Aboagora-tapahtumassa ruoditaan menneisyyden taakkaa ja yksilön vastuuta

17.08.2018

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa kysytään, miten tekomme ja tekemättä jättämisemme tänään vaikuttavat maailmaan ja ihmiskuntaan huomenna. Sibelius-museossa 22.–24.8.2018 järjestettävän Aboagoran teema on ”Burden/Skuld”.

Turun yliopiston tiedote 17.8.2018

Aboagorassa on vuosina 2016–2018 käsitelty teemaa "The Threads of Fate". Jokainen vuosi on omistettu yhdelle nornalle, muinaispohjoismaisen mytologian kohtalonjumalattarelle. Urðrin (kohtalo/menneisyys) ja Verðandin (tuleminen/nykypäivä) jälkeen vuorossa on Skuld, jonka nimi tarkoittaa taakkaa tai velkaa. 

– Skuld on tulevaisuuden norna, ja tänä vuonna kysymmekin, miten tekomme ja tekemättä jättämisemme tänään vaikuttavat huomisen maailmaan ja ihmiskuntaan. Mikä on meidän vastuumme, mitä voimme muuttaa ja mitä on jo päätetty puolestamme esimerkiksi kohtalon, luonnonlakien, uskonnon, yhteiskuntarakenteiden tai perinnöllisyyden kautta, Aboagora-työryhmän jäsen, Donner-instituutin johtaja Ruth Illman kuvailee. 

Tulevaisuutta ja menneisyyden taakkaa tarkastellaan Aboagorassa muun muassa muistin, ekologian, kulttuuriperinnön ja etiikan näkökulmasta. 

– Skuldin vaikutuspiiriin kuuluvat muun muassa mielenterveyteen, ilmastonmuutokseen, yhteiskunnan utopioihin ja dystopioihin sekä sodan- ja väkivallanjälkeisiin sovintoprosesseihin liittyvät asiat. Vaikka tämän vuoden teema toi tuntua raskaalta ja synkältä, uskon, että löydämme keskusteluista myös valoisia, voimaannuttavia ja inspiroivia näkökulmia, Illman toteaa. 

Luentoja menneisyyden taakasta, dystopioista, väkivallasta ja sovinnon mahdollisuudesta

Tapahtuma rakentuu keynote-luennoista sekä erilaisista työpajoista ja taiteellisista esityksistä. Claes Anderssonin ja Julia Korkmanin esitys ”The Burden of Memory” käsittelee muistia ja menneisyyden taakkaa ihmisen elämässä. Luentonsa lopuksi Andersson ja Korkman esittävät musiikkia levyltään Kvar i mig.

Turun yliopiston tutkijoiden Kimi Kärjen, Albion Buttersin ja Pertti Grönholmin teatterillisia elementtejä sisältävä esitys ”Dystopia: the Burden of Truth” purkaa dystooppista televisioviihdettä, ”totalitaarista” populaarimusiikkia ja uskonnollista symboliikkaa Euroopan populistisissa liikkeissä. 

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta puolestaan käsittelee sukupolvet ylittävää väkivallan traumaa ja sovinnon mahdollisuutta sisällissodan päätyttyä luennossaan ”The Burden of Transgenerational Memory”. 

Keynote-luennot ovat maksuttomia ja niihin on vapaa pääsy. 

Aboagora-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Turun yliopisto, Åbo Akademi sekä Åbo Akademin säätiö ja sen yhteydessä toimiva Donner-instituutti. Tapahtuma on englanninkielinen. 

Humanistinen tiedekunta palkitsi Aboagora-tapahtuman vuoden 2017 humanistiteko -kunniamaininnalla keväällä 2018. 

Aika: ke–pe 22.–24.8.2018
Paikka: Sibelius-museo (Piispankatu 17, Turku)
Keynote-luennot: ke 22.8. klo 10.15–12.15 Claes Andersson ja Julia Korkman; to 23.8. klo 10.00–11.30 Albion Butters, Pertti Grönholm ja Kimi Kärki; pe 24.8. klo 9.30–11.00 Helena Ranta. 

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan Aboagoran kaikkia tapahtumia. 

>> Aboagoran ohjelma: http://aboagora.fi/wp-content/uploads/2018/08/Aboagora_2018_Programme_web.pdf 

Lisätietoja:
Silja Laine, koordinaattori
aboagora@utu.fi, +358 50 570 4017 


Luotu 17.08.2018 | Muokattu 17.08.2018