Tiina Käpylä profiilikuva
Tiina
Käpylä
yliopisto-opettaja, Median, musiikin ja taiteen tutkimus
FT

Contact

+358 29 450 3434
+358 50 328 9402
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Etnografinen musiikintutkimus
kulttuurinen musiikintutkimus
etnomusikologia
etnologia
etnografia
etnografinen kenttätyö
nuorisotutkimus
sukupuolentutkimus
kulttuurikriittinen tutkimus
feministinen tutkimus
arki
teknologia

Biografia

Tutkija, tuottaja ja tietokirjoittaja. Olen työskennellyt sekä Turun yliopistolla että freelancerina ja yrittäjänä.

Opetus

Olen opettanut musiikkitieteessä etnografista kenttätyötä sekä omana kurssina että luennoinut aiheesta muiden kursseilla. Luennoin eri kursseilla ja tapahtumissa myös nuorisotutkimuksen ja musiikintutkimuksen tekemisestä, metallimusiikista, äärimetallista sekä väitöstutkimukseni aihepiireistä.

Lisäksi ole toiminut MeMuTa -oppiaineryhmän kurssivastaavana ja aloitan musiikkitieteen yliopisto-opettajan määräaikaisen työsuhteen 1.11.2020.

Tutkimus

Väittelin filosofian tohtoriksi joulukuussa 2018. Väitöstutkimukseni otsikko on: Bändissä ja Vimmassa. Sosiaalinen sukupuoli arjesta esiintymislavalle turkulaisten nuorten bändiharrastuksissa. Väitöstutkimukseni edustaa monitieteistä tutkimusta, jossa kulttuurinen ja etnografinen musiikintutkimus yhdistyvät nuorisotutkimukseen ja sukupuolentutkimukseen.

Väitöksen jälkeen on kirjoittanut populaaria tietokirjaa Anna-Elena Pääkkölän kanssa, sen työnimi on Lailasta Almaan, populaarimusiikkikenttä 1950-luvulta nykypäivään naistoimijoiden silmin. Kirja jatkaa Musiikkimuseo FAME:en vuoden 2019 kuluessa tuottamaani naisten populaarimusiikkitoimijuutta käsittelevän näyttelyn työtä. Kirja ilmestyy vuoden 2021 aikana ja sitä on rahoittanut mm. Tieteellisten seurain neuvottelukunnan myöntämä Tiedonjulkistamisen apuraha. Tulevaisuudessa tutkin myös naisten toimijuutta ja työuria musiikkiteollisuudessa Emil Aaltosen säätiön myöntämällä Nuoren tutkijan apurahalla.

Julkaisut

Järjestä: