Asiasana: Uutinen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoululle kansainvälinen AACSB-akkreditointi

25.04.2019

AACSB-akkreditointi on kansainvälisesti erittäin arvostettu tunnustus kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen korkeasta laadusta. Turun kauppakorkeakoululle myönnettiin akkreditointi 25.4.2019. – Akkreditoinnin myötä nousemme nyt maailmanluokan kauppakorkeakoulujen joukkoon, mikä avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti kansainvälisesti, iloitsee dekaani Markus Granlund.

Tutkijat onnistuivat mallintamaan rajut välähdykset mustan aukon keskellä

16.10.2019

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on käyttänyt La Palman Gran Telescopio Canariasin optista HiPERCAM-kameraa sekä kansainvälisessä avaruusasemassa sijaitsevaa NASA:n NICER-röntgenobservatoriota luodakseen videon kasvavasta mustasta aukosta ennennäkemättömällä tarkkuudella. Tutkimus on lisännyt tieteen ymmärrystä mustien aukkojen välittömästä ympäristöstä.

Solujen ”jalat” ylläpitävät kantasolujen monikykyisyyttä

18.10.2019

Solut kiinnittyvät ympäristöönsä käyttämällä useista proteiineista muodostuneita rakenteita, joita kutsutaan fokaaliadheesioksi. Ne toimivat ikään kuin jalkoina, joita solu hyödyntää myös liikkumiseen. Fokaaliadheesiot ovat tärkeitä monille solubiologisille ilmiöille, mutta niitä ei ole silti aikaisemmin tutkittu ihmisen monikykyisissä kantasoluissa. Turun biotiedekeskuksen akatemiaprofessori Johanna Ivaskan tutkimusryhmä paljasti ensimmäistä kertaa monikykyisten kantasolujen fokaaliadheesioden tarkan nanorakenteen.

Turun yliopiston kärkihankkeista runsaasti tuloksia korkeakoulutuksen kehittämiseen

17.10.2019

Turun yliopistossa on viime vuosina tehty työtä laaja-alaisesti korkeakoulutuksen kehittämiseksi opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankeohjelmassa. Hankekaudet alkavat olla loppusuoralla ja koulutuksen kehittämisen tueksi on valmistunut tai valmistumassa runsaasti tuloksia, joita voidaan käyttää koko korkeakoulukentän hyödyksi.

Jalokaasu ksenonin hengittäminen vähentää aivo- ja sydänlihasvauriota sydänpysähdyksen jälkeen (Väitös: LL Olli Arola, 26.10.2019, anestesiologia, tehohoito, ensihoito ja kivunhoito)

Sydänpysähdystä seuraava aivojen hapenpuutevaurio johtaa usein kuolemaan tai merkittävään neurologiseen vaurioon. Joka kolmas onnistuneesti elvytetty sydänpysähdyspotilas kuolee kaikista hoitoyrityksistä huolimatta. LL Olli Arolan Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa verrattiin kammiovärinästä elvytettyjen sydänpysähdyspotilaiden tehohoidossa ksenonin ja jäähdytyshoidon yhdistelmää pelkkään jäähdytyshoitoon, jonka on todettu aiemmin vähentävän elvytetyn aivovauriota.