Timo
Virtanen
Kulttuurien tutkimus

Contact

+358 29 450 3410
+358 50 328 9028
Kaivokatu 12
20520
Turku

Asiantuntijuusalueet

kaupunkitutkimus
kaupunkijoki
Aurajoki
muistitieto
visuaalinen kulttuuri
arkielämän teknologia
teollinen kulttuuriperintö
esineellinen kulttuuri
puhelin

Biografia

FL Timo J. Virtanen (1956), turkulaistunut porilainen. Vaimo Maarit Keto-Seppälä, pojat Juho (-91) ja Otso (-94). Toimin Turun yliopiston kansatieteen oppiaineen (European ethnology) lehtorina.  Myös etnoarkeologinen näkökulma kiinnostaa. Työmaailmassa vastannut pitkään oppiaineen ja oppiaineryhmän valintakokeesta sekä lukiolaisille annetusta infosta. Tutkintovaatimusten osalta erityisesti aineopintojen vastuu, mutta useita kursseja myös oppiaineryhmän yhteisissä perusopinnoissa (visuaalinen, arki, esine). Myös graduohjausta ja niiden tarkastamista.  Olen pyrkinyt vuosien varrella erityisesti yhdistämään tutkimusta opetukseen ja käyttämään tässä YVV-sektoria apuna (Esim. Turku2011 Muistihuone-projekti). Entisenä museotyöläisenä (mm. Satakunnan Museo, Kankaanpään kaupunginmuseo) olen pyrkinyt myös säilyttämään alan verkostoja ja kytkemään niitä nykypäivän toimintaan. Esimerkkinä aineopintojen aineellisen kulttuurin valtakunnallinen verkkokurssi.  Hankepuolella vuonna 2019 päällimmäisenä on Ilmar Talve 100-projekti (Legacies of Talve).

Olen toiminut mm. Ethnos ry:ssä, Turun MatkailuAkatemiassa ja Turku2011 kulttuuripääkaupungin seurantaryhmässä.  Tieteellisiä ja populaareja teoksia ja artikkeleita mm. englanniksi, venäjäksi, saksaksi, unkariksi ja ranskaksi.  Pitkäaikainen vastuu oppiaineen kansainvälisestä vaihdosta. Omat vaihdot mm. Viro, Unkari ja Serbia.  Unkarin kansatieteellisen seuran kirjeenvaihtajajäsen. Vapaa-ajan puolella kiinnostuksen kohteita ovat mm. puhelimen historia sekä yleisesti esineellisyys; grafiikka; koris/jalkapallo valmennus; puutarha; omakotitalon remontit.

Opetus

Lukuvuonna 2018-2019 oppiaineryhmän yleisopintojen osia (useiden luennoitsijoiden kurssit). Kansatieteen opetusta ensimmäisen vuoden opiskelijoille mm. visuaalinen, arki ja esineellisyys teemaisissa kursseissa.  Aineopinnoissa mm. kaupunkikurssi, joka on integroitu Turun kaupunkitutkimusohjelmaan sekä proseminaari/kandidaattitutkielma kurssi.  Tärkeän osan on jo vuosia muodostanut kenttätyökurssi ja siihen liittyvä etnografisten menetelmien harjoittelu. Luentojen lisäksi kurssi on useimmiten nidottu olemassa olevaan ja ulkopuolelta rahoitettuun projektiin. Vuonna 2018 kohteena oli Ruissalo-yhdistys ja elämä saarella. Muita kohteita viime vuosina ovat olleet mm.  Paimionjoen Juvan voimala, Liedon keskustan asutus ja Aurajoki. Satunnaisesti harjoittelujakso on voitu järjestää esim. kansainvälisen kenttäkurssin muodossa (mm. Szentes/Unkari; Inkerin kylät). Syventävissä opinnoissa graduohjaus ja arvostelut sekä työelämä/pakollinen harjoittelukurssi. Useimmille kursseille on lisätty kampuksen ulkopuolisia demo-vierailuja: Arki-kurssi vierailee EKO-torilla, esineen oppilaat Tuomiokirkkomuseossa ja visuaaliset tekevät valokuvaus/video-harjoitteen kaupungilla (2018 Runosmäen lähiössä).

Tutkimus

Valtaosa tutkimuksesta on liittynyt tavalla tai toisella kaupunkiin (myös kaikki opinnäytteet). Tällä hetkellä tekeillä verkkoartikkeli ”Talven kaupungit”, joka tarkastelee ensimmäisen professorimme elämänpolkua ja erityisesti Itämeren kierrosta: Inkeri, Viro, Saksa, Ruotsi, Suomi.  Varhainen tutkimus kohdentui paljolti Poriin ja myöhemmin myös yleisesti suomalaisen kaupunkikansatieteen kysymyksenasetteluun ja kehittymiseen.  Kaupungin representaatiota lähestytään mm. kaupunkielokuvien analyysissa (WiderScreen). Kaupunkijoki ja erityisesti Aurajoki on ollut sekä projektiluonteisena kohteena että artikkelien aiheena.  Arkielämän teknologinen näkökulma näkyy puhelinteksteinä ja visuaalinen kohde mm. tatuoinnin ja graffitien teemoina.  Parhaillaan käytössä oleva valintakoekirja ”Askelia kulttuurientutkimukseen” on useammassakin luvussa omaa tuotantoa.  Mainittu Turku2011 kulttuuripääkaupunkivuosi ja -toiminta tuotti jokiprojektin puitteissa artikkeleita.  Perinteinen tutkimus on laajentunut mm. Lempiäisten suvun projektissa muistitiedon ja visuaalisen yhdistämiseksi (kognitiivinen kartoitus).

Julkaisut

Järjestä:

Esipuhe (2017)

Hanneleena Hieta, Aila Nieminen, Maija Mäki, Katriina Siivonen, Timo J. Virtanen
(Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (D2))

Rajaamatta, Etnologisia keskusteluja (2017)

Hanneleena Hieta, Aila Nieminen, Maija Mäki, Katriina Siivonen, Timo J. Virtanen
(Toimitustyö ammatilliselle lehdelle, kokoomateokselle tai konferenssijulkaisulle (D6))

Jääkaappi ja jäät kaapissa (2017)

Arjen teknologiat - 100 vuotta mennyttä ja tulevaa
Timo J. Virtanen
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1))

Arki, juhla ja pyhä (2015)

Pasi Enges, Tiina Mahlamäki, Timo J. Virtanen
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))

Opintopoluilta työelämään (2015)

Hänninen Kirsi, Kouri Jaana, Kyyrö Jere, Tolonen Pekka, Virtanen Timo J
(Kirjan tai muun kokoomateoksen osa (B2))