Asiasana: Mediatiedote

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoululle kansainvälinen AACSB-akkreditointi

25.04.2019

AACSB-akkreditointi on kansainvälisesti erittäin arvostettu tunnustus kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen korkeasta laadusta. Turun kauppakorkeakoululle myönnettiin akkreditointi 25.4.2019. – Akkreditoinnin myötä nousemme nyt maailmanluokan kauppakorkeakoulujen joukkoon, mikä avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti kansainvälisesti, iloitsee dekaani Markus Granlund.

Siirtoavaruuden rakenne vaikuttaa kaoottisten soluautomaattien olemassaoloon (Väitös FM Johan Kopra, 13.12.2019, diskreetti matematiikka)

Kaaos ja järjestys ovat olennaisia käsitteitä dynaamisten systeemien teoriassa. Johan Kopran matematiikan alan väitöstyössä tutkitaan ja rakennetaan soluautomaatteja, joiden dynamiikka on monimutkaista. Tutkimuksessa selviää, että kaoottisten soluautomaattien olemassaolo on riippuvainen siirtoavaruuden rakenteesta.

Puiden merkitys ihmisten elämässä kiinnostaa tutkijoita – osallistu tutkimukseen vastaamalla kyselyyn

09.12.2019

Puihin liittyvät mielikuvat ja merkitykset ovat tutkimuskohteena monitieteisessä hankkeessa, joka selvittää suomalaista puusuhdetta. Tutkimukseen etsitään kokemuksia henkilökohtaisesti tärkeistä puuyksilöistä. Suomalaisten puusuhteita kartoitetaan myös kaunokirjallisuuden avulla. Yksi tutkimuksen kohdekaupungeista on Turku, ja kaupunkilaisilta toivotaankin nyt vastauksia verkkokyselyyn.

Ammattiylpeys ja yhteishenki ovat laivanrakentajien voimavaroja (Väitös: FM Mikko Aho, 13.12.2019, kulttuuriperinnön tutkimus)

Raumalaiset laivanrakentajat tuntevat suurta ylpeyttä ammattitaidostaan ja rakentamistaan laivoista, joita pitävät yhteisinä saavutuksinaan. Se lujittaa heidän voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnettaan. Tämän osoittaa Mikko Aho Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, joka perustuu laivanrakentajien itse tuottamaan muistitietoaineistoon. Väitöstutkimus arvioi myös yhteisöjen sekä museoiden ja muiden muistiorganisaatioiden yhteistyön mahdollisuuksia kulttuuriperintöprosesseissa.

Väitöstutkimus pureutuu terveydenhuollon IoT-ratkaisuihin (Väitös: MSc Iman Azimi, 12.12.2019, terveysteknologiat)

Esineiden Internet (Internet of Things, IoT) tulee todennäköisesti mullistamaan tulevaisuuden terveydenhuollon laajentamalla terveydenseurannan perinteisen kliinisen ympäristön ulkopuolelle. Turun yliopistossa väittelevän MSc Iman Azimin tutkimus pureutuu tyypillisiin kotona ja sairaalassa käytettäviin terveydenhuollon IoT-monitorointiratkaisuihin. Tutkimuksessa järjestelmiä analysoidaan ja luokitellaan eri käyttöalueiden mukaan käyttäjänäkökulmasta.

Kirurgisen tarkistuslistan käyttö parantaa neurokirurgisten potilaiden potilasturvallisuutta (Väitös: LL Marjut Westman, 13.12.2019, kirurgia)

Maailman terveysjärjestö WHO:n kirurgisen tarkistuslistan käyttöönotto neurokirurgisissa leikkauksissa vähentää haavakomplikaatioita, leikkauksen jälkeisiä infektioita ja niistä johtuvia uusintaleikkauksia. Lisäksi listan käyttö parantaa kommunikaatiota ja turvallisuuskulttuuria leikkaussalissa. Tulokset käyvät ilmi LL Marjut Westmanin Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Väittelijä kehitti uuden testin influenssa- ja RS-viruksen varhaislapsuudessa aiheuttaman tautitaakan selvittämiseen (Väitös: MSc. Anna Kazakova, 13.12.2019, virusoppi)

Turun yliopistossa väittelevä Anna Kazakova kehitti uuden, kustannustehokkaan ja vähemmän aikaa vievän monianalyyttimääritystestin, jota voidaan hyödyntää laaja-alaisesti virusinfektioiden diagnosoinnissa ja rokotteiden immuunivasteen mittaamisessa. Kazakova käytti uutta testiä selvittäessään varhaislapsuuden yleisten hengitysinfektioiden esiintyvyyttä ja tautitaakkaa sekä analysoidessaan influenssarokotteiden aikaansaamaa immuunivastetta aikuisilla.

Lastensuojelu edellyttää tulevaisuudessa suunnitellumpaa ammatillisen asiantuntijuuden kehittämistä työssä oppimalla (Väitös: KL Ilkka Uusitalo, 14.12.2019, kasvatustiede)

Työssä oppimisella on yhä tärkeämpi merkitys lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisessä. KL Ilkka Uusitalon väitöstutkimus korostaa, että lastensuojelussa tarvitaan tulevaisuudessa moniammatillisia tiimejä, suunnitellumpaa ammatillisen asiantuntijuuden kehittämistä sekä näitä tukevia organisatorisia rakenteita. Näin toisilta oppiminen ja monialaisen asiantuntijatiedon tuottaminen vahvistuisivat lastensuojelun haasteisiin vastaamiseksi.