Asiasana: köyhyys

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Webinaarisarja tuo lasten ja nuorten kanssa työskenteleville tutkittua tietoa eriarvoisuudesta

08.02.2024
Tutkittua tietoa eriarvoisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tarjotaan uudessa Tiedosta toimeen -webinaarisarjassa. Webinaarit ovat osa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n, Turun yliopiston, tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTin ja Heidekenin tiedekummin toimintaa. Sarja on tarkoitettu erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Viitebudjetti kuvaa köyhyyttä paremmin kuin perinteinen pienituloisuusmittari (Väitös: VTM Lauri Mäkinen, 1.9.2023, sosiaalipolitiikka)

Viitebudjettiin pohjaava köyhyyden mittaustapa kuvaa perinteistä pienituloisuusmittaria paremmin siitä, missä köyhyydessä on kyse, ilmenee Lauri Mäkisen Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksesta. Viitebudjetissa otetaan huomioon menoihin vaikuttavat olosuhteet kuten asuinpaikka tai asumismuoto.

Köyhyys ja materiaalinen puute laskee jo alakouluikäisten elämäntyytyväisyyttä (Väitös: VTM Enna Toikka, 12.5.2023, sosiaalityö)

Jopa alakouluikäisten lasten elämäntyytyväisyys on matalampi köyhyyttä ja materiaalista puutetta kokevilla kuin niitä kokemattomilla. Asia ilmenee valtiotieteiden maisteri Enna Toikan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksesta, jossa hän tarkasteli asiaa lasten ja nuorten itsensä kuvaamana. – Köyhien lasten matalampi elämäntyytyväisyys liittyy todennäköisesti materiaa itsessään enemmän köyhyyden rooliin lasten sosiaalisissa suhteissa ja osallisuudessa, Toikka sanoo.

Jopa 15-vuotiaat kertovat kokevansa stressiä köyhyyden vuoksi

02.03.2023

Köyhyys aiheuttaa nuorille stressiä, osoittavat Turun yliopiston sosiaalityön tutkijoiden nuorilta saamat vapaamuotoiset kirjoitukset. Tutkijat toteuttivat ensimmäisinä Suomessa lapsille ja nuorille suunnatun köyhyyskokemuksiin liittyvän kirjoituskilpailun. Esille nousivat vahvoina myös nuorten kykenemättömyys kuluttaa vertaisten lailla sekä energiakriisin ja inflaation vaikutukset.

Uutuuskirja kertoo köyhien arjesta ja kokemuksista Turussa nykyaikana ja Turun palon jälkeen

02.06.2022

Millaista oli köyhyys Turussa palon jälkeisinä vuosina 1830- ja 1840-luvuilla? Ovatko köyhyyden kokemukset 2000-luvulla erilaisia? Uutuusteos Turun köyhät kasvot – Huono-osaiset perheet 1800- ja 2000-luvuilla kertoo köyhyydestä ja osattomuudesta kahdella eri vuosisadalla. Kirja kertoo erityisesti köyhien lasten tarinoita.

Eläkeläisten toimeentulo säilyy eläkeaikana kohtuullisena (Väitös: KTL Juha Rantala, 4.12.2020, sosiaalipolitiikka)

Suomen eläkepolitiikalle asetetut tavoitteet ovat toteutuneet melko hyvin. Eläkettä edeltävään aikaan verrattuna toimeentulo säilyy eläkkeelle siirryttäessä kohtuullisena ja pienituloisilla toimeentulo hieman nousee. Osalla eläkeläisistä köyhyys on kuitenkin pitkäkestoista, ilmenee Juha Rantalan Turun yliopiston tekemästä, pitkän aikavälin rekisteritietoja hyödyntävästä väitöskirjasta.