Keskuksemme on mukana useissa erilaisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa, jotka liittyvät ruokaan, ravitsemukseen, terveyteen, kestävään kehitykseen ja ruokaketjun kehittämiseen. Tutustu hankkeisiin tarkemmin alla!
BIODIFUL-konsortion tieteellinen ja yhteiskunnallinen tavoite on tukea ja mahdollistaa muutosta kohti luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa johtajuutta sekä yksilö-, organisaatio- että yhteiskuntatasoilla. Hankkeessa keskitytään erityisesti ruokajärjestelmään ja luonnon virkistyskäyttöön.
Yhteyshenkilö: Saska Tuomasjukka, saska.tuomasjukka@utu.fi
Kalalla ja kaikilla sen osilla - mukaan lukien suomut, nahka, pää, ruodot ja sisäelimet - on potentiaalia erilaisten tuotteiden raaka-aineiksi. Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmassa satsataan nyt uusien prosessien ja tuotteiden kehittämiseen jotta silakan, muiden vähempiarvoisten kalojen ja sivuvirtojen käyttämättä jäänyt potentiaali voidaan saavuttaa. Tavoitteena on koko kalan hyödyntäminen korkea-arvoisempien tuotteiden valmistamiseksi ja sen myötä alan kannattavuuden parantaminen.
Aiempina ohjelmavuosina syntynyt elintarviketeknologian ja kuluttajatutkimuksen alan tutkijoiden yhteistyöverkko tarjoaa vahvan pohjan uuden työn jatkolle. Tutkimusyhteistyön tuloksena on syntynyt uutta tietoa potentaalisista uusista tuotteista ja tuotantoteknologioista, joita on siirretty yritysten käyttöön. Puhidstamattomasta pikkukalasta valmistettu korkealaatuinen nyhtökala herätti aikaisemmin mielenkiinto niin yrityksissä, mediassa kuin laajemminkin. Uusien marinointi- ja käymismenetelmien kehittäminen johtivat uusiin maukkaisiin kalatuotteisiin. Suomuista valmistettiin mautonta ja hajutonta liivatetta. Lisäksi saatiin lupavia tuloksia kalojen nahkan ja pään sopivuudesta proteiinin valmistukseen.
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, mutta myös muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.
Ohjelmalla on neljä painopistealuetta:
1) kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun,
2) kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen,
3) kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen,
4) verkostomaisen yhteistyön kehittäminen.
BP 3.0 -ohjelma tukee Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteita kaksinkertaistaa kotimaisten kalojen käyttö ja lisätä kotimaisen tuotannon arvoa.
Partnerit
Aktion Österbotten (hallinnoija)
Luonnonvarakeskus
Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy
Turun Yliopisto
Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)
Rahoittaja
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahasto
Kesto
7.6.2023-30.6.2026.
Budjetti
1.3 miljoonaa euroa.
Yhteyshenkilö
Anu Hopia (anuhop@utu.fi)


Dining Flow -hankkeessa parannetaan ruokailijoiden ja palveluntarjoajien kokemuksia, ja lisätään kestävyyttä itsepalveluravintoloissa (Self Service Restaurant, SSR). Palveluntarjoajille tarjotaan konkreettisia datalähtöisiä päätöksenteon tukityökaluja ja -ratkaisuja, jotka syntyvät yhdistäen ruokailijoiden toiminnan ja kokemusten tutkimusta itsepalveluravintoloiden sidosryhmiltä, laitteistoilta ja ympäristöltä (eli rakennuksilta ja niiden käyttäjiltä) saatavaan dataan.

FinFoodNet-hankkeen tavoitteena on tukea ja rohkaista suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen. Hankkeessa rakennetaan alueiden välinen verkosto ”Finnish Food Cities and Regions”, joka tiivistää yhteistyötä ruoka-alalla kaupunkien, TKI-toimijoiden sekä yritysten välillä.
Tavoitteena on:
tunnistaa ja vahvistaa eri alueiden osaamista ja kehitysalustoja
tehdä näkyväksi alueellisia osaamisprofiileja ja tiivistää alueiden välistä yhteistyötä
katalysoida vientiä palvelevia TKI-klustereita ja kehittämishankkeita
vahvistaa yhteistyötä kansainvälisten TKI-verkostojen suuntaan ja tuottaa lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille.
