Asiasana: Feature

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkimuksella terveyttä: Iholla, molekyylien tarkkuudella

19.04.2024

Turussa tehdään huipputason ihosyöpätutkimusta, jossa tunnustetaan syövän yksilöllisyys. Syövän ominaisuuksiin sukelletaan merkkiaineiden ja molekyylien tasolla. Näin tutkimus avaa mahdollisuuden räätälöidä kullekin potilaalle parhaiten sopiva hoito. Tutkimukset ovat sekä tutkijoille että tutkimuspotilaille palkitsevia. Parhaimmillaan levinnyttä ihosyöpää sairastavat hyötyvät uusista tutkimuslääkkeistä huimalla etumatkalla ennen lääkkeiden kaupallista käyttöä.

Tutkimuksella terveyttä: Aivot ja mieli kiehtovat tutkijaa

19.04.2024

Turkulaisia aivotutkijoita yhdistää vahva intohimo tutkimukseen ja kyky hyödyntää uusinta teknologiaa. PET-kuvantaminen on tarjonnut ikkunan kurkistaa aivojen toimintaan, niin riippuvuuksiin kuin vaikka MS-taudin etenemiseen. Aivotutkimus liikkuu Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan potilashoidon rajapinnassa. Näin tutkijoilla on ote siihen, millainen tutkimus voi hyödyttää potilaita ja uusi osaaminen voidaan ottaa ripeästi käyttöön.

Tutkimuksella terveyttä: Turkulainen ortopedian tutkimus vauhdittaa ensiluokkaista hoitoa, joka pitää meidät liikkeessä

19.04.2024

Siellä, missä tehdään kovaa tutkimusta, myös hoito on hyvää. Samaan logiikkaan perustuu potilaiden kiinnostus, kun he valitsevat sairaalan. Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteisessä ortopedian tutkimusyksikössä kehitetään jatkuvasti uusia parempia menetelmiä, jotka hyödyttävät potilaita Tyks Orton tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuosaamisyksikössä. Uusimmat tutkimustulokset tältä keväältä kiinnostavat myös tekonivelvalmistajia eri puolilla maailmaa.

Tutkimuksella terveyttä: Lastenpsykiatria tutkii varhaisia hoitokeinoja

18.04.2024

Turussa lastenpsykiatriassa nähdään, ettei lasten psyykkinen hyvinvointi ole irrallinen elementti yhteiskunnassa. Koronapandemia, sota ja pakolaisuus jättävät lasten ja nuorten mieliin jälkiä. Turussa tehdään paitsi alan huippututkimusta, myös luodaan keinoja vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin jo perustasolla, neuvoloista alkaen.

Elimistön syöjäsolujen tutkimisesta tuli Alexander Mildnerin intohimo

20.03.2024

Nuori Alexander Mildner aikoi taiteilijaksi. Vanhemmat eivät vastustaneet suunnitelmaa, mutta ehdottivat, että poika menisi ensin Göttingenin yliopistoon, josta hän voisi vuoden kuluttua siirtyä taidekouluun. Toisin kävi. Tänään Mildner on yksi maailman lainatuimpia immunologia-alan tutkijoita ja Turun yliopiston InFLAMES-lippulaivan apulaisprofessori. 

Elintarvikeala suuressa murroksessa

31.01.2024

Miten vastataan kuluttajien kasvaviin odotuksiin ruuan ekologisuudesta, kasvipohjaisuudesta tai terveellisyydestä? Miten yhteiskunnat voivat turvata kestävän ruuantuotannon? Tutkijat etsivät ratkaisuja kysymyksiin, jotka uudistavat nopealla tahdilla koko elintarvikealaa. Syksyllä käynnistyy myös uusi elintarviketekniikan koulutusohjelma vastaamaan alan lisääntyvään työvoimatarpeeseen.

Kohtaamiset muovaavat meitä

27.10.2023

Suomen alueella asuneet ihmiset eivät ole koskaan olleet yhtenäinen joukko samankaltaisia yksilöitä. Niin kulttuurimme, kielemme kuin perimämmekin on taustaltaan monimuotoista ja jatkuvassa muutoksen tilassa. Ihmiset, ideat, tavat ja sairaudet ovat aina liikkuneet alueelta toiselle ja jättäneet jälkensä väestöön. Suurprojektissa tutkijat selvittävät, kuinka nämä jäljet meissä näkyvät.