Mediatiedote

Turun biotekniikan keskus täyttää 30 vuotta ja vahvistaa rooliaan kansainvälisenä huippuosaamiskeskittymänä

24.04.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotekniikan keskus täyttää 30 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi keskuksen nimi muuttuu kansainvälisempään muotoon mahdollisimman laajan näkyvyyden varmistamiseksi ja toiminnan vahvistamiseksi Turun teknologiapalvelujen ytimessä. Keskuksen brändinimenä toimii jatkossa Turku Bioscience – suomeksi Turun biotiedekeskus.

Teosofia, spiritualismi ja esoteerinen henkisyys inspiroivat Akseli Gallen-Kallelaa ja muita tunnettuja suomalaistaiteilijoita (Väitös: TaM Nina Kokkinen, 4.5.2019, uskontotiede)

Turun yliopistossa väittelevä Nina Kokkinen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931), Pekka Halosen (1865–1933) ja Hugo Simbergin (1873–1917) taide liittyy 1900-luvun vaihteessa kukoistaneeseen esoteeriseen henkisyyteen. Taiteilijat innostuivat muiden aikalaistensa tavoin muun muassa teosofiasta, spiritualismista, vapaamuurariudesta ja psyykkisestä tutkimuksesta, jota alettiin myöhemmin kutsua parapsykologiaksi. Nämä ilmiöt jättivät näkyviä jälkiä heidän taiteeseensa.

Mediakutsu: Turun biotekniikan keskus vahvistaa merkittävällä tavalla rooliaan alueen huippuosaamiskeskittymänä – Tule kuulemaan keskuksen tulevaisuuden visioista 24.4.

18.04.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotekniikan keskus täyttää 30 vuotta. Keskus on merkittävä tekijä alueen korkeatasoisen biotieteen tutkimuksen mahdollistajana ja alan yritysten toimintaedellytysten turvaajana.

Amazonian maaperää kartoitettiin kasvilajien avulla

15.04.2019

Amazoniassa kasvavien lajien ekologiaa ja levinneisyyksiä on hankala tutkia, koska maaperästä ja muista ympäristöoloista tiedetään kovin vähän. Huonosti tunnetuilla alueilla on yleensä kerätty paljon enemmän kasvinäytteitä kuin maanäytteitä, joten turkulaiset ja brasilialaiset tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka hyödyntää maaperän ominaisuuksien kartoittamiseen varsinaisten maaperäaineistojen lisäksi kasvihavaintoja.

Turun yliopiston biolääketieteen opinnäytteet esitellään kaikille avoimessa Terveydeksi – New Discoveries 2019! -seminaarissa

17.04.2019

Opinnäyteseminaarissa lääketieteellisen tiedekunnan biolääketieteen koulutusohjelman keväällä valmistuvat opiskelijat esittelevät luonnontieteiden kandidaatin tai maisterin tutkintonsa opinnäytteet. Seminaari järjestetään 24.–26.4.2019 Medisiina D:n, Alhopuro-salissa, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Taiteen ja teknologian vuorovaikutus on muuttanut käsityksiä taideteoksesta ja taiteilijuudesta (Väitös: FM Riikka Niemelä, 27.4.2019, taidehistoria)

Turun yliopistossa väittelevä taidehistorioitsija Riikka Niemelä tarkasteli väitöstutkimuksessaan kokeellisen mediataiteen historiaa Suomessa. Niemelä etsi tietoa taiteidenvälisten esitysten, kuvataiteen ja teknologian vuorovaikutuksesta sotien jälkeisessä nykytaiteessa. Taidekokeilut televisiossa, videoperformanssit ja osallistavat esitykset sosiaalisen median eri alustoilla kertovat väittelijän mukaan eri aikojen yhteiskunnallisista keskusteluista ja tekniikan lisääntyvästä otteesta arjessa.

Lihavuusleikkaus parantaa tehokkaasti maksan insuliiniresistenssiä (Väitös: LL Heidi Immonen, 27.4.2019, sisätautioppi)

LL Heidi Immonen tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan maksan energia-aineenvaihduntaa lihavilla aikuisilla potilailla käyttämällä moderneja kajoamattomia PET- ja magneettikuvantamismenetelmiä. Tutkimuksen perusteella lihavuusleikkauksella saavutettu painonlasku parantaa tehokkaasti maksan insuliiniresistenssiä ja vähentää maksan rasvoittumista.

Tunnekartasto -teos raottaa aivojen salattua maailma

15.04.2019

Tunteet ohjaavat elämäämme paljon voimakkaammin kuin kuvittelemme. Näin toteaa Turun yliopiston psykologian apulaisprofessori Lauri Nummenmaa, jonka tuore teos Tunnekartasto kertoo, mitä ovat tunteet, miten tunteet ohjaavat meitä toimimaan tietyllä tavalla ja miten tunteet tekevät meistä ihmisiä.