Työpaketit
TP1: Kansainvälistyvän ruoka-alan alueelliset osaamisprofiilit ja kansallinen kokonaiskuva
TP2: Yritykset kansainvälistyvän ruokaekosysteemin ytimessä
TP3: Kansainvälistyvän ruokaekosysteemin kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen
TP4: Kokonaiskoordinaatio ja viestintä
Toteuttajat
Hanke toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen, Into Seinäjoki Oy:n, LAB-ammattikorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Vantaan kaupungin kanssa.
Kesto
1.1.2025 – 31.12.2026
Rahoitus
Pirkanmaan liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuen. Hanke toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa. Hankkeen kokonaisbudjetista (750 000 €) aluekehitysrahaston osuus on yhteensä 75 %.
Lisätietoja
Ella Koivuniemi, elmkoi@utu.fi
Sini Laikola, sini.laikola@utu.fi
Hanke on päättynyt.
Hiililounas-hankkeessa tuotetaan hiilijalanjälkitietoa kotimaisista kasviproteiineista ja kehitetään joukkoruokailuun ravitsemukseltaan täysipainoisia ja pienemmän hiilijalanjäljen omaavia lounasruoka-annoksia.
Yhteyshenkilö: Emma Sivula, emma.sivula@utu.fi
Kestävään ruokajärjestelmään keskittyvä koulutuskokonaisuus toisen asteen oppilaitoksille. Hankkeessa kehitetään ammatillisen koulutuksen opettajille, entistä parempia valmiuksia opettaa ruuasta vihreiden arvojen ja kestävän kehityksen näkökulmasta; muutoksesta elämäntyylissä, kulutuksessa ja tuotannossa. Hankkeessa testataan ja luodaan kaikille avoimesti saatavilla olevia koulutusmoduuleja ja -materiaaleja hyödynnettäväksi ammatillisessa koulutuksessa sekä lisäämään tietoutta esim. ruokahävikistä myös kansalaisten parissa.
Yhteyshenkilö: Nanna Rintala, nanna.rintala@utu.fi

Suomalaiselle kuluttajalle kalan tuoreus on aina ollut laadun tae. Vähittäismyymälöiden kalatiskeiltä saa kuitenkin harvoin samana päivänä pyydettyä kalaa, koska luonnonkalan logistinen ketju on usein hyvin pitkä. Tuoreesta kalasta voidaan kuitenkin valmistaa pakastefileitä, joiden säilyvyysaika on huomattavasti tuoreita fileitä pidempi.
PFAS-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia orgaanisia yhdisteitä, jotka hajoavat hitaasti. PFAS-yhdisteistä on muodostumassa Itämeren kalalle suuri laatuongelma, joka voi estää tai vaikeuttaa kalan käyttöä. Monissa kalalajeissa on todettu rajaarvoihin nähden suuria pitoisuuksia. Pääosa Itämeren kalasta käytetään kalajauhon raaka-aineena, eikä vielä tunneta miten PFAS-yhdisteet saadaan poistettua kalajauhotuotannossa.
Hanke toteutetaan kahtena osakokonaisuutena, joista toinen keskittyy pakastuksen hyödyntämiseen kotimaisen kalan tarjonnan tasaamiseksi vähittäiskauppamarkkinoilla ja toisessa testataan teknologisia keinoja PFAS-yhdisteiden poistamiseksi kaloista kalajauhoa mallina käyttäen.
Hankkeen koordinaattorina on Österbottens Fiskarförbund, osatoteuttajina ovat Turun yliopisto, Luonnonvarakeskus, Pro Kala ry ja Aktion Österbotten. Hanke saa rahoitusta Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahastosta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta. Hanke toteutetaan 01.05.2024 - 31.12.2026.
Hankkeessa kehitetään Etelä-Pohjanmaan ruokaketjun toimijoiden kykyä vastata ruokamurroksen haasteeseen, erityisenä kohteena ruokaketjun merkitys ja mahdollisuudet luontokadon ehkäisyssä.
