Asiasana: Mediatiedote

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Kaura sopii herkkävatsaisellekin, mutta sen terveysvaikutukset ovat riippuvaisia kuiturakenteen muokkauksesta (Väitös: FM Salla Laito, 4.2.2022, elintarvikekemia)

FM Salla Laito selvitti väitöstutkimuksessaan, miten kauran beta-glukaanille esimerkiksi kaurajuomien ja -jogurttien valmistuksessa usein tapahtuva kuiturakenteiden muokkaus vaikuttaa kauran terveyttä edistäviin ominaisuuksiin. Tutkimus osoitti, että esimerkiksi kaurajuomassa, jossa beta-glukaanikuidut ovat lyhempiä kuin kaurapuurossa, korostuvat eri terveysvaikutukset. Kauran havaittiin myös olevan eduksi niin keliaakikon kuin gluteeniyliherkänkin suolistomikrobistolle, ja olevan herkkävatsaistenkin hyvin sietämä kuidunlähde.

Hoitotyön johtajien eettistä aktiivisuutta voidaan vahvistaa verkkokoulutuksella (Väitös: TtM Laura Laukkanen, 4.2.2022, hoitotiede)

Hoitotyön johtajien eettinen aktiivisuus lisää hoitohenkilökunnan työhön sitoutumista ja työhyvinvointia, hoidon laatua ja potilastyytyväisyyttä sekä organisaation kokonaismenestystä. TtM Laura Laukkanen tuotti tutkimuksessaan käsitteen hoitotyön johtajien eettinen aktiivisuusprofiili ja kehitti uudenlaisen verkkopohjaisen etiikan koulutuksen. Tutkimus osoitti, että johtajien eettistä aktiivisuutta voidaan tukea siihen liittyvällä verkkokoulutuksella.

Psyykkinen tasapaino on yhteydessä vaihdevuosien hormonikorvaushoidon käyttöön (Väitös: LL Jaana Jalava-Broman, 28.1.2022, kansanterveystiede, synnytys- ja naistentautioppi)

LL Jaana Jalava-Bromanin väitöstutkimuksessa tarkasteltiin keski-ikäisten naisten hormonikorvaushoidon käyttöä sekä vaihdevuosioireilua kokevien psyykkistä tasapainoa. Tutkimuksessa selvisi, että varsinaisten vaihdevuosioireiden lisäksi myös psyykkinen tasapaino vaikuttaa hormonihoidon käyttöön.

Hakemusmäärä Turun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin kasvoi yli 70 prosenttia

20.01.2022

Vuoden 2022 ensimmäisessä yhteishaussa Turun yliopiston englanninkielisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin jätettiin yhteensä ennätykselliset 3 378 hakemusta. Kasvua vuoden 2021 hakemusmääriin on 73 prosenttia. Eniten hakemuksia jätettiin Information and Communication Technology- ja Global Innovation Management -maisteriohjelmiin.

Turun yliopisto panostaa vaikuttavan lääkäri-potilaskohtaamisen opetukseen ja tutkimukseen

20.01.2022

Hoitava viestintä -hankkeessa pilotoidaan ja vakiinnutetaan uudenlainen vaikuttavan potilasviestinnän opetus- ja tutkimustoiminta lääketieteen ammattilaisille. Turun yliopiston kansanterveystieteen oppiaineen toteuttama hanke käynnistyi vuodenvaihteessa ja jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka.

Vuoden 2021 varustamobarometri julkaistu – käänne parempaan suuntaan näkyvissä

19.01.2022

Merenkulkualan suhdanteet, kuljetuskysyntä ja hintakehitys nousivat vuoden 2021 varustamobarometrissa voimakkaasti ja nopeasti. Täytyy kuitenkin muistaa, että edellisenä vuonna covid-19-pandemia näkyi varustamobarometrin aikasarjoissa syvänä pudotuksena, josta nyt noustiin selkeästi ylöspäin. Myös tulevaisuuden odotukset ovat positiivisia. Toisaalta polttoaineen hinta ja vaikeus palkata merihenkilöstöä ovat yhä selkeämmin tulevaisuuden haasteita.