Asiasana: Uutinen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lähityöhön paluuta porrastetaan mahdollisuuksien mukaan, väitöstilaisuudet avataan yleisölle

20.10.2021

Yliopiston koronajohto on linjannut, että yliopiston väitöstilaisuudet avataan yleisölle 25.10.2021 alkaen. Lisäksi muitakin yleisötilaisuuksia voi jälleen järjestää yliopistossa, mutta tiloja ei toistaiseksi vuokrata ulkopuolisille. Koronajohto suosittelee, että yliopistossa lähityöhön paluuta porrastetaan mahdollisuuksien mukaan. Yliopisto on koronavalomallin vihreällä tasolla kaikilla kampuksillaan.

Tervetuloa ensimmäiseen kansalliseen Scholars at Risk Finland (SARF) -päivään!

28.10.2021

Ensimmäinen Scholars at Risk Finland (SARF) -päivä järjestetään Turun yliopistolla 25.11. klo 12:00–16:15. Tapahtumaan ovat tervetulleita osallistumaan kaikki tieteen vapaudesta kiinnostuneet – mukaan lukien yliopistojen ja tiedekuntien johto, tutkijat, muut työntekijät ja opiskelijat, ammattiliittojen edustajat, ihmisoikeusaktiivit, median edustajat ja muut kiinnostuneet.

Hammasimplanttien käsittely bioaktiivisella lasijauheella voi vähentää haitallisen tulehduksen riskiä (Väitös: DDS, MDentCh Faleh Abushahba, 5.11.2021, hammasprotetiikka ja purentafysiologia)

Hammasimplanttien käytöstä on tullut vakiintunut ja hyväennusteinen hoitomuoto. Hammasimplantteja ympäröivien pehmytkudosten tulehdus, peri-implanttimukosiitti, voi kuitenkin kehittyä implanttirakenteiden ympärille. Hoitamattomana infektio voi levitä syvemmälle pehmytkudoksiin johtaen peri-implantiitiksi kutsuttuun tilaan, mihin liittyy implanttia ympäröivän luun tuhoutuminen. Turun yliopistossa väittelevän Faleh Abushahban tutkimuksessa selvitettiin bioaktiivisella lasijauheella tehdyn ilma-abraasiokäsittelyn vaikutusta hammasimplanttiin.

Apua perustutkinto-opiskelijan tutkimusaineistojen hallintaan – aineistonhallinnan suunnitelmapohja opiskelijoille

27.10.2021

Tutkimusaineistot ovat keskeinen osa perustutkinto-opiskelijankin tutkimusprosessia. Yksi tieteellisen tutkimuksen luotettavuuden edellytys on, että tutkimus on suoritettu hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla ja aineistonhallintasuunnitelma on työkalu, jonka avulla tähän tavoitteeseen voidaan päästä. Turun yliopiston kirjastossa on luotu nyt myös opiskelijan tarpeisiin räätälöity aineistonhallintasuunnitelmapohja, jonka avulla suunnitella tutkimusaineiston hallinta koko opinnäytetyöprosessin ajan.

Väittelijä kehitti sata kertaa aiempaa tehokkaampia hapetuskatalyyttejä (Väitös: FM Pasi Salonen, 5.11.2021, kemia)

Epoksidaatio on hapetusreaktio, jolla esimerkiksi raakaöljyn osasia voidaan muuttaa käyttökelpoisemmiksi aineiksi, kuten muoveiksi tai lääkkeiksi. Reaktio on teollisesti merkittävä, ja sen tehostamiseksi käytetään usein Mo-pohjaisia katalyyttejä, eli aineita, jotka nopeuttavat kemiallisia reaktioita. FM Pasi Salonen paransi väitöstyössään molybdeeniin (Mo) perustuvien epoksidaatiokata­lyyttien suorituskykyä jopa satakertaisesti aiemmin käytettyihin katalyytteihin nähden.