Pia Koivunen profiilikuva
Pia
Koivunen
yliopistonlehtori, Yleinen historia ja kulttuurihistoria
PhD, Senior Lecturer, European and World History
Tutkimusryhmä: Mission Finland. Suomi kylmän sodan kulttuuridiplomatian kohteena

Ota yhteyttä

+358 29 450 4411
+358 50 572 4656
Vatselankatu 2
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Kansainvälinen historia
transnationaali historia
Venäjän ja Neuvostoliiton historia
kulttuuridiplomatia
megatapahtumat
näyttelyt
museot
matkailun historia
nuoriso ja nuoruus
kansainväliset järjestöt
historiapolitiikka
muistin politiikka
muistitietotutkimus
kulttuurinen kylmä sota
Komsomol
WFDY
IUS

Biografia

Valmistuin tohtoriksi historian oppiaineesta Tampereen yliopistossa 2014. Väitöskirjani käsitteli Neuvostoliiton kulttuuridiplomatiaa ja kulttuurivaihtoa maailman nuorisofestivaaleilla kylmän sodan ensimmäisinä vuosikymmeninä. Väittelyn jälkeen työskentelin Tampereen yliopiston tutkijakollegiumissa sekä yliopistonlehtorin sijaisena historian oppiaineessa. Turun yliopistoon siirryin elokuussa 2017.

Suomen akatemian tutkijatohtoriprojektissani (2017-2020) tutkin megatapahtumien hyödyntämistä Neuvostoliiton ja Venäjän kulttuuridiplomatian välineinä. Megatapahtumilla viitataan kansainvälisesti ja kansallisesti merkittäviin, suuriin tapahtumiin, kuten olympialaisiin, maailmannäyttelyihin ja jalkapallon mm-kisoihin. Tutkimukseni keskittyi erityisesti megatapahtumien isännöintiin liittyviin keskusteluihin ja määrittelyihin. Miksi megatapahtumia halutaan isännöidä ja mitä niiden kautta tavoitellaan?

Syksystä 2020 olen toiminut yleisen historian yliopistonlehtorina. Lisäksi johdan nelivuotista akatemiahanketta Mission Finland. Cold War Cultural diplomacy at the crossroads of East and West.

Tutkimus

Tällä hetkellä johdan Suomen akatemian rahoittamaa hanketta Mission Finland. Cold war cultural diplomacy at the crossroads of East and West. Hankkeessa tutkitaan kylmän sodan supervaltojen ja niiden liittolaisten Suomeen kohdistamaa kulttuuridiplomatiaa ja propagandaa. Projektin keskiössä ovat näyttelyt, taidekiertueet, kulttuuritapahtumat, kielten opetus, mediaan vaikuttaminen ja kansalaisjärjestötoiminta. Tavoitteenamme on selvittää, kuinka Suomeen ja suomalaisiin pyrittiin vaikuttamaan kulttuurin ja taiteiden kautta.

Oma osatutkimukseni hankkeessa tarkastelee Tampereen Lenin-museon roolia Neuvostoliiton Suomeen kohdistuneessa kulttuuridiplomatiassa. Tutkin, millä tavoin Moskova oli kytkeytynyt museon toimintaan ja miten museon rooli Suomen ja Neuvostoliiton välisissä suhteissa näyttäytyi Moskovasta katsottuna. Lisää tietoa hankkeestamme: https://missionfinland.utu.fi/hanke/

Tutkimusintresseihini kuuluvat myös kulttuurinen kylmä sota, nuoruuden ja nuorisojärjestöjen historia, valtiovierailut kulttuurivaihdon näkökulmasta, matkailun historia sekä muistitietotutkimus.

Julkaisut

Järjestä: