Asiasana: Väitös

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Yli puolet hoitotyön johtajista kohtaa eettisiä ongelmia työssään vähintään viikoittain (Väitös: TtM Elina Aitamaa, 14.8.2020, hoitotiede)

Turun yliopistossa väittelevän TtM Elina Aitamaan tutkimuksessa selviää, että terveydenhuollon organisaatioissa toimivat hoitotyön johtajat, eli johtavat hoitajat, ylihoitajat ja osastonhoitajat, kohtaavat työssään lukuisia eettisiä ongelmia. Laajoihin kysely- ja haastatteluaineistoihin pohjautuva tutkimus antaa eväitä hoitotyön johtajien työn sisällön ja koulutuksen kehittämiseen.

Tilallisella kontrollilla on merkitystä ihmisen arkielämään laitoksissa (Väitös: FM Virve Repo, 1.8.2020, maantiede)

Tilallinen kontrolli ja rajoittaminen  vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin laitoksissa. Asiaa ihmismaantieteen näkökulmasta väitöskirjassaan tutkinut Virve Repo toteaakin, että asia on otettava huomioon jo laitoshoitoa suunniteltaessa. Repo osoitti, että rajoitukset  luovat myös eriarvoisuutta. Erityisesti muistisairaiden kohdalla kontrollia voidaan käyttää liioitellusti, tai se saattaa jopa eskaloitua moraalisesti arveluttavien keinojen käyttämiseksi.

Paikkatietoteknologia avaa asukkaille ovia osallistua maankäytönsuunnitteluun Tansaniassa (Väitös: FM Salla Eilola, 25.6.2020, maantiede)

FM Salla Eilola kehitti väitöstutkimuksessaan osallistavan kartoitusmenetelmän yhteistyössä tansanialaisten asiantuntijoiden kanssa. Menetelmä auttaa keräämään paikkatietoa, jota ei tähän mennessä ole ollut käytössä Tansanian maankäytönsuunnittelussa. Se tukee asukkaiden ja suunnittelijoiden välistä keskustelua ja oppimista sekä alueen maantieteellistä hahmottamista.

Kotimittaus on toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille (Väitös: LL Annika Lindroos, 27.6.2020, sisätautioppi)

Verenpaineen mittaus kotimittarilla on luotettava menetelmä yöaikaisen verenpainetason arviointiin, vahvistaa tuore tutkimus. Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan Annika Lindroos havaitsi myös, että kun yöaikaista verenpainetta mitattiin sekä kotimittarilla että vuorokausirekisteröinnillä, molemmilla menetelmillä saadut verenpainearvot olivat yhtä vahvasti yhteydessä verenpaineen aiheuttamiin elinvaurioihin. Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen eli keskeisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Väittelijä kehitti kolme tapaa arvioida betonirakenteiden kestävyyttä ja korroosion vaikutuksia (Väitös: MSc Woubishet Zewdu Taffese, 18.6.2020, tietojenkäsittelytiede)

Korroosio vaikuttaa merkittävästi teräsbetonirakenteiden kestävyyteen, ja sen aiheuttamat maailmanlaajuiset taloudelliset kustannukset rakenteiden huolto- ja korjaustöitten takia ovat vuosittain miljardiluokkaa. MSc Woubishet Taffese kehitti väitöstutkimuksessaan viitekehyksen, jonka avulla voidaan entistä paremmin arvioida korroosiolta suojaavien ratkaisujen luotettavuutta.

Metsäteollisuus raportoi aktiivisesti ympäristötyöstään – vaikutusten arvioinnissa paljon kehitettävää (Väitös: DI, KTM Marileena Mäkelä 25.6.2020, tulevaisuudentutkimus)

Marileena Mäkelä tutki väitöskirjassaan metsäteollisuuden ympäristöraportointia Suomessa. Vaikka metsäteollisuusyritykset ovat julkaisseet ympäristöraportteja jo pitkään, väittelijän mukaan raportteja pitäisi edelleen kehittää huomioimalla alan todelliset ympäristövaikutukset.