Asiasana: ruoka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Elintarvikeala suuressa murroksessa

31.01.2024

Miten vastataan kuluttajien kasvaviin odotuksiin ruuan ekologisuudesta, kasvipohjaisuudesta tai terveellisyydestä? Miten yhteiskunnat voivat turvata kestävän ruuantuotannon? Tutkijat etsivät ratkaisuja kysymyksiin, jotka uudistavat nopealla tahdilla koko elintarvikealaa. Syksyllä käynnistyy myös uusi elintarviketekniikan koulutusohjelma vastaamaan alan lisääntyvään työvoimatarpeeseen.

Ruuhkavuosien aikaan selkeä notkahdus terveellisemmän ruuan syömisessä (Väitös: VTM Antti Kähäri, 26.5.2023, sosiologia)

Terveellisen ruuan kulutus on yleisempää vanhemmissa ikäryhmissä, ilmenee valtiotieteiden maisteri Antti Kähäri Turun yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessa. Sokerituotteiden ja alkoholittomien juomien kulutus on yleisempää nuoremmissa ikäryhmissä. Suurin notkahdus terveellisen ruoan kulutuksessa ja kasvu sokerituotteiden käytössä tapahtuu ruuhkavuosien aikaan.

Köökki-reseptisivusto kokoaa yhteen maukkaat vegereseptit

13.02.2023

Uusi reseptisivusto Köökki tarjoaa herkullisia vegereseptejä niin kotikokeille kuin ruokapalveluille. Reseptien pääosassa  loistavat kotimaiset raaka-aineet ja erityisesti kasviproteiinit. Reseptisivuston toteutuksesta  ja ylläpidosta vastaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ruokaketjun ja kestävän kehityksen tiimi, joka on pitkään tehnyt työtä ruoantuotannon ja – kuluttamisen ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Lähetä sinäkin lempireseptisi Köökkiin!

Innovaatioviikolla panostettiin yksilöllisten terveys-, ruoka- ja syömisratkaisuiden kärkiosaamiseen

16.05.2022

Me, My Health & My Food -hanke toteutti viime viikolla innovaatioviikon, jonka aikana Turun yliopiston teknillisen ja lääketieteellisen tiedekuntien sekä Turun kauppakorkeakoulun kansainväliset opiskelijat pääsivät ideoimaan ja kehittämään uusia terveyteen ja ruokaan liittyviä ratkaisuja yhdessä yritysten, tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Keskiajan Turussa nautittiin ulkomailta tuotuja ruokia – tutkijat analysoivat keskiaikaisen käymälän sisällön

31.01.2022

Turun yliopiston tutkijat analysoivat arkeologien löytämän keskiaikaisen käymälän sisällön tutkiakseen 1400–1500-lukujen ihmisten elämää ja ruokavaliota. Yksi kiinnostavimmista löydöistä oli Afrikassa kasvava meleguetapippuri, jota käytettiin mustapippurin ohella ruoan maustamiseen. Tutkimus osoittaa, että Turun keskiaikaisilla asukkailla oli kontakteja ulkomaille ja myös paikallisen luonnonympäristön resursseja hyödynnettiin.