Asiasana: Uutinen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turun yliopisto tiukentaa ohjeitaan koronavirustilanteessa

02.12.2020

Turun yliopiston ohjeet koronavirustilanteessa on päivitetty. Yliopisto kehottaa välttämään kokoontumista kampuksella. Enimmäisosallistujamäärä yksittäisissä sisätiloissa ja niissä järjestettävissä tilaisuuksissa on 10 henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa enimmäisosallistujamäärä on 20 henkilöä. Suojatoimet on otettava huomioon. Yliopiston tiloissa käytetään aina kasvomaskia, mikäli henkilö ei ole tilassa yksin.

Kirjastot avataan rajoitetusti 10.8.2020 alkaen

Yliopisto kehottaa välttämään kokoontumista kampuksella.

Kirjaston kaikki kuusi kirjastoyksikköä Turussa ja Opettajankoulutuslaitoksen kirjasto Raumalla ovat toistaiseksi avoinna kulkuoikeudellisten yliopistolaisten käyttöön rajoitetuin palveluajoin.

Ota yhteyttä kirjastoon sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@utu.fi, jos et kuulu yliopistoyhteisöön ja sinulla on kysymyksiä kirjaston aineistojen tai tilojen käytöstä tai omista lainoistasi.

Äidin raskaudenaikainen stressi vaikuttaa eri tavoin vastasyntyneiden tyttöjen ja poikien aivoihin (Väitös: LL Satu Lehtola, 11.12.2020, psykiatria)

Äidin voimakas psyykkinen stressi keskiraskaudessa on yhteydessä poikavauvojen pienempiin mantelitumakkeisiin ja tyttövauvojen suurempaan vasemman mantelitumakkeen kokoon, toteaa LL Satu Lehtola Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan. Magneettikuvantamista hyödyntämällä tehdyn tutkimuksen perusteella sukupuoli näyttäisi säätelevän äidin raskaudenaikaisen stressin eri tyyppien yhteyttä vastasyntyneen aivoihin.

Finland Futures Research Centre welcomes everyone to the UNESCO Futures Literacy Summit 8–12 December

02.12.2020

At this Summit, UNESCO is expected to declare Futures Literacy to be an essential 21st Century skill. Like other literacies (e.g. science literacy, data literacy, media literacy) this skill is concerns the futures people, organizations and societies imagine. It is the capability to expand the variety of modes and reasons for imagining futures and identifying opportunities for action in the present.

Munasarjasyövän havaitsemiseen kehitetty pikatesti palkittiin kansainvälisellä innovaatiopalkinnolla

02.12.2020

Turun yliopistossa kehitetty pikatesti munasarjasyövän tunnistamiseen on palkittu kansainvälisellä innovaatiopalkinnolla. Palkittu artikkeli sisältyy tohtorikoulutettava Sherif Bayoumyn väitöskirjatyöhön. Seuraavaksi biotekniikan yksikön syöpädiagnostiikkaryhmä tähtää laajentamaan tutkimusta muihinkin syöpätyyppeihin.

Väittelijä paljasti uutta tietoa rasvojen kolmiulotteisesta rakenteesta (Väitös: FM Marika Kalpio, 7.12.2020, elintarvikekemia)

Ravintorasvojen rooli ruokavaliossa herättää paljon keskustelua. Usein keskustelun aiheena ovat rasvahappojen tyydyttyneisyyttä kuvaava kaksoissidosten määrä ja sidosten rakenteet sekä niiden vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. FM Marika Kalpion Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirjatutkimus keskittyy julkisessa keskustelussa sivuutettuun, mutta tieteessä keskeiseen kysymykseen eri rasvahappojen sijaintipaikosta molekyylissä. Rasvahappojen sijainnilla on vaikutusta moniin ravitsemuksellisiin, biokemiallisiin ja teknologisiin ilmiöihin.