennellyt Turun yliopistossa vuodesta 2018 lähtien, parhaillaan Koneen Säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessani Jaetut polut: Metsä monilajisena kotina (2023-2027) ja sitä ennen akatemiatutkijan hankkeessani Lajienvälisen hoivan maisemat: ihmisen ja eläimen välinen raja eläintenhoidon käytännöissä (2018-2023). Tätä ennen työskentelin Itä-Suomen yliopistossa ihmisen ja hevosen suhdetta (Suomen Akatemia) sekä eläinten kuolemaa (Koneen Säätiö) tutkivissa hankkeissa. Olen yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen dosentti Turun yliopistossa sekä eläinmaantieteen dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Vuosina 2018-2022 johdin Turun yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen verkostoa (TYKE).

Tutkimus

Tarkastelen tutkimuksessani ihmisten ja eläinten välisiä suhteita kulttuurisesta ja tilallisesta näkökulmasta. Tämänhetkisessä hankkeessani tutkin kokemuksia metsästä monilajisena kotina. Aiemmin olen tutkinut lajienväliseen hoivaan, eläinten hyvinvointiin ja kuolemaan liittyviä kulttuurisia käsityksiä ja käytäntöjä sekä niihin liittyen eläinten toimijuutta, ihmisten ja eläinten välistä rajaa, performatiivisuutta, tunteita, tietoa ja asiantuntijuutta sekä eläimiä koskevia ekonationalistisia diskursseja.

Olen soveltanut tutkimuksessani erilaisia laadullisia menetelmiä ja käyttänyt aineistona esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluja ja blogeja, kokemuskertomuksia, valokuvia, videoita ja haastatteluja. Työni keskittyy eurooppalaisiin konteksteihin, pääasiassa Suomeen ja Britanniaan.

Julkaisut

Järjestä:

Multispecies homescapes (2024)

Progress in Human Geography
Schuurman Nora
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))