Yhteyshenkilö: Marta Stachnik, marta.m.stachnik@utu.fi

Tavoite
Liikunnan ja ruoan testialustapalvelut (LIRU) -hankkeessa luodaan uudenlaisia liikunnan ja terveellisen ruokailun yhdistäviä testialustapalveluja, joita voidaan tarjota yrityksille ns. yhden luukun palveluna. Palvelun avulla yritykset voivat varmistua tuotteidensa turvallisuudesta, laadusta ja vaikuttavuudesta ja siten nopeuttaa uusien ratkaisujen saamista markkinoille.
Projektin lopputuloksena syntyy liikunta- ja ruokatuotteiden kehittämistä palveleva testialusta, jossa
- on tarjolla liikunta- ja ruokatuotteita ja -palveluita kehittävien tuotekehitysyritysten testaustarpeisiin vastaavia palvelukokonaisuuksia
- testialustan palveluprosessit ovat yhtenäiset, selkeät ja helposti saavutettavat
- palvelu on monialaista ja liikunta- ja ruokatuotteiden erityiskysymykset kattavaa
- palvelu on integroitu osaksi Terttu-palvelua
Tutustu myös:
Tuotetestauksen uuden palvelumallin pilotointi
Kohderyhmät
Hankkeen kohderyhmänä ovat yritykset, jotka kehittävät ruokaan, liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä ratkaisuja eri toimialoilla, kuten ravitsemus, liikunta-, terveys- ja hyvinvointipalvelut, elämysteollisuus, hyvinvointi-, liikunta- ja terveysteknologia.
Hanketoteuttajat
Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Paavo Nurmi -keskus, Turun ammattikorkeakoulun Liikuntalaboratorio ja Terveysteknologian laboratorio sekä Turku Science Park.
Toteutusaika
Hanke toteutetaan 1.2.2023 - 28.2.2025.
Rahoitus
Uudenmaan liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuen. Hanke toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa. Hankkeen kokonaisbudjetista aluekehitysrahaston osuus on 60% ja omarahoitusosuus on 40%.
Yhteys
Ella Koivuniemi, elmkoi(at)utu.fi
Hankkeessa lasketaan luontojalanjälkiä keskeisille kotimaisille ruoan raaka-aineille. Lisäksi ruoka-alan ammattilaisille kehitetään ohjausvälineitä biodiversiteettiystävällisten aterioiden suunnitteluun, sekä valmiita malliateriareseptejä ruokapalveluille.
Hanketta rahoittaa Maj ja Tor Nesslingin säätiö.
Yhteyshenkilö: Saska Tuomasjukka, saska.tuomasjukka@utu.fi
Lisätietoja: https://sites.utu.fi/ruokajabiodiversiteetti/
Me, My Health & My Food tutkii ja kehittää yksilöllistä ravitsemusohjausta ja -ratkaisuja terveellisten ruokailutottumusten edistämiseen. Tutkimalla ja analysoimalla kuluttajiin liittyviä personoituja tekijöitä ja dataa pyritään tukemaan kuluttajia heidän hyvinvointiinsa räätälöityjen tuotteiden ja palveluiden valinnassa.
Yhteyshenkilö: Ella Koivuniemi, elmkoi@utu.fi
Varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää varhaisen ravitsemuksen, erityisesti raskausajan ravitsemuksen, aineenvaihdunnan ja suoliston mikrobiomin, yhteyttä äidin ja lapsen terveyteen.
Hanke on päättynyt.
Hankkeessa kohotetaan lähialueen ruoka-alan yrittäjien tunnettavuutta omalla lähialueellaan sekä vaalitaan perinneruokien säilymistä kansalaisten keskuudessa. Turun yliopisto kerää ja tallentaa ruokaperinteitä ja alueen ruokakulttuuria.
Paikallisesta ruokaperinteestä ammentava kansainvälinen ruokainnovaatio-, koulutus- ja kulttuurihanke. Hankkeessa kehitetään ruokia yhteiskunnallisiin ja ravitsemuksellisiin tarpeisiin parhaiden ruokakulttuuristen ja perinteisten käytäntöjen, raaka-aineiden ja ruokalajien pohjalta.
