Asiasana: Mediatiedote

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Professori Christina Salmivallille myönnettiin Euroopan tutkimusneuvoston rahoitus haastavien kiusaamistapausten tutkimukseen

31.03.2020

Professori Christina Salmivalli on saanut tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. ERC Advanced Grant -rahoitus on Euroopan suurin henkilökohtainen tutkimusrahoitus.

Viisivuotinen ERC Advanced Grant -rahoitus myönnetään asemansa vakiinnuttaneille tutkimusjohtajille, joille on jo kertynyt huomattava määrä saavutuksia tutkijan uralla. Kyseessä on yksi Euroopan kilpailluimmista rahoituksista.

Tekoäly voi nopeuttaa aivoinfarktin tunnistamista

30.03.2020

Aivoinfarktin nopea tunnistaminen magneettikuvista (MRI) on tärkeää potilaan hoidon valinnan kannalta. Turun yliopiston ja Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen tutkijat kehittivät täysin automatisoidun menetelmän, jonka avulla akuutti iskeeminen muutos voidaan tunnistaa aivojen magneettikuvista. Journal of Neuroscience Methods -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että tekoälyn avulla on mahdollista vähentää tähän liittyvää radiologien työkuormaa.

Uusi vasta-ainelääke parantaa suonten toimintaa valtimonkovettumataudissa

27.03.2020

Tuore tutkimus paljastaa, että fosforyylikoliini-molekyyliin kohdentuva uusi vasta-ainehoito parantaa sepelvaltimoiden toimintaa ja hillitsee valtimoiden haitallista tulehdusta valtimonkovettumataudin hiirimallissa. Tutkimus toteutettiin EU-rahoituksella yhteistyössä Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen, Leidenin ja Amsterdamin yliopistojen sekä ruotsalaisen Athera Biotechnologies -lääkeyhtiön kanssa.

Toimintaympäristön muuttuessa yrittäjän mielikuvat mahdollisuuksista määrittävät yrityksen suunnan (Väitös: KTM Eini Haaja, 3.4.2020, kansainvälinen liiketoiminta)

Väitöstutkimuksen mukaan pk-yritysten kansainvälistymisratkaisut eivät perustu objektiiviseen analyysiin maailman tilasta, vaan yrittäjien ja johtajien henkilökohtaisiin mielikuviin siitä mikä itselle ja omalle yritykselle on parasta. KTM Eini Haaja selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, miten meriteollisuuden pk-yrityksissä tunnistetaan yhteisen kansainvälistymisen mahdollisuuksia.

Nuoret tutkijat esittäytyvät etänä – tapahtuma korostaa opiskelijoiden merkitystä tiedeyhteisön jäseninä

26.03.2020

Monipäiväisessä Nuoret tutkijat -tapahtumassa 31.3.–3.4. Turun yliopiston biokemian laitoksen opiskelijat kertovat opinnäytetöissään saavuttamistaan tuloksista. Tulosten odotetaan johtavan tieteellisiin artikkeleihin ja edistysaskeliin bio- ja elintarvikealan yritysten tuotekehityshankkeissa. Tapahtuma järjestetään tällä kertaa etäyhteyksin, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Elinikäisen oppimisen politiikassa määritellään käsitys vaadittavasta kansalaisuudesta (Väitös: KM Heikki Kinnari, 28.3.2020, aikuiskasvatustiede)

KM Heikki Kinnari osoittaa Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, etteivät elinikäisen oppimisen ratkaistavaksi osoitetut ongelmat ole vuosikymmenten saatossa juuri muuttuneet. Sen sijaan ehdotetut ratkaisukeinot ja elinikäisen oppimisen politiikan rakentama käsitys ihmisestä ovat muuttuneet merkittävästi.