Asiasana: Mielenterveys

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ukrainan sotaan altistuneilla nuorilla kohonnut riski itsetuhoisille ajatuksille ja itsemurhayrityksille

24.05.2024

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on toteuttanut ensimmäisen väestöpohjaisen tutkimuksen Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista ukrainalaisten lasten ja nuorten itsetuhoisuuteen ja itsemurhayrityksiin. Tutkimus osoitti, että sota-alueilla eläneillä nuorilla oli merkittävästi enemmän itsetuhoisia ajatuksia ja itsemurhayrityksiä kuin niillä nuorilla, jotka asuivat muualla Ukrainassa.

Webinaarisarja tuo lasten ja nuorten kanssa työskenteleville tutkittua tietoa eriarvoisuudesta

08.02.2024
Tutkittua tietoa eriarvoisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tarjotaan uudessa Tiedosta toimeen -webinaarisarjassa. Webinaarit ovat osa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n, Turun yliopiston, tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTin ja Heidekenin tiedekummin toimintaa. Sarja on tarkoitettu erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Ajankohtaisessa seminaarissa tarkasteltiin oppilashuollon ja erikoissairaanhoidon yhtymäkohtia lasten ja nuorten mielenterveyden tukemisessa

06.02.2024

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva INVEST järjestivät tiistaina 6.2. seminaarin, jossa tarkasteltiin erikoissairaanhoidon ja oppilashuollon yhtymäkohtia ja kehittämistarpeita lasten ja nuorten mielenterveyden ja etenkin kouluun liittyvän tai siellä ilmenevän pahoinvoinnin näkökulmasta. 

Turun kaupunkitutkimusohjelman rahoituksella tutkitaan Turun seudun lasten ja nuorten hyvinvointia, palveluiden käyttöä ja liikkumistottumuksia

20.12.2023

Turun kaupunkitutkimusohjelma on myöntänyt 150 000 euron rahoituksen professori Andre Souranderin johtamalle tutkimushankkeelle ”Muutokset Turun ja lähikuntien lasten ja nuorten hyvinvoinnissa, palveluiden käytössä, liikkumistottumuksissa ja media-arjessa”.  Hanke tuottaa tutkimustietoa päätöksenteon tueksi lasten ja nuorten hyvinvoinnissa ilmenevistä koulukohtaisista haasteista Turun kaupungin eri alueilla.

Nuorten mielenterveyttä voidaan tukea digitaalisilla teknologioilla – mielenterveys- ja sukupuolikohtaiset tarpeet tulee kuitenkin ottaa huomioon (Väitös: TtM Kiki Metsäranta, 15.12.2023, hoitotiede)

Digitalisaatiosta on esitetty ratkaisua nuorten mielenterveysongelmien tuen ja avun puutteisiin. TtM Kiki Metsärannan Turun yliopistoon tekemässään hoitotieteen väitöstutkimuksessa ilmeni, että nuoret käyttävät mielenterveyden tueksi suunniteltuja digitaalisia teknologioita silloin kun heillä on eniten stressiä ja muita palveluja ei ole saatavilla.

Miten tukea lapsen mielenterveyttä, oppimista ja hyvän elämän rakentumista?

27.09.2023

Aikuisten tehtävänä on tarjota riittävän kasvun ja kehityksen eväät kaikille lapsille. Ratkaisut ongelmiin pitää etsiä yhteistyössä: lasten ja nuorten oppimis-, mielenterveys- ja hyvinvointiongelmien kasvua ei pysäytetä vain yhden tieteenalan tai palvelusektorin keinoin, kirjoittaa professori Riikka Korja Turun yliopistosta.

Kansainvälisessä seminaarissa käsiteltiin globaalien kriisien vaikutuksia lasten ja nuorten mielenterveyteen

11.09.2023

Lasten ja nuorten mielenterveys puhuttaa Suomessa ja maailmalla erityisesti nyt, kun nuorten hyvinvointia rasittavat monet kriisit. Pandemian myötä nuorten itsemurhat ovat olleet maailmanlaajuisesti nousussa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos ja luontokato ovat myös merkittäviä kansanterveydellisiä uhkia.