Asiasana: Mediatiedote

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Väittelijä selvitti, miten hajuaisti vaikuttaa ostopäätöksiimme (Väitös: KTM Kaisa Sandell, 21.8.2020, markkinointi)

KTM Kaisa Sandell tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, voiko aistimarkkinoinnilla, tarkemmin tuoksuilla, vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Tutkimuksen mukaan oikein valittuna tuoksu lisää ruokatuotteiden myyntiä sekä ohjaa kulutusta tuotekategorioiden sisällä ja välillä. Mikä tahansa tuoksu ei kuitenkaan toimi.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa (Väitös: LL, OTM Juha Knaapila, 21.8.2020, kirurgia)

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Väitöstutkimus selvitti kehityskohteita oikomishoidossa (Väitös: HLL Leeni Kilponen, 21.8.2020, hampaiston kehitys- ja oikomisoppi)

Hampaiden oikomisessa käytetään kiinteitä kojeita, joiden irtoilu kesken hoitoa aiheuttaa ylimääräisiä vastaanottokäyntejä ja lisää siten kustannuksia. HLL Leeni Kilponen havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kojeiden irtoaminen on yleistä, mutta sitä on mahdollista ehkäistä erilaisin keinoin.

Tiede- ja taidetapahtuma Aboagorassa tutkitaan vedenalaista maailmaa

12.08.2020

Tieteitä ja taiteita yhdistävässä Aboagora-tapahtumassa uppoudutaan tänä vuonna vedenalaiseen maailmaan. Kolmipäiväisessä symposiumissa vettä tarkastellaan muun muassa meribiologian, musiikin, ympäristö- ja eläinhistorian, kirjallisuuden ja yhteiskuntatieteiden keinoin. Aboagora järjestetään 19.–21. elokuuta 2020 Sibelius-museossa ja verkossa.

Meriklusterin vahvuus on osaamisessa

11.08.2020

Suomen meriklusterin osaamisen tasoa ja sen kehittämistarpeita ja -toimenpiteitä selvitettiin hiljattain valmistuneessa MEROS-hankkeessa. Tutkimus korostaa korkeatasoisen osaamisen merkitystä Suomen meriklusterin vahvuutena. Oppilaitosyhteistyö ja oppisopimusjärjestelmän kehittäminen sekä koko meriklusterin yhteistyö ovat tärkeitä osaamisen vahvistamisessa. 

Väittelijä selvitti synnynnäisten vatsanpeitepuutosten kuolleisuutta, esiintyvyyttä ja riskitekijöitä Suomessa (Väitös: LL Arimatias Raitio, 21.8.2020, lastenkirurgia)

Suomessa kuolleisuus synnynnäisiin vatsanpeitepuutoksiin on matala eli hyvää kansainvälistä tasoa. Matalasta kuolleisuudesta huolimatta vatsahalkion vuoksi tehdyt raskaudenkeskeytykset ovat Suomessa yleisempiä kuin muualla maailmassa. Äidin ikä ja ylipaino vaikuttavat huomattavasti vatsanpeitepuutosten riskiin, kun taas äidin raskauden alkuvaiheessa käyttämät reseptilääkkeet eivät nosta riskiä. Tulokset käyvät ilmi LL Arimatias Raition Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Muovipohjaisten hammasmateriaalien pinnan liuotinkestävyys – kaksiteräinen miekka (Väitös: MDS Santhosh Basavarajappa, 14.8.2020, biomateriaalitiede)

Väitöskirjatutkimuksessa tutkittiin alkoholin vaikutusta hammasproteesien pinnan rakenteeseen ja liukenemiseen. Tutkimuksen mukaan jo muutaman minuutin alkoholidesifinointi vaurioittaa hammasproteesin pintaa pysyvästi. Toisaalta alkoholin vaurioittamaa pintaa voidaan käyttää hyväksi liimattaessa hammaspaikkoja tai nastahampaita.