Ulkomaantoimittaja Mika Hentunen oppi Turun kauppakorkeakoulusta suoraviivaisuutta ja kiteyttämisen taitoa

Mika Hentunen on tehnyt pitkän uran YLEn ulkomaantoimittajana. Työ on vienyt häntä ympäri maailmaa ja moniin suuriin uutistapahtumiin. Työssä parasta on jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen. Uransa aikana hän on hyödyntänyt Turun kauppakorkeakoulun kansainvälisen markkinoinnin opinnoista saamaansa oppia ”Sano se yhdellä lauseella”.

Mika Hentunen

Kerro tehtävistä, joissa työskentelet tällä hetkellä.

Olen YLE:n ulkomaantoimittaja. Nykyinen pestini Nato-erikoistoimittajana vaihtuu kesän aikana Aasian kirjeenvaihtajaksi, missä asemapaikakseni tulee Peking. Olin aiemmin Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana kahteen otteeseen, yhteensä kymmenen vuotta. Olen myös asunut ja työskennellyt toimittajana Saksassa, Ranskassa, Belgiassa ja Etelä-Koreassa.

Minkälainen on työpäiväsi?

Se vaihtelee täysin uutistilanteen ja työtehtävien mukaan. Kirjeenvaihtajalla tai erikoistoimittajalla ei ole tyypillistä työpäivää. Silloin, kun on uutistapahtuma päällä ja olen juttukeikalla, työpäivä saattaa venyä 16-tuntiseksi. Toisaalta saatan lorvia monta päivää Helsingissä tekemättä juuri mitään. Yritän elää muuten mahdollisimman säännöllisesti, kuntoilla ja lukea.  

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Monipuolisuus. Vaikka olen tehnyt lähes koko urani ulkomaantoimittajan työtä, uudet maat ja mantereet pakottavat opiskelemaan ja kehittämään itseään.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?

Omien vahvuuksiensa ja puutteidensa tunnistaminen, mahdollisimman realistisen omakuvan   muodostaminen ja itsensä kehittäminen. Tajusin reilut kymmenen vuotta sitten, että minun on kehitettävä kirjoitustaitoani, koska rajat sähköisiin medioihin ja printtiin toimittamisen välillä ovat poistuneet. Pitää osata olla sekä kameran edessä että sen takana ja lisäksi kirjoittaa. Kaunokirjallista erityislahjakkuutta ulkomaantoimittaja ei tarvitse, mutta hänen pitää pystyä tuottamaan hyvää asiatekstiä mahdollisimman nopeasti. Jos tekstin tuottaminen on vaivalloista, hukka perii tässä ammatissa, vaikka olisi kaikilta muilta osin loistava ihminen.  

Miten päädyit opiskelemaan Turun yliopistoon alaasi? Millaisia valmiuksia opintosi on sinulle antanut?

En ollut varma mitä haluan tehdä isona. Olin ollut Länsi-Saksassa vaihto-oppilaana ja siihen aikaan Turun kauppakorkeakoulun ulkomaankaupan linjalle oli kielikoe, jossa saksasta sai lisäpisteitä. Hain siksi sinne.

Opin kansainvälisen talouden ja liike-elämän perusteet. Tutkivat toimittajat tietävät, että kaikki löytyy taseesta. Oli sitten kyseessä taloyhtiö tai valtio, tutkiminen kannattaa aloittaa tilinpäätöksestä. Sieltä löytyy sekä olennainen että epäilyttävä tieto.  

Mikä oli parasta opinnoissa? Mikä tapahtuma/hetki opintojen varrelta oli merkityksellinen sinulle?

Opiskelu oli tutkintoon tähtäävää ja suhteellisen mielekästä. Sain opiskella kieliä enemmän kuin varmaankaan missään muualla kielten pääaineopintoja lukuun ottamatta. Merkityksellisin hetki oli kaikesta mielekkyydestä huolimatta se, kun kävelin ulos viimeisestä tentistä tietäen, että läpi menee. Se oli Suomen Münchenin konsulaatissa, missä sain tenttiä rästiin jääneen perusopintojen laskentatoimen jatkokurssin!  

Kohtasitko haasteita opintojesi aikana? Miten pääsit haasteista eteenpäin?

Kävin toisena vuotena läpi kriisin. Opiskelut eivät kiinnostaneet, tuntui, että minun pitäisi vaihtaa alaa ja kaupunkia. Otin välivuoden ja kävin intin. Siellä päätin, että laitan joka tapauksessa KTM-tutkinnon kasaan ja opiskelen sen päälle journalistiikkaa ja/tai yhteiskuntatieteitä. Sen teinkin sitten myöhemmin Pariisissa.

Miten opintosi ovat valmentaneet sinua nykyisiin työtehtäviin?

Vahvuuteni toimittajana on mielestäni suoraviivaisuus ja kiteyttämisen taito, jota opin nimenomaan kauppakorkeakoulussa. Pääaineeni oli kv. markkinointi, sivuaineeni viestintä. Markkinoinnin opit ovat suoraan sovellettavissa toimittamiseen. Toimittajan pitää osata myydä aiheensa ja kertoa se vetävästi erilaisille yleisöille. Kauppakorkeassa oppimani slogan on ”Sano se yhdellä lauseella.” Se pätee yhtä hyvin lyhyeen uutissähkeeseen kuin väitöskirjan tekemiseen.

Millainen suhde sinulla on kehittynyt Turun yliopistoon valmistumisen jälkeen? Mikäli olet osallistunut alumnitoimintaan, kerro kokemuksistasi.

Turkuun on aina kiva palata. Suhteeni kauppakorkeakouluun on lämmin.  Alumnitoimintaan olen osallistunut vaihtelevasti. Kohokohtana oli valinta vuoden alumniksi 2020.  

Mitä sanoisit opiskelijaitsellesi? Vinkkisi opiskelijoille opintoihin/työelämään liittyen?

Opettele tekemään töitä säännöllisesti ja vähissä erissä. Aloita heti, tee pienissä osissa, niin ettei homma jää viime tippaan. ”Joka päivä edes vähän” on toinen mottoni, jonka opin kantapään kautta kauppakorkeakoulussa. Olen kirjoittanut viisi kirjaa metodilla ”vähintään tunti päivässä”. Ei tullut burnoutia ja aikataulut viimeistä kirjaa lukuunottamatta pitivät kutinsa.

Lue paljon. Kaikenlaista tekstiä, mutta varsinkin kaunokirjallisuutta. Se avartaa ajattelua, parantaa keskittymiskykyä ja kehittää kaikkia viestintätaitojasi. Valitsemastasi alasta riippumatta kiität minua keski-ikäisenä, jos noudatat tätä neuvoa.

Lempikappale opiskeluaikoina/kappale, joka kuvaa opiskeluaikaasi?

Van Halen: Jump.