Asiasana: Väitös

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Pakolaisten kulttuurisen ja kansallisen identiteetin säilyttäminen koulutuksen avulla voi tukea uuteen maahan integroitumista (Väitös: MEd Kalsang Wangdu, 27.6.2019, kasvatustiede)

Tiibetin pakolaiset ovat perustaneet lukuisia kouluja Intiassa ja kehittäneet oman opetussuunnitelmansa Intian kansallisen koulutusjärjestelmän puitteissa. Tämä kulttuurisesti relevantti kasvatus on auttanut Tiibetin pakolaisia ylläpitämään kulttuuriaan, kieltään ja historiallisia muistojaan. Samalla koulutus on auttanut pakolaisia integroitumaan Intian yhteiskuntaan.

Yritysjohdon toimet voivat sotkea ohjelmistoprojektin kustannusarvioinnin (Väitös: FM Jurka Rahikkala, 28.6.2019, ohjelmistotekniikka)

Yritysten ohjelmistokehitysmenot kasvavat kiihtyvällä vauhdilla, mutta jopa 60–80 prosenttia ohjelmistoprojekteista ylittävät niille asetetut budjetit ja aikataulut. Ylitykset rasittavat yritysten taloutta ja johtavat pahimmassa tapauksessa konkurssiin. FM Jurka Rahikkala pureutuu väitöstutkimuksessaan kustannusten ylittymisen syihin tarkastelemalla yritysjohdon toimia projektien kustannusten arvioinnissa. Rahikkala on itse työskennellyt lukuisissa ohjelmistoprojekteissa eri rooleissa 25 vuotta, josta valtaosan ylimmän johdon edustajana.

Väittelijä selvitti keinoja organisaatioiden tietoturvan parantamiseen (Väitös: FM Kalle Rindell, 17.6.2019, ohjelmistotekniikka)

Kalle Rindell on kartoittanut Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa keinoja tietoturvallisten ohjelmistojen tuottamiseen tehokkaasti nykyaikaisia menetelmiä ja työkaluja käyttäen. Tutkimuksessaan Rindell osoittaa konkreettisia tapoja täyttää tietoturvalle asetetut yleiset vaatimukset sekä antaa ohjelmistoyrityksille keinoja parantaa tietoturvaa koko organisaation laajuisesti.

Verisuonileikkauspotilaan uniapnea ennustaa suurta sydäntapahtumien ja kuoleman riskiä (Väitös: LL Karri Utriainen, 14.6.2019, sisätautioppi sekä anestesiologia, tehohoito, ensihoito ja kivunhoito)

Obstruktiivinen uniapnea on erittäin yleinen alaraajojen valtimokovettumatautia sairastavilla potilailla, joiden sairaus edellyttää leikkaushoitoa. LL Karri Utriaisen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa noin kuudella seitsemästä potilaasta, joille suunniteltiin nivustason alapuolista verisuonileikkausta, todettiin vähintään lievä uniapnea. Tällä potilasryhmällä tiedetään olevan myös suuri leikkauksenjälkeisten sydäntapahtumien ja kuoleman riski. Tutkimusaineistossa ennuste oli erityisen huono, jos leikkausta edeltävässä unitutkimuksessa todettiin merkittävä uniapnea.

Tietokonemallinnuksella ruosteen ja rasituksen kestäviä rautaseoksia (Väitös: FM Eero Nurmi, 14.6.2019, teoreettinen fysiikka)

Metallien hyödyntämisellä on pitkä historia, mutta vasta nykyaikaiset menetelmät mahdollistavat metallien laskennallisen simuloimisen atomimittakaavassa. Eero Nurmi käsitteli väitöstutkimuksessaan rautaseosten hapettumista sekä titaanin ja rauta-kromi-alumiiniseoksen mekaanisia ominaisuuksia tietokonemallinnuksen avulla. Tutkimus lisää tietoa teollisuudessa paljon käytössä olevien metalliseosten korroosionkestävyydestä.

Suolistomikrobiston epätasapaino voi aiheuttaa maksan rasvoittumista (Väitös: FM Anniina Keskitalo, 14.6.2019, lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia)

FM Anniina Keskitalo tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan suolistobakteerien roolia ei-alkoholiperäisen rasvamaksan synnyssä ja ehkäisyssä. Tutkimus osoitti, että suolistomikrobistoa muokkaamalla voidaan vaikuttaa hiirten aineenvaihduntaan ja maksan rasvoittumiseen. Tulokset antavat viitteitä siitä, että tietyt suolistobakteerit saattavat pystyä suojaamaan rasvamaksalta, kun taas epäsuotuisat suolistomikrobiston muutokset voivat olla haitaksi maksan terveydelle.