Uutinen

Yliopiston 1970-luvun kasvatit järjestivät seminaarin vierailukeskus Joessa

18.04.2019

Turun yliopistosta valmistuu vuosittain noin 3 500 asiantuntijaa. Monille oma alma mater on toinen henkinen koti, joka ei lähde mielestä kulumallakaan. Vierailukeskus Joessa kokoontui huhtikuun alussa 70-luvun opiskelijoita talkoovoimin pyöritettävään seminaariin, joka keskittyi tieteeseen, elinkeinoelämään ja rehtiin nostalgiaan.

Teosofia, spiritualismi ja esoteerinen henkisyys inspiroivat Akseli Gallen-Kallelaa ja muita tunnettuja suomalaistaiteilijoita (Väitös: TaM Nina Kokkinen, 4.5.2019, uskontotiede)

Turun yliopistossa väittelevä Nina Kokkinen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931), Pekka Halosen (1865–1933) ja Hugo Simbergin (1873–1917) taide liittyy 1900-luvun vaihteessa kukoistaneeseen esoteeriseen henkisyyteen. Taiteilijat innostuivat muiden aikalaistensa tavoin muun muassa teosofiasta, spiritualismista, vapaamuurariudesta ja psyykkisestä tutkimuksesta, jota alettiin myöhemmin kutsua parapsykologiaksi. Nämä ilmiöt jättivät näkyviä jälkiä heidän taiteeseensa.

Amazonian maaperää kartoitettiin kasvilajien avulla

15.04.2019

Amazoniassa kasvavien lajien ekologiaa ja levinneisyyksiä on hankala tutkia, koska maaperästä ja muista ympäristöoloista tiedetään kovin vähän. Huonosti tunnetuilla alueilla on yleensä kerätty paljon enemmän kasvinäytteitä kuin maanäytteitä, joten turkulaiset ja brasilialaiset tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka hyödyntää maaperän ominaisuuksien kartoittamiseen varsinaisten maaperäaineistojen lisäksi kasvihavaintoja.

Turun yliopiston biolääketieteen opinnäytteet esitellään kaikille avoimessa Terveydeksi – New Discoveries 2019! -seminaarissa

17.04.2019

Opinnäyteseminaarissa lääketieteellisen tiedekunnan biolääketieteen koulutusohjelman keväällä valmistuvat opiskelijat esittelevät luonnontieteiden kandidaatin tai maisterin tutkintonsa opinnäytteet. Seminaari järjestetään 24.–26.4.2019 Medisiina D:n, Alhopuro-salissa, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.