Mediatiedote

Vanhempien mielenterveysongelmat lisäävät lapsen kiintymyssuhdehäiriön riskiä

18.01.2019

Jälkeläisen riski saada lapsuuden reaktiivisen kiintymyssuhdehäiriön (RAD) diagnoosi on suurentunut, jos vanhemmilla on diagnosoitu mikä tahansa mielenterveyden häiriö, osoittaa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen väestöpohjainen tutkimus. Erityisesti vanhempien alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen kiintymyssuhdehäiriöön. Kyseessä on laajin kiintymyssuhdehäiriön riskitekijöistä koskaan tehty tutkimus.

Tutkijat valjastavat musiikin yhteiskunnalliseksi muutosvoimaksi

17.01.2019

Kuuden musiikintutkijan kirjoittama uutuusteos ”Musiikki muutosvoimana. Aktivistisen musiikintutkimuksen manifesti” käsittelee musiikintutkimuksen mahdollisuuksia tarttua yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja luoda muutosta musiikin avulla. Kirjoittajat osoittavat, että musiikintutkimuksen avulla voidaan taistella yhteiskunnallisesti ja ympäristöllisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Työmuisti ja kyky tunnistaa tunteita ovat yhteydessä ironian tajuun (Väitös: PsM Henri Olkoniemi, 25.1.2019, psykologia)

Työmuistin kapasiteetti ja kyky havaita tunteita ovat terveillä aikuisilla yhteydessä ironian merkitysten ymmärtämiseen, osoittaa Henri Olkoniemen Turun yliopistoon tekemä väitöstutkimus. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ironisen kommentin ymmärtäminen on haastavampaa kuin esimerkiksi metaforan merkityksen tulkitseminen.

Uudet messut tuovat Varsinais-Suomen kotouttamistyötä tekevät tahot yhteen ja edistävät maahanmuuttajanuorten kotoutumista

14.01.2019

Turun yliopiston kieli- ja kulttuuritietoisen opetuksen tiimi yhdessä muiden turkulaisten toimijoiden kanssa järjestää 16.-17.1.Varsinais-Suomen ensimmäiset kotoutumismessut, jotka on suunnattu nuorille maahanmuuttajille ja heidän kanssaan työskenteleville eri tahoille – kuten opettajille, tutkijoille ja hanketoimijoille. Mukana tapahtumassa ovat muun muassa palkitut radiotoimittajat Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura sekä Ayo Mansaray Lontoon King`s College -yliopistosta.

Musiikkituottajan luova tekijyys rakentuu eri musiikkilajeissa eri tavalla (Väitös: FM Tuomas Auvinen, 19.1.2019, musiikkitiede)

Musiikkituottaja on musiikin tuotantoprosessin avainhenkilö. FM Tuomas Auvinen tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan musiikkituottajan luovan tekijyyden muodostumista. Kolmen eri musiikkilajin tapaustutkimuksista selvisi, että tuottajan roolin rakentumiseen kannalta keskeisimmät tekijät ovat musiikkiteknologian käyttö, työskentely-ympäristö eli studiotila sekä yhteistyö musiikkia tehneiden taiteilijoiden kanssa.