Ruokapääkaupunki-teema on osa Seinäjoen kaupunkistrategiaa. Hankkeessa kehitetään paikallista ruokakulttuuria ja ruokamatkailua ja rakennetaan kaupunkiruokastrategia Seinäjoen kaupungille. Ruokasektorilla tutkitaan mahdollisuuksia kasvuun, jotka liittyvät ruoan viennin, kestävien ruokaratkaisujen sekä suurten ja pienten elintarvikeyritysten yhteistyön kehittämiseen.
Yhteyshenkilö: Anu Hopia, anu.hopia@utu.fi
Hankkeessa tutkitaan virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) mahdollisuuksia toimia osana ruokaelämystä. Hanke toteutetaan yhdessä Kööpenhaminan yliopiston kanssa.

WiseFood-hankkeen tavoitteena on vahvistaa resurssiviisaasti tuotettujen ja valmistettujen ruokatuotteiden markkinoita Turun seudulla. Hankkeessa kehitetään ruokaketjujen kiertotalouden mukaisia liiketoimintaekosysteemejä. Hankkeen kohderyhmät ovat ruokaketjujen yritykset, oppilaitokset, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijat sekä -verkostot.
Työpaketit
- Resurssiviisaan ruokaketjun innovaatiotoimintaa
- Elintarvikealan koulutuksen yritysyhteistyön malli
- Ruokaketjujen kiertotalousratkaisujen case-tarkastelu Turun kauppahallikorttelin kokonaisuudessa
Kesto
1.9.2023-30.11.2025
Toteuttajat
Päähankkeen toteuttaja: Turun kaupunki
Osahankkeen toteuttaja: Turun yliopisto
Rahoitus
Kokonaisbudjetti: 522 000 €
EU-rahoitus: 313 000 €
Hanke on saanut rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).
(Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma)
Lisätietoja
Lue lisää hankkeen omilta sivuilta
Emma Sivula, emma.sivula@utu.fi
Anni Kerttula, anni.kerttula@utu.fi
Flavoria Innovation Festival - Kalainnovaatioviikon tavoitteena on:
järjestää laajamittainen innovaatioviikko, joka keskittyy kestävän kehityksen haasteiden ratkaisemiseen Suomen kalatalouden alalla
luoda merkittävää yhteistyötä yritysten ja opiskelijoiden välille
edistää uusien tuote- ja palveluinnovaatioiden syntymistä kala-alan kestävyyden tukemiseksi
houkutella mukaan yrityksiä ja opiskelijoita eri puolilta Suomea.
Yhteistyö ja rahoitus
Kalainnovaatioviikko on osa Kalan markkinoinnin ja laadun kehittämisohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää EMVKR-ohjelman 2021–2027 ja Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteiden toteutumista.
Kalainnovaatioviikko järjestetään yhteistyössä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman WiseFood – resurssiviisaat ruokaketjut -hankkeen kanssa.
Osahankkeen kesto: syksy 2024 – joulukuu 2025
Päätoteuttaja: Pro Kala ry
Osatoteuttaja ja hankepartneri: Turun yliopiston Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus
Rahoitus: Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt ohjelmalle 1 000 000 € rahoituksen, josta Turun yliopiston osuus on 43 000 €.
Lisätietoja
Kestävyyden ja terveellisyyden käsitteet yhdistyvät harvoin mielikuvissamme maukkauteen. Miksi näin on, ja miten sitä voitaisiin muuttaa? Tätä kysymystä Turun yliopiston KURU-hanke pyrkii ratkomaan opetus- ja neuvontaorganisaatioiden ja yritysten kanssa yhteistyössä.
LuLa-hanke edistää matkailun kestävyyttä Varsinais-Suomessa kehittämällä paikallista ruokaketjua. Luonto on alueen matkailun tärkeimpiä vetovoimatekijöitä, mutta nykyinen ruokajärjestelmä on merkittävä syy Saaristomeren biodiversiteetin heikkenemiseen. Hankkeessa tätä haastetta ratkaistaan yhteistyössä matkailutoimijoiden ja ruokasektorin kanssa Saaristomeren alueella.
