Pekka Peljo profiilikuva
Pekka
Peljo
apulaisprofessori II vaihe, Materiaalitekniikka
D.Sc. (Tech.)
Materiaalitekniikka

Ota yhteyttä

+358 29 450 3548
+358 50 505 3228

Asiantuntijuusalueet

energian varastointi
akut
virtaus-akut
sähkökemia

Biografia

Valmistuin kemian tekniikan diploma-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 2009 pääaineenani fysikaalinen kemia, ja väittelin tekniikan tohtoriksi Aalto-yliopistosta 2013. Sen jälkeen vietin yhteensä 5 vuotta tutkijan Ecole Polytechnique Federale de Lausannessa Sveitsissä. Vuonna 2018 palasin Suomeen Akatemiatutkijana, jolloin perustin oman tutkimusryhmäni Aalto-yliopistoon. Syksyllä 2020 aloitin Turussa materiaalitekniikan apulaisprofessorina, ja siirsin ryhmäni Turkuun. 

Opetus

Lukuvuotena 2020-2021 mina opetan seuraavia kursseja:

MTEK002 Materiaalitekniikka 2

MTEK014 Electrical Energy Storage Systems


Tutkimus

Tavoitteeni on kehittää akkuja varastoimaan tuuli- ja aurinkoenergiaa. Näissä akuissa tärkein ominaisuus on hinta koko elinkaaren aikana, ei niinkään energiatiheys. Tutkimuksessani hyödynnetään kehittyneitä laskennallisia työkaluja, kuten koneoppimista, uusien kiinnostavien molekyylisen löytämiseksi. Kehitämme myös tapoja hyödyntää kiinteitä materiaaleja virtaus-akuissa. Tässä fokuksena on kehittää metodologioita ymmärtämään varauksensiirtoa, sekä auttaa ymmärtämään, miksi akut lakkaavat toimimasta. 
Muita kiinnostuksen kohteita ovat sähkökemian perustutkimus, fotokemiallinen vedyn tuotanto, ja lämmön tuotanto metallihydrideillä. 

Julkaisut

Järjestä:

Ionosomes: Observation of Ionic Bilayer Water Clusters (2021)

Journal of the American Chemical Society
Deng Haiqiang, Peljo Pekka, Huang Xinjian, Smirnov Evgeny, Sarkar Sujoy, Maye Sunny, Girault Hubert H, Mandler Daniel
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)