Asiasana: liikunta

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turun yliopiston tutkijat mukana laatimassa suositusta urheiluun palaamisesta hengitystieinfektion jälkeen

16.11.2022

Asiantuntijatyöryhmä on koostanut suosituksen paluusta urheiluun hengitystieinfektion jälkeen. Uusi, laajennettu suositus korvaa aiemman suosituksen paluusta urheiluun koronavirusinfektion jälkeen. Suositusta olivat mukana laatimassa Turun yliopiston terveysliikunnan professori, Paavo Nurmi -keskuksen ylilääkäri Olli J. Heinonen sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri, LT Katja Mjøsund Paavo Nurmi -keskuksesta ja Olympiavalmennuskeskus Helsingistä.

Tutkimuksessa selvitettiin istumisen vähentämisen vaikutusta diabetesriskiin – Vaikutukset positiivisia mutta odotettua lievempiä (Väitös: TtM Tanja Sjöros, 13.5.2022, kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede)

TtM Tanja Sjöros selvitti väitöstutkimuksessaan, voiko päivittäistä istumisaikaa vähentämällä vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin, jos ei harrasta liikuntaa suositusten mukaan. Tutkimuksessa selvisi, että päivittäisen istuma-ajan vähentäminen noin tunnilla ei parantanut insuliiniherkkyyttä, mutta paastoinsuliini laski hieman. Istumisen vähentämiseen tähtäävällä ohjauksella oli tutkimuksen mukaan pieni vaikutus diabetesriskiin.