Susanna Kortesluoma profiilikuva
Susanna
Kortesluoma
erikoistutkija, väestötutkimuskeskus
PhD

Contact

+358 44 565 5591
Kiinamyllynkatu 10
20520
Turku

Asiantuntijuusalueet

kortisoli
kortisoni
DHEA
stressin säätely
HPA-akseli
sikiöajan ohjelmoituminen
raskausajan masennus
raskausajan ahdistus

Biografia

Työskentelen erikoistutkijana FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa Väestötutkimuskeskuksessa. Olen mukana tutkimushankkeessa Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (R-to-B), mikä on osa STN:n YOUNG ohjelmaa. Jatkan myös muissa FinnBrain-projekteissa liittyen raskausajan stressiin, vauvojen stressinsäätelyyn ja suolistomikrobistoon, hiushormonimittauksiin ja Covid-19 pandemian stressitekijöihin henkilökohtaisilla tutkimusapurahoilla.

Väittelin aiheesta Äidin raskausajan stressin yhteys vauvan kortisolistressivasteen kehitykseen ja toimintaan FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa ja Turun kliinisessä tohtoriohjelmassa (TKT).

Opiskelin lääkekehitystä terveyden biotieteiden koulutusohjelmassa ja valmistuin filosofian maisteriksi Turun yliopistolta farmakologian, lääkekehityksen ja lääkehoidon oppiaineesta.

Tutkimus

Väitöskirjassani tutkin äidin raskausajan masennus- ja ahdistusoireilun vaikutuksia vauvan stressinsäätelyjärjestelmän hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akselin (HPA-akseli) toimintaan ja kehitykseen. Tutkimus on osa FinnBrain-syntymäkohorttia.

Laajennan post doc -tutkimuksissani aihetta selvittämällä vauvojen stressinsäätelyjärjestelmän ja suolistomikrobiston toiminnan ja kehityksen merkitystä lapsuuden käytös- ja tunne-elämän häiriöiden synnylle lapsilla, jotka ovat altistuneet äidin raskausajan mielialaoireilulle.

Lisäksi yhdessä projektissa selvitämme lapsiperheissä pitkän aikavälin stressihormonien eritystä liittyen koronapandemian aikaisiin stressaaviin tilanteisiin ja näiden yhteyttä vanhempien ja lasten psyykkiseen hyvinvointiin.

Julkaisut

Järjestä: