Satu Lahti profiilikuva
Satu
Lahti
professori, hammaslääketieteen laitos
Professor, PhD, Dental Specialist in Public Health, DDS

Ota yhteyttä

+358 29 450 2417
+358 40 701 2386
Lemminkäisenkatu 2
20520
Turku

Asiantuntijuusalueet

Hammashoitopelko
Suunterveyteen liittyvä elämänlaatu
Suunterveyden edistäminen

Biografia

Lisätietoa löydät liitteistä löytyvistä lyhyestä CV:stäni ja listaamistani 20 parhaasta julkaisustani. 

Opetus

Vastaan oppiaineeni peruskoulutuksesta ja tieteellisestä jatkokoulutuksesta. Toimin terveydenhuollon erikoishammaslääkärikoulutuksen vastuuhenkilönä Turun ja Tampereen yliopistoissa. Olen toiminut opetuksesta vastaavana varajohtajana Oulun ja Turun yliopistoissa. Minulla on pedagogista koulutusta ja olen suorittanut hammaslääkärikouluttajan erityispätevyyden.

Tutkimus

Tärkeimmät tutkimushankkeet selvittävät hammashoitopelkoa, suunterveyteen liittyvää elämänlaatua, lasten ja nuorten terveyskäyttäytymistä sekä kouluja suunterveyttä edistävinä toimijoina. Tutkimusta tehdään hyödyntäen laajoja kansallisia aineistoja yhteistyössä FinnBrain kohorttitutkimuksen (www.finnbrain.fi), Terveys 2000 ja 2011 -hankkeiden, Pohjois-Suomen kohortti 1966 –tutkimuksen yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa.

Aikuisten hammashoitopelosta selvitetään pelon esiintyvyyttä ja sen muutosta sekä pelkoon liittyviä tekijöitä, kuten suunterveyttä, suunterveyteen liittyvää elämänlaatua, terveyskäyttäytymistä ja psyykeen piirteitä. Lasten hammashoitopelosta selvitetään pelon synty- ja välittymismekanismeja perheen sisällä. Tavoitteena on oppia hammashoitopelon syvällisen ymmärtämisen lisäksi oppia ehkäisemään pelon syntymistä.

Julkaisut

Järjestä:

Suunterveys terveystiedon opetuksessa (2023)

Suomen Hammaslääkärilehti
Korkiamäki Ida, Peltola Jenni, Lahti Satu
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))